Οι ελληνικές αρχές συνεχίζουν να παραβιάζουν την κοινοτική νομοθεσία για την εγκατάσταση και λειτουργία των αιολικών πάρκων, παρόλο που εδώ και 4 χρόνια (10.7.2014) έχει κινηθεί από την Κομισιον η διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ελλάδας. Αυτό προκύπτει από την απάντηση της Κομισιόν σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Λαικής Ενότητας Νίκου Χουντή, με αφορμή ερώτηση που κατέθεσε στην Κομισιόν σχετικά με την εγκατάσταση αιολικού σταθμού στο Δήμο Μονεμβασιάς.
Συγκεκριμένα, στην ερώτησή του, ο Έλληνας ευρωβουλευτής αναφερόταν στις ανησυχίες των κατοίκων και φορέων της περιοχής για τις καταστροφικές επιστώσειςπου θα εχει στο περιβάλλον και την τοπική οικονομία η εγκατάσταση αιολικού σταθμού στην Μονεμβασιά. Επισήμαινε μάλιστα στην ερώτησή του ότι η περιοχή που έχει επιλεγεί για την εγκατάσταση του αιολικού σταθμού προτείνεται για ένταξη στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, χωροθετείται κοντά σε χωριό που βρίσκεται σε διαδικασία να χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός, στην περιοχή βρίσκονται σημαντικά βυζαντινά μνημεία, ενώ έχει εντοπιστεί και μεγάλος αριθμός σπηλαίωνμε αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Καταλήγοντας στη ερώτηση, ο Νικος Χουντής ζητούσε από την Κομισιόν να ελέγξει αν το έργο είναι σύννομο με την κοινοτική νομοθεσία.
Στην απάντησή της η Κομισιόν, αναφέρει ότι, «η Επιτροπή δεν διενεργεί ελέγχους συμμόρφωσης των επιμέρους έργων αιολικών πάρκων», τονίζοντας όμως ότι «η Επιτροπή έχει κινήσει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ελλάδας λόγω μη συμμόρφωσης με την ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ όσον αφορά τον σχεδιασμό και την έκδοση αδειών κατασκευής αιολικών πάρκων σε ολόκληρη τη χώρα».
Καταλήγοντας στην απάντησή της, η Κομισιόν επισημαινει ότι «εναπόκειται στα κράτη μέλη να διασφαλίζουν την τήρηση όλων των πτυχών της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της ΕΕ πριν εγκρίνουν έργα, καθώς και να επαληθεύουν ότι, όταν ένα έργο είναι πιθανό να επηρεάσει σημαντικά έναν τόπο του δικτύου Natura 2000, έχει διενεργηθεί κατάλληλη εκτίμηση πριν από την έγκριση του έργου».
Η πλήρης Έρώτηση και Απάντηση έχουν ως εξής
Θέμα: Εγκατάσταση αιολικού σταθμού στον δήμο Μονεμβασίας
Πολίτες και κοινωνικοί φορείς του δήμου Μονεμβασίας εκφράζουν την αντίθεσή τους στην εγκατάσταση αιολικού σταθμού στα Κουλέντια Μονεμβασίας. Δεδομένου ότι: - Ενώ οι εργασίες συνεχίζονται, εκκρεμεί η προσφυγή του δήμου στο ΣτΕ· - η εγκατάσταση ΑΠΕ στην περιοχή θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην τοπική οικονομία (τουρισμός, γεωργία, κτηνοτροφία)· - το ειδικό πλαίσιο ΑΠΕ αναφέρει ότι στον δήμο Μονεμβασίας, ως περιοχή με υψηλό δείκτη τουριστικής ανάπτυξης και με υψηλή ζήτηση αιολικών εγκαταστάσεων, θα πρέπει κατά προτεραιότητα να διερευνηθούν τα τοπικά χωροταξικά δεδομένα· - στο αναθεωρημένο Περιφερειακό Πλαίσιο προτείνεται να χαρακτηριστεί το ακρωτήριο Μαλέας Τοπίο Διεθνούς Αξίας· - η Μονεμβάσια προτείνεται για ένταξη στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO· - ο αιολικός σταθμός χωροθετείται κοντά σε χωριό που βρίσκεται σε διαδικασία να χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός· - στον χώρο αυτό βρίσκονται σημαντικά βυζαντινά μνημεία και η καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς· - η Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας έχει γνωμοδοτήσει ότι στη περιοχή έχει εντοπιστεί-καταγραφεί μεγάλος αριθμός σπηλαίων με αρχαιολογικό ενδιαφέρον· - η Επιτροπή έχει κινήσει διαδικασία επί παραβάσει, λόγω μη συμμόρφωσης της Ελλάδας με την κοινοτική νομοθεσία για τον σχεδιασμό-έκδοση αδειών κατασκευής ΑΠΕ· ερωτάται η Επιτροπή: 1. Το εν λόγω έργο είναι σύννομο με την κοινοτική νομοθεσία; 2. Σε κάθε περίπτωση, μήπως προϋποθέτει την ύπαρξη προηγούμενης διαβούλευσης (Άαρχους);
E-004722/2018 Aπάντηση του κ. Vella εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Όσον αφορά το πρώτο ερώτημα, όπως επισήμανε η Επιτροπή στην απάντησή της στις γραπτές ερωτήσεις E-004170/2018, E-004127/2018 και E-003437/2018, η Επιτροπή δεν διενεργεί ελέγχους συμμόρφωσης των επιμέρους έργων αιολικών πάρκων. Εν τούτοις, η Επιτροπή έχει κινήσει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ελλάδας λόγω μη συμμόρφωσης με την ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ όσον αφορά τον σχεδιασμό και την έκδοση αδειών κατασκευής αιολικών πάρκων σε ολόκληρη τη χώρα. Εναπόκειται στα κράτη μέλη να διασφαλίζουν την τήρηση όλων των πτυχών της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της ΕΕ πριν εγκρίνουν έργα και κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής των έργων, καθώς και να επαληθεύουν ότι, όταν ένα έργο είναι πιθανό να επηρεάσει σημαντικά έναν τόπο του δικτύου Natura 2000, έχει διενεργηθεί κατάλληλη εκτίμηση (βάσει του άρθρου 6 παράγραφος 3 της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ για την προστασία των οικοτόπων[1]) πριν από την έγκριση του έργου. Η Επιτροπή επισημαίνει ότι οι υποχρεώσεις που προβλέπονται στη σύμβαση του Aarhus[2] έχουν ενσωματωθεί σε άλλες εκτελεστικές νομοθετικές πράξεις, όπως η οδηγία 2011/92/ΕΕ για την εκτίμηση των επιπτώσεων ορισμένων σχεδίων δημοσίων και ιδιωτικών έργων στο περιβάλλον[3] (όπως τροποποιήθηκε από την οδηγία 2014/52/ΕΕ[4]). Μόνο η συμμόρφωση με την εκτελεστική νομοθεσία θα πρέπει να επαληθεύεται από τις εθνικές αρχές.
Το Γραφείο Τύπου 22.11.2018
[1] ΕΕ L 206 της 22.7.1992, σ. 7-50.
[3] ΕΕ L 26 της 28.1.2012, σ. 1-21.
[4] ΕΕ L 124 της 25.4.2014, σ. 1-18.
|
|