Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018

Γι αυτά αγωνίστηκαν οι φοιτητές το 1974 ?

Η εικόνα ίσως περιέχει: την Eleni Panagiotopoulou, χαμογελάει, κοντινό πλάνο και εσωτερικός χώρος
Το Νοέμβριο ´73, οι φοιτητές μας , τα παιδιά μας αγωνίστηκαν απέναντι σε ενα ανελεύθερο δικτατορικό καθεστώς διεκδικών
τας ελευθερία παντού και τα όνειρά τους για μια καλύτερη ζωή , οχι μόνο για τους εαυτούς τους , αλλά για όλη τη χώρα . Το καθεστώς τους αντιμετώπισε με στρατό και τανκς, με σφαίρες, ξυλοδαρμούς, φυλακίσεις και δολοφονίες, αλλά η πτώση του είχε πλέον δρομολογηθεί.
Με τέτοιες ιστορικές παρακαταθήκες , η προάσπιση της ελευθερίας του λόγου , της καλής λειτουργίας και του κύρους της πανεπιστημιακής κοινότητας θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα και χρέος καθε δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης, οπως άλλωστε και συνταγματικά οφείλει.
Σημερα , ο μόνος χώρος που δεν ισχύει η ελευθερια του λόγου , είναι τα πανεπιστήμιά μας !
Εκεί όπου οι καθε λογής μπαχαλακηδες χειροδικούν σε οποιονδήποτε διαφωνεί μαζι τους , προπηλακίζουν φοιτητές , καθηγητές και πρυτάνεις , εμποδίζουν τη λειτουργία θεσμικών οργάνων και σχολών ολόκληρων , κάνουν κατάληψη σε χώρους, γίνονται κράτος εν κράτει , στο όνομα του « ασύλου των ιδεών» !
Και δεν φτάνουν αυτά , αλλά το «άσυλο» το πήραν κι άλλοι χαμπάρι, και πλημμύρισαν οι χώροι μέσα και γύρω απο τα πανεπιστήμια απο ανθρώπους που κάνουν διακίνηση και χρήση ναρκωτικών, παρεμπόριο ,ληστείες και επιθέσεις !
Με την πλήρη ανοχή της επίσημης πολιτείας και της αστυνομίας !
Οι φοιτητές οφείλουν να αντιδράσουν , το πανεπιστήμιο ανήκει σε αυτούς , και οχι στον καθε λογής παραβάτη του νόμου !
Οι γονείς , όλοι εμείς , που δίνουμε αγώνα για να εχουν τη δυνατότητα τα παιδιά μας να μπουν στο πανεπιστήμιο, πρέπει να αντιδράσουμε , να σταματήσει αυτός ο εκφυλισμός και η κατατρακύλα!
Πρωτίστως όμως η επίσημη πολιτεία πρέπει να αντιδράσει! Η ομαλή λειτουργία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και η προστασία της σωματικής ακεραιότητας και της ζωής των πολιτών είναι ευθύνη της έκαστοτε κυβέρνησης ! Η καταπολέμηση της παραβατικότητας και της ανομίας είναι υποχρέωση της κυβέρνησης !
Ποιας κυβέρνησης όμως ? Αυτής που θεωρεί την αριστεία ρετσινιά, την καριέρα χολέρα, και τον Ρουβικωνα « συλλογικότητα» που εχει ανάγκη να εκφραστεί , αυτής που βγάζει απο τη φυλακή βαρυποινίτες και τρομοκράτες με τον νομο που κατασκεύασε ?
Άλλωστε το ειπε καθαρά το πόρισμα της Επιτροπής Παρασκευόπουλου : η εξάλειψη, λέει , της παραβατικότητας στο ακαδημαϊκό περιβάλλον , είναι ουτοπικός στόχος !!!!
Γι αυτά αγωνίστηκαν οι φοιτητές το 1974 ?

Eleni Panagiotopoulou