Κυριακή 29 Ιουλίου 2018

Eλεύθερη αφέθηκε η 17χρονη Παλαιστίνια Αχεντ Ταμίμι

Η 17χρονη Παλαιστίνια Άχεντ Ταμίμι (Φωτογραφία: ΑΡ)
Αέρα ελευθερίας αναπνέει εδώ και λίγες ώρες η Άχεντ Ταμίμι
Η έφηβη Παλαιστίνια πέρασε οκτώ μήνες στη φυλακή διότι είχε χειροδικήσει στις 15 Δεκεμβρίου του 2017 εναντίον δύο ισραηλινών στρατιω
τών έξω από το σπίτι της στο χωριό Νάμπι Σάλεχ. To πρωί αφέθηκε ελεύθερη μαζί με τη μητέρα της, που είχε επίσης συλληφθεί και φυλακιστεί μετά το επεισόδιο στα τέλη του περασμένου χρόνου
Φορώντας, όπως το συνηθίζει, την παλαιστινιακή μαντίλα η Άχεντ χαιρέτισε τους δεκάδες συγκεντρωμένους που την περίμεναν έξω από το σπίτι ενός κατοίκου του χωριού της, του Νάμπι Σάλεχ, ο οποίος σκοτώθηκε από τον ισραηλινό στρατό.
«Από αυτό το σπίτι του μάρτυρα σας δηλώνω: η αντίσταση θα συνεχιστεί μέχρι να τερματιστεί η κατοχή», τόνισε η Άχεντ απευθυνόμενη στους δημοσιογράφους.
«Όλες οι κρατούμενες είναι δυνατές και ευχαριστώ όλους όσοι στάθηκαν στο πλευρό μου το διάστημα που ήμουν στη φυλακή», πρόσθεσε.
Η 17χρονη ανακοίνωσε ότι θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στις 16:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας)
Η Άχεντ Ταμίμι συνελήφθη στις 19 Δεκεμβρίου 2017 σε ηλικία 16 ετών λίγες ημέρες αφού το βίντεο που τη δείχνει να χτυπά δύο Ισραηλινούς στρατιώτες έγινε viral στο Διαδίκτυο.
Στο βίντεο φαινόταν μαζί με την ξαδέλφη της Νουρ Ταμίμι να πλησιάζει τους δύο στρατιώτες που ακουμπούσαν σε έναν τοίχο στην αυλή του σπιτιού της. Οι δύο κοπέλες τούς ζήτησαν να φύγουν από το σπίτι τους και μετά άρχισαν να τους κλωτσούν, να τους χτυπούν με μπουνιές και να τους χαστουκίζουν.
Στις 21 Μαρτίου η Άχεντ καταδικάστηκε σε οκτώ μήνες φυλάκισης, αφού συμφώνησε να δηλώσει ένοχη στις κατηγορίες που είχαν απαγγελθεί εναντίον της. Η έφηβη με τα μακριά, ξανθά μαλλιά γιόρτασε τα 17α γενέθλιά της στη φυλακή.
Προέρχεται από μια οικογένεια γνωστή για τη μάχη της κατά της ισραηλινής κατοχής και πριν το γνωστό συμβάν είχε εμπλακεί σε πολλά επεισόδια με Ισραηλινούς στρατιώτες, κάποια από τα οποία είχαν κάνει τον γύρο του κόσμου.
Οι Παλαιστίνιοι θεωρούν την Άχεντ υπόδειγμα θάρρους μπροστά στις παραβιάσεις των Ισραηλινών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Αντίθετα, πολλοί Ισραηλινοί βλέπουν στη νεαρή γυναίκα ένα παράδειγμα για το πώς οι Παλαιστίνιοι διδάσκουν στα παιδιά τους το μίσος.
Η δίκη της 17χρονης σε στρατοδικείο είχε μεγάλη κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης, με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς να χαιρετίζει προσωπικά το θάρρος της.
«Υπήρχε αυτή η συμβολική εικόνα ενός παιδιού να αντιμετωπίζει έναν υπερεξοπλισμένο Ισραηλινό στρατιώτη μπροστά από το σπίτι του. Και το γεγονός ότι καταδικάστηκε σε μια τόσο βαριά ποινή προκάλεσε την προσοχή», σχολίασε η Γιάρα Χαουάρι, Παλαιστίνια ακτιβίστρια και φίλη της οικογένειας Ταμίμι.
Στην Άχεντ επιβλήθηκε ποινή (οκτώ μήνες φυλάκιση) σχεδόν ίση με αυτή στην οποία καταδικάστηκε ο Ισραηλινός στρατιώτης Ελόρ Αζαριά (εννέα μήνες φυλάκιση), ο οποίος σκότωσε έναν Παλαιστίνιο δράστη ο οποίος κειτόταν τραυματισμένος στο έδαφος χωρίς να αποτελεί κίνδυνο.
«Δεν μπορείς να πάρεις μια μικρή τρομοκράτισσα και να την κάνεις ηρωίδα, όμως αυτό ακριβώς κάναμε», σχολίασε ο Ορέν Χάζα βουλευτής του δεξιού κόμματος Λικούντ του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
«Είναι επικίνδυνη», υποστηρίζει, εκτιμώντας ότι μια ημέρα οι κλωτσιές και τα χτυπήματα μπορούν να μετατραπούν σε επίθεση με μαχαίρι. «Οι περισσότεροι Ισραηλινοί θα σας πουν ότι θα ήθελαν να τη δουν στη φυλακή για 20 χρόνια», τόνισε.
Για τους υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων η υπόθεση της Άχεντ επέτρεψε να έρθουν στο φως οι πρακτικές των ισραηλινών στρατοδικείων και το ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό καταδικών τους, 99% για τους Παλαιστίνιους.
«Η Άχεντ Ταμίμι θα αφεθεί ελεύθερη, όμως εκατοντάδες παιδιά Παλαιστινίων παραμένουν πίσω από τα κάγκελα και δεν χαίρουν καμίας προσοχής», είχε δηλώσει ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) στο Ισραήλ Όμαρ Σακίρ, καταγγέλλοντας «την ενδημική κακομεταχείριση» των ανηλίκων στο ισραηλινό σύστημα.
Λίγες ώρες πριν την αποφυλάκιση της έφηβης, η ισραηλινή συνοριοφυλακή συνέλαβε δύο Ιταλούς κι έναν Παλαιστίνιο διότι ζωγράφιζαν μια τοιχογραφία –το πορτρέτο της Ταμίμι– πάνω στο τείχος διαχωρισμού στη Βηθλεέμ, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
Ένας εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας δεν απάντησε σε τηλεφώνημα του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς που ήθελε να του ζητήσει ένα σχόλιο για τις συλλήψεις.
Η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) γνωστοποίησε μέσω twitter ότι οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν δύο ιταλούς graffiti artists κι έναν Παλαιστίνιο που ήταν μαζί τους.
Οι ένοπλες δυνάμεις και οι υπηρεσίες ασφαλείας του Ισραήλ ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της Δυτικής Όχθης, όπου οι Παλαιστίνιοι έχουν πολύ περιορισμένη κυριαρχία. Οι περισσότερες χώρες του κόσμου αλλά και ο ΟΗΕ θεωρούν τους οικισμούς των εβραίων εποίκων στη Δυτική Όχθη παράνομους με βάση το διεθνές δίκαιο, κάτι το οποίο η ισραηλινή κυβέρνηση προφανώς απορρίπτει.
Φωτογραφίες: ΑΡ