Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018

Το Σαββατοκύριακο που έρχεται είναι πραγματικά ιδιαίτερο για το Αρχαίο Στάδιο Επιδαύρου



Στεφανία Γουλιώτη
Ευμενίδες του Αισχύλου

ΚΥΚΛΟΣ ΟΡΕΣΤΕΙΑ

Αρχαίο Στάδιο Επιδαύρου
14 & 15 Ιουλίου
στις 06:00 ακριβώς

Στο τρίτο μέρος της αισχύλειας τριλογίας, συναντάμε τον Ορέστη στο μαντείο των Δελφών όπου έχει καταφύγει για να ρωτήσει τον Απόλλωνα, πώς θα γλιτώσει από τις Ερινύες που τον κυ
νηγούν, μετά το φόνο της Κλυταιμνήστρας. Ο θεός τον συμβουλεύει να φύγει όσο οι Ερινύες ακόμα κοιμούνται και να καταφύγει στην Αθήνα. Στο ναό εμφανίζεται εν τω μεταξύ το φάντασμα της Κλυταιμνήστρας που ζητά δικαίωση καθώς ο Ορέστης παραμένει ατιμώρητος. Οι Ερινύες ξυπνούν και πάλι και διωγμένες από το ναό του Απόλλωνα ακολουθούν τον Ορέστη ως την Αθήνα, ικέτη στο άγαλμα της θεάς Αθηνάς. Η θεά εμφανίζεται και ζητά να ακούσει και τις δύο πλευρές, αφενός τις Ερινύες, αφετέρου την απολογία του Ορέστη. Καθώς η υπόθεση είναι πολύ δύσκολη, η Αθηνά αποφαίνεται πως πρέπει να συγκληθεί ειδικό δικαστήριο που θα κρίνει την αθώωση ή την ενοχή του ήρωα και θεσμοθετεί μ’ αυτό τον τρόπο ενώπιον των Αθηναίων πολιτών τον Άρειο Πάγο. Κατόπιν καταφτάνει κι ο θεός Απόλλωνας που αναλαμβάνει την υπεράσπιση του μητροκτόνου Ορέστη αλλά το αποτέλεσμα της δίκης που καταλήγει σε ισοψηφία καθορίζεται εντέλει από την ψήφο της θεάς Αθηνάς που αθωώνει τον Ορέστη στην θεωρούμενη, ιδρυτική αυτή πράξη της Δημοκρατίας αλλά και της Πατριαρχίας. Οι Ερινύες εξευμενίζονται και μετατρέπονται σε Ευμενίδες.

Η παράσταση πραγματοποιείται στις 14 και 15 Ιουλίου στις 6:00 το πρωί ακριβώς στο Αρχαίο Στάδιο της Επιδαύρου, δίπλα στον χώρο στάθμευσης.

Πριν την παράσταση θα υπάρχει κέρασμα για τους θεατές.

Σκηνοθετικό σημείωμα:
Με αφορμή τον μύθο των Ευμενίδων, δημιουργούμε μία παράσταση στο Αρχαίο Στάδιο της Επιδαύρου. Σκοπός μας είναι ο μύθος να ηχήσει σε ένα τοπίο που θα τον ενεργοποιήσει μέσα μας. Ένα πρόσωπο περιβάλλεται από αυτή την ιστορία, ψάχνει να διαχειριστεί τα άγνωστα κομμάτια της και βιώνει την σχέση με τον πρωτογενή φόβο. Αυτό το πρόσωπο θα ψάξει τον κατάλληλο ήχο για να μικρύνει την άλυτη απόστασή μας με το μύθο. Στις 6:00 το πρωί, στο αρχαίο στάδιο, τη στιγμή που το τοπίο βρίσκεται στην αγνότερη στιγμή του, μπροστά μας, το πρόσωπο θα αρθρώσει την ιστορία, ή αλλιώς μια προσευχή και θα μας μεταφέρει μέσα στην κινούμενη, σκοτεινή ενέργειά της.
Μία ηθοποιός και ένας μουσικός συμπράττουν στο δύσκολο εγχείρημα της αφήγησης ολόκληρου του έργου με όλα τα πρόσωπα να ηχούν μέσα από ένα σώμα και ένα όργανο. Ο λόγος, ο ήχος, η ώρα και το τοπίο συμπράττουν σε μία εμπειρία μεταμόρφωσης.

Δείτε το τρέιλερ της παράστασης εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=EjhKj1_Sftw

Συντελεστές:
Μετάφραση: Δημήτρης Δημητριάδης
Σύλληψη - Ερμηνεία:
 Στεφανία Γουλιώτη
Μουσική Δραματουργία - Εκτέλεση:
 Δημήτρης Καμαρωτός
Καλλιτεχνική συνεργασία:
 Σύλβια Λιούλιου - Γιώργος Κριθάρας
Σκηνικός Χώρος:
 Εύα Μανιδάκη
Κοστούμια:
 Άγγελος Μέντης
Τεχνική Αλεξάντερ:
 Βίκυ Παναγιωτάκη
Βοηθός Σκηνογράφου:
 Ευγενία Μακρόγλου
Φωτογραφίες παράστασης:
 Άρης Καμαρωτός
Εκτέλεση παραγωγής:
 POLYPLANITY Productions / Γιολάντα Μαρκοπούλου & Βίκυ Στρατάκη

Διάρκεια: 60’
Εισιτήρια: 20€ - μειωμένο 10€
Εισιτήρια στα ταμεία του Φεστιβάλ Αθηνών (Πανεπιστημίου 39), στο 210 32 72000 και στα greekfestival.gr και viva.gr




Λύκειο Επιδαύρου 2018

Description: logoγιασυμπληρωματικά2.jpg






Πατρίσια Απέργη – Ομάδα Χορού Αερίτες
Πολήττες
Μια τραγωδία που δεν λέγεται μόνο χορεύεται

Κυριακή 15 Ιουλίου, 21:00
Αρχαίο Στάδιο Επιδαύρου

Παρουσίαση κεντρικού εργαστηρίου με τη συμμετοχή σπουδαστών του Α’ κύκλου

Με την παρουσίαση του κεντρικού εργαστηρίου του Λυκείου Επιδαύρου στο Αρχαίο Στάδιο Επιδαύρου, κορυφώνονται την Κυριακή 15 Ιουλίου οι εργασίες του Α΄ κύκλου του εκπαιδευτικού προγράμματος του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.
Για 15 ημέρες οι σπουδαστές του προγράμματος διερεύνησαν την έκφραση των χορικών στην αρχαία τραγωδία με το χορό να μετατρέπεται σε εργαλείο αντίστασης στο φόβο, αλλά και μέσο για να ανταλλάξουν ιστορίες και αφηγήματα.
Η παρουσίαση αφορμάται από την ομώνυμη παράσταση της Πατρίσιας Απέργη και της ομάδας χορού Αερίτες και μιλάει για μια κοινωνία στο σημείο μηδέν, με πολίτες που ξόδεψαν όλα τους τα χαμόγελα στον αγώνα. Ή μήπως, μέσα από την ήττα, τα κέρδισαν όλα;

Συντελεστές:
Σύλληψη – Χορογραφία: Πατρίσια Απέργη
Βοηθοί χορογράφοι: Εύα Γεωργιτσοπούλου, Ηλίας Χατζηγεωργίου
Μουσική: Γιώργος Πούλιος
Ερμηνεία: Σπουδαστές του Α’ κύκλου του Λυκείου Επιδαύρου
Η παρουσίαση είναι ανοιχτή στο κοινό και θα γίνει με την παροχή δελτίων εισόδου κατά την προσέλευση του κοινού στο χώρο του Αρχαίου Σταδίου Επιδαύρου (ώρα προσέλευσης: 20:30)

Δείτε εδώ το τρέιλερ από τις πρόβες: https://www.youtube.com/watch?v=2k-6EoBiFTA&feature=youtu.be

Tο Λύκειο Επιδαύρου – Διεθνές Θερινό Σχολείου Αρχαίου Δράματος πραγματοποιείται φέτος σε δύο κύκλους υπό το θεματικό άξονα Πολιτεία και Πολίτης με τη συμμετοχή καθηγητών και σπουδαστών από 23 χώρες.
Κατά τη διάρκεια του Α΄ κύκλου, σπουδαστές και απόφοιτοι Δραματικών Σχολών, επαγγελματικών σχολών χορού, Ακαδημιών Θεάτρου και πανεπιστημιακών τμημάτων υποκριτικής ή θεατρικής πρακτικής παρακολούθησαν σειρά πρακτικών και θεωρητικών εργαστηρίων, διαλέξεων και masterclasses με στόχο την έρευνα του αρχαίου δράματος σε βιωματικό επίπεδο που περιλαμβάνει διαφορετικές αισθητικές τάσεις, μεθόδους και ερμηνευτικές προσεγγίσεις.
Ανάμεσα στους καθηγητές και ομιλητές του Α΄ κύκλου ήταν: η ηθοποιός, σκηνοθέτρια και ειδικός του συστήματος βιομηχανικής κίνησης στο διάσημο ρωσικό Ινστιτούτο Θεατρικών Τεχνών Γκίτις  Mαρία Σμάεβιτς, o Αμερικάνος σκηνοθέτης και δάσκαλος υποκριτικής Ντέννις Χίλτον – Ρηντ, η ηθοποιός, σκηνοθέτρια και συνεργάτρια του Τεάτρ ντε Κομπλισιτέ Λίλο Μπάουρ, η χορεύτρια και χορογράφος Πατρίσια Απέργη και η ομάδα Χορού Αερίτες, η σκηνοθέτρια Γεωργία Μαυραγάνη, ο χορογράφος και μέλος των Sine Qua Non ART Τζόναθαν Πράνλας – Ντεκούρ, η καθηγήτρια στο Tμήμα Κλασικών Σπουδών στο Kings College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου Ήντιθ Χωλ, ο αντιπρόεδρος της Θεατρικής Ακαδημίας της Σαγκάης Γκονγκ Μπαορόνγκ, η  επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Μαρία Μικεδάκη, η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και ερευνητική εταίρος στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου Αγγελική Σπυροπούλου και η Υπεύθυνη του Λυκείου Επιδαύρου και σύμβουλος εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Τζωρτζίνα Κακουδάκη.

Το Λύκειο Επιδαύρου υλοποιείται υπό την αιγίδα και την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και είναι μέλος του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίου Δράματος του ΥΠΠΟΑ.
Πραγματοποιείται σε σύμπραξη με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Με την υποστήριξη του Δήμου Επιδαύρου, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδος (με έδρα το Ναύπλιο) και του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος.