Δεν εφαρμόζουν ακόμη όλα τα εστιατόρια το μέτρο με τις φιάλες ελαιολάδου μιας χρήσης, υπάρχει ο νόμος αλλά πρέπει να γίνονται έλεγχοι από την πλευρά της πολιτείας
Από την 1η Ιανουαρίου 2018 με τον σχετικό νόμο (ΦΕΚ Β' 2983/30-8-2017) απαγορεύεται η χρήση επαναχρησιμοποιούμενων φιαλών με ελαιόλαδο στον κλάδο της εστίασης και είναι υποχρεωτική η χρήση συσκευασιών «μιας χρήσης με επώνυμο προϊόν». Οι φιάλες πρέπει να φέρουν στην ετικέτα όλες τις απαιτούμενες σημάνσεις που έχουν οι συσκευασίες επώνυμου ελαιολάδου. Έτσι πάνω στα τραπέζια των εστιατορίων θα πρέπει να υπάρχει λάδι μόνο σε σφραγισμένες, μη επαναγεμιζόμενες συσκευασίες, ή σε συσκευασίες μιας χρήσης.
Σύμφωνα με καταγγελίες καταναλωτών, τελευταία παρατηρείται κάποιοι εστιάτορες να προσφέρουν σαλάτες ή άλλα πιάτα χωρίς σταγόνα λαδιού, ώστε τελικά ο καταναλωτής να υποχρεώνεται να το παραγγείλει ξεχωριστά και να το πληρώνει.
Μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Κουράσης, γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), παραδέχτηκε ότι υπάρχουν κάποιοι εστιάτορες που δεν βάζουν πουθενά ελαιόλαδο.
«Είναι πολιτική του κάθε επιχειρηματία», τόνισε και πρόσθεσε «δεν υπάρχει κανένας νόμος που να υποχρεώνει τον εστιάτορα να βάζει ελαιόλαδο στα πιάτα του. Το πρόβλημα είναι αν χρεώνεται ο πελάτης για το ελαιόλαδο που χρησιμοποιεί. Πάντως ο νόμος κάνει λόγο για φιάλες μιας χρήσης που αναπληρώνουν το λάδι (πρόσθετο) και δεν το αντικαθιστούν. Επίσης θα πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές ότι αν ο εστιάτορας χρεώνει την φιάλη ελαιολάδου μιας χρήσης θα πρέπει να το αναγράφει υποχρεωτικά στον τιμοκατάλογο».
Απαντώντας σε ερώτηση του ΑγροΤύπου για το αν γίνεται από όλους η εφαρμογή της νομοθεσίας, ο κ. Κουράσης δήλωσε ότι υπάρχουν εστιατόρια που δεν ακολουθούν το γράμμα του νόμου για τις φιάλες ελαιολάδου μιας χρήσης. «Εμείς σαν Ομοσπονδία έχουμε κάνει ενημέρωση των μελών μας και των καταναλωτών. Είναι στο χέρι της πολιτείας να κάνει ελέγχους και να επιβάλει ποινές», τόνισε.
«Όποιος επιχειρηματίας θέλει να κάνει τη διαφορά, πρέπει επιτέλους να υιοθετήσει και την κατάλληλη νοοτροπία. Και το κριτήριο, ειδικά στον χώρο της εστίασης, πρέπει πρωτίστως να είναι η ποιότητα και δευτερευόντως η μεγιστοποίηση του κέρδους εις βάρος των παρεχομένων προϊόντων και υπηρεσιών. Και ειδικά αυτή την εποχή που αγωνιζόμαστε να «κερδίσουμε» τους τουρίστες. Θυμίζω ότι έχουμε να ανταγωνιστούμε την Τουρκία, που έχει 0% ΦΠΑ, όταν η χώρα μας έχει 24%».
Πάντως όπως επισήμανε ο γενικός γραμματέας της ΠΟΕΣΕ, «υπάρχει καλή συνεργασία με τον ΣΕΒΙΤΕΛ και δεν έχει παρουσιαστεί κανένα πρόβλημα έλλειψης φιαλών».
Από την πλευρά του ο κ. Γρηγόρης Αντωνιάδης, πρόεδρος του ΣΕΒΙΤΕΛ, επεσήμανε στον ΑγροΤύπο ότι «ακόμη δεν έχει υιοθετηθεί πλήρως το μέτρο από την πλευρά των εστιατορίων. Όπως όλα στην χώρα μας θέλουν τον χρόνο τους. Είμαστε ακόμη στο αρχικό στάδιο εφαρμογής του νόμου. Εδώ και ένα μήνα πάντως έχουν αρχίσει οι έλεγχοι και ξεκίνησαν να επιβάλλονται τα πρώτα πρόστιμα.
Είναι θετικό όμως ότι η πολιτεία αποφάσισε να ψηφίσει ένα μέτρο που αναμένεται να ενισχύσει τους παραγωγούς και τις εταιρείες τυποποίησης ελαιολάδου αλλά και να φέρει την ποιότητα στον καταναλωτή.
Αν υιοθετηθεί πλήρως το μέτρο εκτιμάμε ότι οι ποσότητες ελαιολάδου που θα διακινούνται μέσω αυτού του τρόπου θα κυμανθούν από 8 έως 10 χιλιάδες τόνους. Μια καλύτερη εικόνα πάντως αναμένεται να έχουμε μετά την ολοκλήρωση της καλοκαιρινής περιόδου»