Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν αγρότες και κτηνοτρόφοι για το net metering και το virtual net metering

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν αγρότες και κτηνοτρόφοι για το net metering και το virtual net metering
Στην ευκαιρία να παράγουν το δικό τους ρεύµα δωρεάν από φωτοβολταϊκά συστήµατα µέσω των προγραµµάτων net met
ering (αυτοπαραγωγή µε ενεργειακό συµψηφισµό) και virtual net metering (εικονικό ενεργειακό συµψηφισµό) που έχουν επιχειρήσεις, αγρότες, κτηνοτρόφοι και δήµοι αναφέρεται μιλώντας στον ΑγροΤύπο, η κα Φωτεινή Κούρου, ιδιοκτήτρια της εταιρείας Περιβαλλοντολόγοι Energy.
Η κα Κούρου εξηγεί, ότι τα φωτοβολταϊκά εξακολουθούν να αποτελούν µία ευκαιρία για εξοικονόµηση ενέργειας και χρηµάτων.
«Παντού υπάρχουν ευκαιρίες γι’ αυτούς που θέλουν να τις δουν», τονίζει µε νόημα, παρέχοντας όλες τις απαραίτητες πληροφορίες στους ενδιαφερόμενους.
Τι είναι όµως η αυτοπαραγωγή, τι ισχύει σήµερα και γιατί η «εικονική» αυτοπαραγωγή έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει µε ουσιαστικό τρόπο δήµους, αγρότες και κτηνoτρόφους;
Το νέο θεσµικό εργαλείο προσφέρει στον καταναλωτή τη δυνατότητα να εξοικονοµήσει ένα σηµαντικό ποσοστό των χρηµάτων που σήµερα πληρώνει σε λογαριασµούς ρεύµατος. Η φιλοσοφία του νέου εργαλείου είναι πως το φωτοβολταϊκό δεν είναι µια επενδυτική ευκαιρία (όπως ήταν παλιά), αλλά ένα άριστο εργαλείο εξοικονόµησης ενέργειας και χρηµάτων καθώς και διαχείρισης του κινδύνου αύξησης των τιµών της ηλεκτρικής ενέργειας στο µέλλον.
Ο νέος νόµος για την αυτοπαραγωγή (net metering) από φωτοβολταϊκά µας επιτρέπει να παράγουµε και να καταναλώνουµε τη δική µας ηλεκτρική ενέργεια από τον ήλιο, µειώνοντας µε αυτόν τον τρόπο την ποσότητα ρεύµατος που αγοράζουµε από τη ΔΕΗ.
Το κόστος της φωτοβολταϊκής τεχνολογίας έχει µειωθεί τόσο που πλέον συµφέρει να είµαστε «αυτοπαραγωγοί»,δηλαδή να παράγουµε τη δική µας ενέργεια που χρειαζόµαστε αντί να την αγοράζουµε από το δίκτυο.
Το net metering αφορά σε φωτοβολταϊκό σταθµό ο οποίος εγκαθίσταται στον ίδιο ή όµορο χώρο µε την εγκατάσταση κατανάλωσης που τροφοδοτεί και αντιστοιχίζεται αποκλειστικά µε ένα µετρητή κατανάλωσης και αφορά  νοικοκυριά, επιχειρήσεις αγρότες και δήµους.
Τι γίνεται όµως µε τους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύµατος της χώρας που χρειάζονται ένα φωτοβολταϊκό σύστηµα να βρίσκεται µακριά από το σηµείο κατανάλωσης; (π.χ. αγρότης µε πολλά χωράφια);
Τη λύση εδώ θα έρθει να δώσει η «εικονική» αυτοπαραγωγή (virtual net-metering) καθώς  επιτρέπει ότι ακριβώς και η απλή αυτοπαραγωγή, µε τη διαφορά ότι δεν απαιτείται το φωτοβολταϊκό σύστηµα να βρίσκεται εκεί που πραγµατοποιείται η κατανάλωση (µετρητής ΔΕΗ). Έτσι, ένας αγρότης µπορεί να συµψηφίζει τη συνολική κατανάλωση όλων των αντλιοστασίων που βρίσκονται σε διαφορετικά χωράφια µε ένα φωτοβολταϊκό σύστηµα.
Στις 5.5.2017 υπεγράφη η  σχετική υπουργική απόφαση για το πολυαναµενόµενο «virtual net metering» που αφορά προς το παρόν  δήµους  καθώς και για εγγεγραµµένους στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών   Εκµεταλλεύσεων του Ν.3874/2010 (Α’ 151).
Τι θα πρέπει να προσέξει ο υποψήφιος αυτοπαραγωγός;
Για την διαστασιολόγηση του φωτοβολταϊκού συστήµατος είναι ιδιαίτερα σηµαντικό να λαµβάνεται υπόψη η µέση ετήσια κατανάλωση της εγκατάστασης στην τριετία στην οποία αυτό θα συνδεθεί. Δεδοµένου, ότι ο ενεργειακός συµψηφισµός διενεργείται σε τριετή βάση και τυχόν πλεόνασµα ενέργειας µετά τον τριετή συµψηφισµό δεν αποζηµιώνεται.
Η ετήσια παραγόµενη από το φωτοβολταϊκό σύστηµα ενέργεια δεν θα πρέπει να υπερβαίνει την συνολική ετήσια κατανάλωση. Για τον κάθε υποψήφιο αυτοπαραγωγό θα πρέπει να γίνεται µια εξατοµικευµένη µελέτη.
Πότε γίνεται η απόσβεση ενός φωτοβολταϊκού συστήµατος;
Oι αποδόσεις και ο χρόνος απόσβεσης είναι συνάρτηση του αρχικού κόστους, της προσπίπτουσας ηλιακής ακτινοβολίας στην περιοχή, αλλά και της κλίσης και του προσανατολισµού των φωτοβολταϊκών πλαισίων. Επιπλέον, η απόσβεση της επένδυσης εξαρτάται από την τιµή συµψηφισµού.
Συγκεκριµένα η απόσβεση της επένδυσης για τους αγρότες και τις επιχειρήσεις µπορεί να γίνει µέσα σε 3-4 χρόνια καθώς δίνεται η δυνατότητα η εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού να επιδοτηθεί από Σχέδια Βελτίωσης και ΕΣΠΑ αντίστοιχα µε ποσοστό 50-60%.
Η εταιρεία Περιβαλλοντολόγοι Energy είναι κατασκευαστική εταιρεία φωτοβολταϊκών συστηµάτων µε έργα τόσο στη Θεσσαλία όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα.