Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018

Η απουσία των Ελλήνων στο Σύνταγμα της FYROM - Ν. Λυγερός


Όταν εξετάζουμε το Προοίμιο του Συντάγματος της FYROM αντιλαμβανόμαστε ότι απουσιάζουν οι Έλληνες, ενώ βέβαια υπάρχουν αναφορές στους Σέρβους, στους Αλβανούς, στους Τούρκους, στους Βλάχους, στους Ρομά και στους Βόσνιους. Αυτό μάλιστα ισχύει και στο άρθρο 78. 
Αυτή η απουσία εξηγείται αποκλειστικά με πολιτικό τρόπο, αφού η ύπαρξη των Ελλήνων στα Σκόπια είναι δεδομένη βέβαια η εξήγηση είναι απλή, αφού αυτοί είναι σλαβόφωνοι ή βλαχόφωνοι και κατά συνέπεια ενσωματώνονται σε άλλες κατηγορίες. Όμως θα έπρεπε να υπάρχουν ως εθνότητα. 
Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι τα Σκόπια αποφεύγουν αυτή την αναφορά για λόγους πολιτικούς και ιδεολογικούς. 
Είναι λοιπόν κατανοητό ότι θέλει προσοχή μια απλή ανάγνωση του Συντάγματος. Αυτό σημαίνει ότι ο αλυτρωτισμός δεν εμφανίζεται απαραίτητα άμεσα αλλά μπορεί να λειτουργεί και έμμεσα με τον αφανισμό των στοιχείων σαν να ήταν μια πετυχημένη γενοκτονία που δεν έχει αφήσει ίχνη της ύπαρξής της. 
Όμως ακόμα και οι μαίανδροι του θυρεού του Μοναστηριού είναι μια απόδειξη της ύπαρξής μας στην περιοχή.
 Είναι λοιπόν απαραίτητο να είμαστε πολύ προσεχτικοί για να ξεπεράσουμε τα εμπόδια της προπαγάνδας και τα τεχνάσματα της νομικής όταν τις εκμεταλλεύεται η διπλωματία. 
Για όσους πιστεύουν ότι όλα αυτά είναι λεπτομέρειες να σκεφτούν πως η Ελλάδα το 1981 με την ένταξή της δήλωσε τα τουρκικά ως μειονοτική γλώσσα και δεν το έκανε για τα αρμενικά που δηλώθηκαν από την Ουγγαρία το 2004. 
Διότι αυτή η δήλωση εξασφαλίζει ευρωπαϊκά κονδύλια για τη συντήρησή τους.