Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018

Συνέντευξη Μανιάτη στη "FREE SUNDAY": Στις εκλογές εμείς μπροστά και πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ

Συνέντευξή Μανιάτη στη "FREE SUNDAY": Στις εκλογές, εμείς μπροστά και πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ
 Ως «άλλο ένα άκυρο πολιτικό εφεύρημα του κ. Τσίπρα για να συγκροτήσει εκλογικό αφήγημα» χαρακτηρίζει ο πρώην υπουργός και βουλευτής Αργολίδας της ΔΗΣΥ, καθηγητής Γιάννης Μανιάτης την «καθαρή έξοδο» από το πρόγραμμα προσαρμογής για την οποία μιλά η κυβέρνηση. Παράλληλα, περιγράφει τους στόχους του Κινήματος Αλλαγής έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ.


Κατ’ αρχάς θα ήθελα να μιλήσουμ

ε για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ ΙΙ», το οποίο πριν από λίγες ημέρες μπήκε στην επόμενη φάση του. Πώς το βλέπετε να προχωρά;

Ελπίζω να ξεπεράσει τα δεκάδες προβλήματα που εμφανίστηκαν στο ξεκίνημα. Η ανάγκη των πολιτών και της οικονομίας για τη συνέχιση του πολύ πετυχημένου δικού μας «Εξοικονομώ Ι» είναι πολύ μεγάλη. Φτάνει να σημειώσω ότι την περίοδο 2012-2014 θωρακίσαμε ενεργειακά 40.000 κατοικίες νοικοκυριών χαμηλού εισοδήματος, δημιουργήσαμε 12.000 θέσεις εργασίας στον χειμαζόμενο τομέα της οικοδομής και εξασφαλίσαμε εξοικονόμηση 500 ευρώ κάθε χρόνο για το κάθε ένα νοικοκυριό. Μάλιστα, από την Ε.Ε. το πρόγραμμα αυτό χαρακτηρίστηκε «το δεύτερο καλύτερο πανευρωπαϊκά». Δυστυχώς, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν το συνέχισε. Ελπίζω τώρα να μην εμφανιστούν άλλα προβλήματα.


Πάντως, το πρόγραμμα χαρακτηρίστηκε από τεράστια τεχνικά προβλήματα στην έναρξή του. Πού τα αποδίδετε;

Στην απόλυτη ανικανότητα του υπουργείου. Για τριάμισι χρόνια δεν έκαναν απολύτως τίποτα και άφησαν να περάσει άπρακτος ο χρόνος, τη στιγμή που όλες οι άλλες χώρες όχι μόνο προχωρούσαν αλλά εξασφάλιζαν επιπλέον χρηματοδοτήσεις από το πακέτο Γιούνκερ, καθώς και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB). Το «Εξοικονομώ ΙΙ» το είχαν εξαγγείλει πάνω από 13 φορές. Στο τέλος, επειδή η κοινωνία τούς αντιμετώπιζε πια με ειρωνική διάθεση, υποχρεώθηκαν άρον-άρον να ξεκινήσουν την ηλεκτρονική πλατφόρμα, χωρίς να έχουν ελέγξει προηγουμένως τίποτα. Ως αποτέλεσμα, το σύστημα έπεσε. Μηχανικοί και πολίτες αγανάκτησαν, η αγορά θερμομονωτικών υλικών παρακολουθούσε άναυδη, ώσπου τους κατέβηκε η φαεινή ιδέα να κόψουν την Ελλάδα ανά περιφέρεια, ώστε να εξυπηρετήσει το σύστημα.
Θεωρείτε ότι η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος διαχειρίστηκαν σωστά το πρόβλημα;

Το θεωρώ ως τη χαρακτηριστική περίπτωση κυβερνητικής ανικανότητας και αδιαφορίας. Το «Εξοικονομώ ΙΙ», μαζί με το ηλεκτρονικό εισιτήριο των αστικών συγκοινωνιών, θα παραμείνουν για πολλά χρόνια στη συνείδηση της κοινωνίας ως τα παραδείγματα της κυβερνητικής διοικητικής, οικονομικής και ψηφιακής ανικανότητας και αποτυχίας.
Από δω και πέρα, πώς προβλέπετε ότι θα κυλήσει η υλοποίηση του προγράμματος;

Ελπίζω όλα να πάνε καλά.

Για να αλλάξουμε θέμα, το Κίνημα Αλλαγής, διά της προέδρου του Φώφης Γεννηματά, επιμένει να ζητά εκλογές «εδώ και τώρα». Γιατί;


Βγαίνουμε μπροστά και ζητάμε εκλογές για δύο σημαντικούς λόγους. Πρώτον, διότι η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν ξέρει, δεν μπορεί και δεν έχει τίποτα θετικό και δημιουργικό να προσφέρει στη χώρα. Είναι η τελευταία εφεδρεία του παλαιού πολιτικού συστήματος, που γέννησε την κρίση. Κινείται μόνο με στόχους κομματικής επιβίωσης, ροκανίζοντας τον πολιτικό χρόνο μεταξύ στασιμότητας και οπισθοδρόμησης. Δεύτερον, ενόψει καθοριστικών διεθνών και οικονομικών εξελίξεων για το μέλλον της χώρας, χρειάζεται μια νέα, προοδευτική κυβέρνηση, με νωπή λαϊκή νομιμοποίηση, που θα διαπραγματευτεί και θα δεσμευτεί υπεύθυνα για λογαριασμό του ελληνικού λαού. Στρατηγικός στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι η εκλογική λεηλασία του Κινήματός μας, ώστε να μειώσει την επερχόμενη ήττα του. Άλλοτε με σκευωρίες σε βάρος στελεχών μας (Novartis), άλλοτε με επιθέσεις φιλίας. Δυστυχώς γι’ αυτόν, δεν «τσιμπάμε».

Η κυβέρνηση, αλλά και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, επιμένουν ότι η Ελλάδα τον ερχόμενο Αύγουστο θα πραγματοποιήσει «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια. Διαφωνείτε με αυτή την εκτίμηση;

Η Ελλάδα από τον ερχόμενο Αύγουστο ξαναβγαίνει στις αγορές, όμως οι μνημονιακές δεσμεύσεις παραμένουν. Υπόσχεται «στεγαστικό επίδομα», αλλά αυξάνει τον ΕΝΦΙΑ, που «είναι ένας φόρος παράλογος, δεν διορθώνεται, καταργείται». Υπόσχεται επιδόματα σε συνταξιούχους, αλλά καταργεί το ΕΚΑΣ και μειώνει 18% τις συντάξεις. Υπόσχεται αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά μειώνει το αφορολόγητο, προκαλώντας απώλειες 650 ευρώ τον χρόνο στους χαμηλόμισθους. Δεν ξεχνάμε τα υπερπλεονάσματα 3,5%, τη δέσμευση της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια στο Υπερταμείο Εκποίησης κ.ά. Επομένως μιλάμε για αθωράκιστη έξοδο στις αγορές και όχι για έξοδο από το τρίτο μνημόνιο Τσίπρα, το αχρείαστο, το πιο επώδυνο, των 100 δισ. ευρώ. Άλλο ένα άκυρο πολιτικό εφεύρημα του κ. Τσίπρα για να συγκροτήσει εκλογικό αφήγημα. Δυστυχώς, όμως, και με τις τελευταίες εξελίξεις στην Ιταλία μπαίνουμε σε καραντίνα και σε ό,τι αφορά την έξοδό μας στις αγορές.

Το Κίνημα Αλλαγής εμφανίζεται πλέον ως τρίτο κόμμα σε αρκετές δημοσκοπήσεις. Τι σημαίνει αυτό για εσάς όσον αφορά την «επόμενη μέρα» των εθνικών εκλογών, όποτε κι αν γίνουν αυτές;

Εμείς ήδη βρίσκουμε τον πολιτικό μας βηματισμό. Η γραμμή της πολιτικής αυτονομίας είναι όρος επιβίωσης, αλλά και μοναδικής προοπτικής. Δημιουργεί σοβαρές ρωγμές στον εύθραυστο, κακέκτυπο, μικρό δικομματισμό και αποκαλύπτει την πολιτική του ρηχότητα και τον ξεπερασμένο ρόλο του. Στοχεύουμε στη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε εμείς να είμαστε η εναλλακτική προοδευτική λύση της χώρας απέναντι στη συντηρητική ΝΔ. Οφείλουμε να συνεχίσουμε αποφασιστικά, παίρνοντας πολιτικές πρωτοβουλίες, όπως αυτή των εκλογών, χτίζοντας, με άξονα τη γραμμή της αυτονομίας και την ενιαία έκφραση, κυρίως τους δεσμούς μας με την κοινωνία και το δικό μας πολιτικό και εκλογικό ακροατήριο. Εμείς διαμορφώνουμε το δικό μας προοδευτικό πρόγραμμα και λύση για τη χώρα και θα ζητήσουμε καθαρή ψήφο, χωρίς πολιτικές δουλείες και εξαρτήσεις. Αυτό το πρόγραμμα θα είναι οδηγός μας και για την επόμενη μέρα των εκλογών. Μ’ εμάς μπροστά και πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δεδομένων των δεσμεύσεων της κυβέρνησης για τη μεταμνημονιακή εποχή, πόσο πιθανή θεωρείτε την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες;

Τη θεωρώ πιθανότατη. Αυτό όμως που έχει σημασία είναι ότι η προσφυγή στις κάλπες αρχίζει πλέον να φεύγει από το πεδίο της αποτελεσματικής κυβερνητικής επιλογής και πρωτοβουλίας. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση δεν έχει από δω και πέρα να διαλέξει μεταξύ των καλύτερων γι’ αυτήν ευκαιριών, αλλά μεταξύ αυτών που θα είναι λιγότερο αρνητικές και επώδυνες για την ήττα της.

Πηγή: freesunday.gr