Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018

Στην Αργολίδα βρίσκεται το επισκέψιμο κτήμα Ermionis

Μελισσοκόμος για μια μέρα στο Μουσείο Μελιού Ermionis στο Κρανίδι
Λίγο έξω από το Κρανίδι στην Αργολίδα βρίσκεται το επισκέψιμο κτήμα Ermionis. Φτάσαμε την ώρα του τρύγου. «Οι μέλισσες είναι λίγο επιθετικές τώρα, οπότε καλό είναι να μη φοράτε λουλουδάτα φορέματα. Αν σας πολιορκήσει καμία, πηγαίνετε κάτω από ένα δέντρο. Θα μπερδευτεί και θα σας αφήσει ήσυχους», μας προειδοποίησε η γλυκύτατη κυρία Μαρίνα, την ώρα που μας άνο
ιγε το χώρο της επεξεργασίας του μελιού και του εκθετηρίου. 

Οι κυψέλες βρίσκονται μέσα στις ελιές, τα θυμάρια και τα βότανα. Οι μέλισσες του κτήματος μας δίνουν το αρωματικό τους μέλι – ερείκης, χαρουπιάς και αρωματικών φυτών με θυμάρι - και η οικογένεια Μπαϊρακτάρη το τυποποιεί και το μεταποιεί σε εκλεπτυσμένα καλλυντικά, όπως κηραλοιφές και σαπούνια με μέλι και φασκόμηλο, δεντρολίβανο, χαμομήλι, πρόπολη, βρώμη, ρόδι, καθώς και βαλσαμόλαδο και lip gloss.

Την ώρα που θαυμάζαμε τις κηρύθρες, ήρθε ο κύριος Κοσμάς με την ειδική στολή του μελισσοκόμου: «Ελάτε έξω να δείτε κάτι που είναι ιδιαίτερα σπάνιο. Χωρίς τα παιδιά». Πλησιάσαμε οι μεγάλοι σε δόσεις κοντά στις κυψέλες που ήταν περιτριγυρισμένες από μανιασμένες μέλισσες. «Όπου βρουν κενό, φτιάχνουν κερί και το γεμίζουν. Να εδώ η τεχνητή κηρήθρα είχε χαλάσει. Κοιτάξτε πώς την «έχτισαν». Γι’ αυτό δεν πρέπει να μένει πολλή ώρα άδεια η κυψέλη. Πρέπει να αντικαθιστούμε τις κηρύθρες αμέσως».

Σε ένα πέτρινο σπιτάκι λίγο παρακάτω βρίσκεται το μουσείο με τις παλιές κυψέλες όπου μέσα ζουν ακόμα μέλισσες, τα μηχανήματα που «στράγγιζαν» παλιά το μέλι και άλλα συλλεκτικά αντικείμενα. «Δεν έχει αλλάξει και πολύ ο τρόπος που βγάζουμε το μέλι, όπως βλέπετε. Οι κυψέλες είναι λίγο πιο ασφαλείς για τους μελισσοκόμους, αλλά και που τσιμπάνε οι μέλισσες, μόνο καλό κάνουν, όπως έχει αποδείξει και η σύγχρονη ιατρική», παρατήρησε η κυρία Μαρίνα δείχνοντάς μας σημεία του σώματος που θεράπευσε με το τσίμπημα της μέλισσας. 

Αυτό όμως που είναι το πιο ενδιαφέρον είναι το κελάρι παλαίωσης μελόξιδου. Στα πρότυπα των επισκέψιμων οινοποιείων, το κελάρι δροσερό «φυλάει» τα ειδικά βαρέλια όπου γίνεται το μελόξιδο και αποπνέει μια υψηλή αισθητική που χαρακτηρίζει τόσο το κτήμα, όσο και την ίδια την οικογένεια. Αναπαλαιωμένα έπιπλα, σπάνια εργόχειρα και συλλεκτικά σκεύη ξυπνούν ιστορίες όχι μόνο της οικογένειας ή της περιοχής, αλλά και του Ελληνισμού εν γένει. Ζητήστε να σας ανοίξει ο κύριος Κοσμάς το μπαούλο με το οθωμανικό γιαταγάνι.

Για περισσότερες πληροφορίες για τα προϊόντα και την επίσκεψη, επισκεφτείτε τη σελίδα www.ermionis.gr, ενώ για περισσότερες ιδέες για βόλτες και ταξίδια με παιδιά, επισκεφτείτε τη σελίδα www.mamakita.gr και ακολουθήστε τη σελίδα στο Facebook/ Μαμά Κοίτα Ταξίδια με παιδιά.


Πηγή:protothema.gr