Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018

Bερίκοκα - Tιμές απαξιωτικές λένε οι παραγωγοί

Στα 28-30 λεπτά το κιλό τα βερίκοκα Μπεμπέκου που πάνε για μαρμελάδες ενώ στα 13 λεπτά για χυμό, τιμές απαξιωτικές λένε οι παραγωγοί
Συνεχίζεται η συγκομιδή στα βερίκοκα της ποικιλίας Μπεμπέκου. Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής πηγαίνει για μεταποίηση. Μιλώντας στον ΑγροΤύπο οι παραγωγοί υποστηρίζουν ότι δεν είναι ικανοποιημέ
νοι από τις τιμές που τους προσφέρουν. Αυτή την εποχή οι τιμές παραγωγού στην Αργολίδα είναι στα 28 λεπτά το κιλό, ενώ στην Κορινθία και Βόρεια Ελλάδα στα 30 λεπτά το κιλό. Θυμίζουμε ότι πριν λίγα χρόνια οι τιμές ξεπερνούσαν τα 50 λεπτά το κιλό. Η μεγάλη μείωση όμως παρουσιάζεται στην αγορά της πούλπας, δηλαδή των βερίκοκων τα οποία οδηγούνται για την παραγωγή χυμού, που από τα 18 λεπτά το κιλό που ήταν πέρσι έχουν φτάσει στα 13 λεπτά το κιλό.
«Οι τιμές αυτές είναι απαξιωτικές για τους παραγωγούς», τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Θωμάς Φάκλαρης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σκαφιδακίου. «Το κόστος συγκομιδής για τα βερίκοκα που πάνε για πούλπα (χυμό) κυμαίνεται στα 6 - 8 λεπτά το κιλό. Όλοι θέλουν να βγάζουν κέρδος από τους παραγωγούς. Μόνο οι παραγωγοί δεν μπορούν να βγάλουν κέρδος από την παραγωγή τους», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Μιχάλης Βαρδάκας, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγίου Βασιλείου Κορινθίας, «έχει ξεκινήσει εδώ και μια εβδομάδα η συγκομιδή της ποικιλίας Μπεμπέκου. Η παραγωγή είναι καλή το ίδιο και η ποιότητα αλλά οι τιμές είναι απογοητευτικές. Ειδικά οι τιμές για πούπλα είναι πολύ χαμηλές. Φέτος στην Κορινθία είχαμε μια αύξηση της παραγωγής της τάξης του 25% στα Μπεμπέκου. Όμως επειδή πανελλαδικά αναμέναμε μειωμένη παραγωγή ελπίζαμε οι τιμές να ήταν καλύτερες σε σχέση με πέρσι».

Από την πλευρά του ο κ. ∆ηµήτρης Γκουτζιούχας, από την Πορταριά της Χαλκιδικής, ιδιοκτήτης φυτείας µε 150 στρέµµατα, αναφέρει στον ΑγροΤύπο, «φέτος έχουμε μια καλή παραγωγή και καλή ποιότητα. Τα τελευταία χρόνια τα βερίκοκα ποικιλίας Μπεμπέκου τα οδηγούμε για μεταποίηση. Οι τιμές για κομπόστα είναι στα 30 λεπτά το κιλό. Για επιτραπέζια χρήση και εξαγωγή μας δίνουν 5 λεπτά περισσότερα αλλά επειδή είναι αυξημένα τα εργατικά (4 χέρια ενώ για μεταποίηση 2) δεν συμφέρει τους παραγωγούς. Η περιοχή της Πορταριάς παράγει ετησίως περίπου 10-12.000 τόνους βερίκοκων. Στη βόρεια Ελλάδα το κόστος καλλιέργειας είναι αυξημένο στα Μπεμπέκου και ζητάμε μια καλύτερη τιμή σε σχέση με την Πελοπόννησο».