Δευτέρα 21 Μαΐου 2018

Για τη λειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Άργους


Αποτέλεσμα εικόνας για Αρχαιολογικού Μουσείου Άργους ανδριανοσ
Απάντηση Κονιόρδου σε Ανδριανό για την επιτακτική ανάγκη συνέχισης της υλοποίησης του έργου εκσυγχρονισμού και λειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Άργους.
Στην 4223/220/9-3-2018 Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων που είχε καταθέσει ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός με θέμα τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων εκσυγχρονισμού και τη λειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Άργους, απάντησε η αρμόδια Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λ. Κονιόρδου επισυνάπτοντας και το σχετικό έγγραφο της Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού προς τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου ώστε να ενταχθεί το έργο στο ΠΕΠ Πελοποννήσου.
Στην απάντηση της Υπουργού επισημαίνονται μεταξύ άλλων τα εξής:

“Στο πλαίσιο του Ε.Σ.Π.Α. 2007-2013 υλοποιήθηκε το έργο «Δημιουργία επισκέψιμης μουσειακής αποθήκης – Συντήρηση, συσκευασία και μεταφορά εκθεμάτων Αρχαιολογικού Μουσείου Άργους», με προϋπολογισμό 729.997€ και φορέα υλοποίησης την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας. Το έργο ολοκληρώθηκε και περιελάμβανε την απομάκρυνση των εκθεμάτων από το Αρχαιολογικό Μουσείο Άργους και την φύλαξή τους σε μια ασφαλή και απόλυτα λειτουργική μουσειακή αποθήκη. Παράλληλα, στο πλαίσιο του ίδιου έργου ολοκληρώθηκαν οι απαραίτητες μελέτες για την αποκατάσταση του υπάρχοντος κτηριακού κελύφους του Μουσείου.
Η ολοκλήρωση όλων των παραπάνω πρόδρομων εργασιών, ήταν καθοριστικής σημασίας ώστε να καταστεί δυνατή η υλοποίηση του κυρίως έργου στο Ε.Σ.Π.Α. 2014– 2020, χωρίς καθυστερήσεις, προκειμένου ο χρόνος που θα μείνει το Άργος χωρίς Αρχαιολογικό Μουσείο σε πλήρη λειτουργία να είναι όσο το δυνατό πιο βραχύς.
Όσον αφορά στην προώθηση προς ένταξη στο νέο Ε.Σ.Π.Α. 2014-2020 του έργου «Εκσυγχρονισμός και Επανέκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Άργους», το οποίο αφορά στην υλοποίηση του εκσυγχρονισμού του κτηρίου και την επανέκθεση των συλλογών του Μουσείου Άργους, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η χρηματοδοτική ικανότητα του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Πελοποννήσου στη νέα Προγραμματική Περίοδο είναι σημαντικά περιορισμένη, καθώς οι πόροι του Π.Ε.Π. που έχουν εξειδικευτεί για τον Πολιτισμό είναι εξαιρετικά χαμηλοί. Η Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ ΥΠ.ΠΟ.Α (Ε.Δ.Ε.ΠΟΛ) έχει ήδη επισημάνει κατά τη διάρκεια της σχετικής διαβούλευσης, πως οι πόροι που προβλέπονται για τον Πολιτισμό είναι ανεπαρκείς σε σχέση και με τις υπάρχουσες ανάγκες.Έτι περαιτέρω, σε συνέχεια σχετικής συνάντησης εργασίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη στις 21.7.2017 με την αρμόδια Ε.Υ.Δ, παρουσία του Περιφερειάρχη κ. Π. Τατούλη, το ΥΠ.ΠΟ.Α. επισήμανε στον Περιφερειάρχη και την αρμόδια Διαχειριστική Αρχή (κατατίθεται συνημμένα) την αναγκαιότητα του εν θέματι έργου και την πλήρη ωριμότητά του.
Παραλλήλως έχουν ζητηθεί οι απαραίτητες ενέργειες από πλευράς Περιφέρειας Πελοποννήσου προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το έργο του «Εκσυγχρονισμού και της Επανέκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Άργους» από το Π.Ε.Π. Πελοποννήσου 2014-2020 και έχουμε την πληροφορία ότι η αρμόδια Ε.Υ.Δ. του Π.Ε.Π. Πελοποννήσου έχει κινηθεί προς την ίδια κατεύθυνση, με την ανάλογη τροποποίηση του κειμένου και των χρηματοδοτικών πινάκων του Επιχειρησιακού προγράμματος”.
Επισυνάπτεται το ως άνω σχετικό έγγραφο της Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.