Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΠΕΜΠΤΗ

Ο καιρός τρελάθηκε: Κρύο στα βόρεια, ζέστη στο νότο - Βροχές το Σαββατοκύριακο
Μια πρωτόγνωρη κατάσταση θα «γευτεί» την Πέμπτη η Ελλάδα, καθώς θα υπάρξει ταυτόχρονη μεταφορά αέριων μαζών τόσο από τη βόρεια Ευρώπη, όσο και από την Αφρική. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την ίδια ώρα να χιονίζει στα βόρεια της χώρας και να έχει έως 32 βαθμούς Κελσίου στην Κρήτη!

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, οι ψυχρές αέριες μάζες που εκτείνονται σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, θα επηρεάσουν και τις βορειότερες περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης τη Πέμπτη. 

Αυτό σημαίνει πως πάνω από τα 800 μέτρα (ενδεικτικά) θα χιονίζει κατά διαστήματα στη δυτική Μακεδονία, ενώ, την ίδια ώρα, ο κόσμος στην Κρήτη θα πηγαίνει για μπάνιο λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιακών τιμών για την εποχή.Όσον αφορά σήμερα, περιμένουμε βροχές και καταιγίδες στo Βόρειο Ιόνιο και στην Ήπειρο, φαινόμενα τα οποία σταδιακά θα επηρεάσουν τη Δυτική, Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα. 

Οι καταιγίδες θα είναι περισσότερες στα δυτικά όπου τα φαινόμενα θα είναι και τοπικά έντονα. Πάντως μέχρι το βράδυ οι βροχές θα περιοριστούν στα βόρεια. Οι ατμοσφαιρικές συνθήκες ευνοούν εκ νέου τη μεταφορά σκόνης από την Αφρική, ιδιαίτερα στη Νότια Ελλάδα. 

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο από νότιες διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6 με 7 μποφόρ και τοπικά θυελλώδεις 8 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση από τις απογευματινές ώρες, ενώ από αργά το βράδυ θα στραφούν σε βόρειους με τάση σημαντικής ενίσχυσης τη νύχτα. 

Στο Νότιο Αιγαίο αρχικά οι άνεμοι θα από νοτιοανατολικές διευθύνσεις μέτριοι μέχρι ισχυροί 5 με 6 μποφόρ και τοπικά σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ, με σταδιακή σημαντική ενίσχυση από αργά το βράδυ. 

Στο Ιόνιο αρχικά οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6 με 7 μποφόρ και πρόσκαιρα τοπικά θυελλώδεις 8 μποφόρ, αλλά το απόγευμα θα παρουσιάσουν σημαντική εξασθένηση και θα στραφούν σε βορειοανατολικούς μέτριους. 

Αναλυτικά η πρόγνωση της ΕΜΥ 

Αττική Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πιο πυκνές με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών τις βραδινές ώρες. Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 και πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ. Σταδιακά από το απόγευμα θα στραφούν σε ανατολικούς νοτιοανατολικούς 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 10 έως 20 βαθμούς Κελσίου. 

Θεσσαλονίκη Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κατά διαστήματα. Άνεμοι: Νότιοι Νοτιοανατολικοί 4 με 6 και τη νύχτα βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 8 έως 18 βαθμούς Κελσίου.Μακεδονία, Θράκη Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κατά διαστήματα. 

Στη Δυτική Μακεδονία σποραδικές καταιγίδες μέχρι το απόγευμα και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά. Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ και σταδιακά στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 7 έως 19 βαθμούς Κελσίου. 

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Σποραδικές καταιγίδες μέχρι το απόγευμα στο Ιόνιο, την ήπειρο και τη Δυτική Στερεά και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά της Ηπείρου. Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ. Τις βραδινές ώρες θα στραφούν σε ανατολικούς βορειοανατολικούς με την ίδια ένταση. Θερμοκρασία: Από 10 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πιο πυκνές με σποραδικές βροχές, κυρίως από τις απογευματινές ώρες και από τα νότια. Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 και στα ανατολικά και νότια τοπικά 7 μποφόρ. Τις βραδινές ώρες και από τα νότια θα στραφούν σε ανατολικούς νοτιοανατολικούς με τάση ενίσχυσης. Θερμοκρασία: Από 9 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Κυκλάδες, 

Κρήτη Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πιο πυκνές με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών τις βραδινές ώρες, κυρίως στις Κυκλάδες. Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 και βαθμιαία ανατολικοί νοτιοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 12 έως 20 και στη βόρεια Κρήτη έως 22 βαθμούς Κελσίου. 

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πιο πυκνές με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών τις βραδινές ώρες κυρίως στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 και στα βόρεια τοπικά 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 12 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

«Κομμένη» στη μέση η Ελλάδα

Όπως αναφέρει ο κ. Καλλιάνος, την Πέμπτη, από το ύψος της Θεσσαλίας και βορειότερα, θα επικρατεί κατά διαστήματα πολύ μουντός καιρός, με βροχές και τοπικές καταιγίδες, ενώ οι χιονοπτώσεις θα απασχολήσουν σχεδόν όλα τα αντίστοιχα ορεινά αλλά και περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της δυτικής Μακεδονίας αλλά και της βόρειας Θράκης. Από την Στερεά όμως και νοτιότερα ο καιρός θα είναι πολύ πιο μαλακός, με μεγάλα διαστήματα με ανοίγματα στον ουρανό, λίγες τοπικές βροχές και θερμοκρασίες ανεβασμένες. Όσο πιο νότια θα κατευθυνόμαστε, τόσο πιο ανεβασμένες θα είναι οι θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του μεσημεριού της Πέμπτης. Αυτό σημαίνει, πως στα βόρεια παράλια της Κρήτης ο κόσμος θα ξεχυθεί στις παραλίες.
Μεταφορά σκόνης από την Αφρική

Οι μετεωρολογικές συνθήκες, κατά τη διάρκεια της Πέμπτης, θα ευνοήσουν την περαιτέρω μεταφορά σκόνης από την Αφρική. Αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος είναι ότι οι περισσότερες βροχές θα είναι λασποβροχές, θα εμφανιστεί κατά τόπους και το φαινόμενο των λασπο-χιονοπτώσεων αλλά και ασφαλώς η ορατότητα θα είναι κατά περιόδους περιορισμένη λόγω της αυξημένης συγκέντρωσης σκόνης.Στη δυτική Μακεδονία τα θερμόμετρα θα δείχνουν 5 βαθμούς Κελσίου και στην Κρήτη 32 Πραγματικά, αποκωδικοποιώντας τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, μου προκάλεσε μεγάλη εντύπωση το γεγονός, ότι, την Πέμπτη θα χιονίσει σε αρκετές ορεινές περιοχές της δυτικής Μακεδονίας πάνω από τα 800 περίπου μέτρα, ενώ την ίδια ώρα στα βόρεια παράλια της Κρήτης ο υδράργυρος θα αγγίζει τους 28-29°C, ενώ δεν αποκλείεται στο νομό Χανίων να αγγίξει και τους 30-31 (πολύ τοπικά και τους 32°C)! Τεραστίων διαστάσεων επομένως θα είναι το θερμοκρασιακό εύρος, για μια μικρή χώρα όπως η Ελλάδα, εύρος το οποίο θα αγγίζει τους 32°C - 6°C = 26 ολόκληρους °C.
Βροχές μέχρι το Σαββατοκύριακο
Κατά διαστήματα θα βρέχει σε αρκετές περιοχές της χώρας μέχρι τουλάχιστον και το Σαββατοκύριακο. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα υπάρξουν και διαστήματα με ανοίγματα στον ουρανό. Ενδέχεται όμως να υπάρξει και συνέχεια μετά από αυτό, δηλαδή να εκδηλώνονται βροχές έως και τα μέσα στης επόμενης εβδομάδας. Όλα θα τα δείξουν τα επόμενα "τρεξίματα" των προγνωστικών μοντέλων. Δεν φαίνεται με λίγα λόγια να έρχεται ακόμη η «καθαρή» άνοιξη... 

Πηγή: iefimerida.gr