Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018

Οι Αργολιδείς και το θέμα της Μακεδονίας

(Η Ακρόπολη της Αρχαίας Αλέας)

Πολύ μίσος, βρε παιδιά, γύρω μας
Η ιστορία του νέου Ελληνικού κράτους είναι πλήρης από εθνικούς διχασμούς που στην εποχή μας επαναλαμβάνονται ως κακόγουστη φάρσα.
Με αναθέματα, ύβρεις και κατηγόριες περί προδοτών.
Πότε η μία παράταξη εναντίον της άλλης και πότε η άλλη κατά των αντιπάλων της
Αποδεικνύουμε  έτσι συνεχώς την νεοελληνικότητά μας.

Δεν είναι ένα απλό θέμα ονομασίας, λένε.  Μας θίγουν κάτι πολύ βαθύτερο. Την ψυχή μας, την ιστορία μας, το εσώτερο "είναι" μας.
Αντιλαμβάνομαι τι θέλουν να πουν και ίσως κάποιοι να έχουν απόλυτα δίκιο.
Σέβομαι  αυτό που λένε, εφ΄ όσον δεν απευθύνουν αναθέματα και κατηγόριες περί προδοσίας κατά αυτών που έχουν μία διαφορετική άποψη για το τι είναι εθνικά ορθό και χρήσιμο.
Ένα όμως πιστεύω, κατά την ταπεινή μου άποψη,  για την μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας που σήμερα εξεγείρεται.
Την ταπεινή μου  επαναλαμβάνω, άποψη.
Η μεγάλη πλειοψηφία αντιδρά λόγω του ότι θίχτηκε η νεοελληνικότητά τους. Η επιδερμική εμφάνιση του "είναι" της νεοελληνικής κοινωνίας τσαλακώθηκε.  Και αυτό δεν είναι ανεκτό και αποδεκτό για την πλειοψηφία των συμπατριωτών μου.

Διότι εάν επιθυμούσαμε να προστατέψουμε σε βάθος την πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά μας θα είχαμε εδώ και καιρό κάνει και άλλα πράγματα. Δεν θα είχαμε αφήσει τόσα και τόσα να συμβαίνουν γύρω μας. Κάποια στιγμή κάποιοι θα είχαν αντιδράσει.
Θα είχε προ πολλού εξεγερθεί η κοινωνία μας για την ουσιαστική ανυπαρξία εκμάθησης στα σχολειά μας της πολύ σπουδαίας για τον Ελληνισμό ελληνιστικής ιστορίας, που είναι κατ΄ουσία και η ιστορία της Μακεδονίας.

Ας επιχειρήσουμε, έστω και τώρα, να δημιουργήσουμε ένα μεγάλο κίνημα για την προστασία, την ανάδειξη την προβολή των σπoυδαίων μνημείων της Ελληνιστικής (Μακεδονικής) εποχής στην Αργολίδα. Δεν είναι δυνατόν να αδιαφορούμε για τα μνημεία αυτά και ταυτόχρονα να ισχυριζόμαστε ότι μας ενόχλησαν στα κατάβαθα της ψυχής μας οι βόρειοι γείτονες
Ας φωνάξουμε όλοι μαζί για την προστασία και την ανάδειξη της Ακρόπολης της Αρχαίας Αλέας, που είναι ένα άγνωστο, για όλους τους Αργολιδείς και τους φωνασκούνες Έλληνες,  μνημείο της Μακεδονικής περιόδου (δείτε την πάνω φωτογραφία). Σώζονται, φίλοι μου, τείχη μήκους επτακοσίων ογδόντα μέτρων!!! Και ξεκινούν από το βουνό και φτάνουν σχεδόν κάθετα κάτω στην κοιλάδα. Και υπάρχουν και 25 πύργοι!!!
Δεν το ξέρατε; Σας το λέω εγώ λοιπόν. Δεν θέλω να παραστήσω τον μάγκα και έξυπνο. Ούτε εγώ το έχω επισκεφθεί το μνημείο. Απλώς διαβάζω και με απασχολεί βαθιά στην ψυχή μου η πολιτιστική μας κληρονομιά. Αυτό με ενδιαφέρει. Όχι να κατηγορήσω τον άλλον για προδότη ή εθνίκι.
Εμπρός λοιπόν να γίνει ένα μεγάλο Αργολιδικό κίνημα για να προβληθεί το μνημείο της Μακεδονικής περιόδου.  Και να γίνουν τα κατάλληλα έργα υποδομής για να είναι το μνημείο αυτό επισκέψιμο. Και να παροτρύνουμε όλους τους ξένους περιηγητές που καταφτάνουν στον τόπο μας να δουν το μνημείο της Μακεδονικής περιόδου, που είναι Ελληνικό και μόνον. Ετσι βοηθάμε στο να αντιληφθούν άπαντες την Ελληνικότητα της Μακεδονίας. Διότι, κατά τα άλλα, δεν μας αντιλαμβάνονται ουδέ και στο ελάχιστο.
Πόσοι θα εμφανιστείτε και θα ενεργοποιηθείτε σε μία τέτοια κινητοποίηση; Θα σας πω εγώ. Ελάχιστοι αν εξαιρεθούν κάποιοι που διαχρονικά ενδιαφέρονται για τέτοια θέματα, και που σήμερα τους αποκαλείτε προδότες.
Και μιας και απευθύνομαι περισσότερο σε Ναυπλιείς, θα μπορούσα να σας πω ότι και το μικρό οχυρό στα Ιρια, διαστάσεων 30 μ Χ 15μ., που το βλέπετε στην κάτω φωτογραφία, που είναι επίσης ένα μνημείο της Ελληνιστικής περιόδου, θα έπρεπε να συντηρηθεί και να αναδειχθεί. Οπως και το Παλαιόκαστρο του Αγίου Αδιανού, που είναι ένα άλλο μνημείο Ελληνιστικής Περιόδου. Πως είπατε; Δεν τα γνωρίζατε αυτά;
Ολα αυτά είναι άγνωστες λέξεις για τους πολλούς. Δυστυχώς.

Και κάποια στιγμή πρέπει να φωνάξουμε δυνατά ότι η μεγάλη  ακμή του Ασκληπιείου στην Επίδαυρο ήταν κατά την  Μακεδονική εποχή.
Και ότι όλα τα μεγάλα έργα της αρχαίας τραγωδίας διασώθηκαν, εκεί στην Μακεδονική Αλεξάνδρεια.
Με αυτό τον τρόπο προβάλλουμε καλύτερα της Ελληνικότητα της Μακεδονίας. Αν αυτή η Ελληνικότητα διεισδύει στα βάθη της ψυχής του νεοέλληνα και δε χαλάει απλώς την επιδερμίδα και την εμφάνισή του.
Επαναλαμβάνω ότι είναι η ταπεινή μου γνώμη, όλα αυτά που σας γράφω σήμερα και που, βεβαίως, ουδαμόθεν τα διαβάσατε.
Μην μου στεναχωριέστε.
Δεν σας κατηγορώ.
Νεοέλληνες τελικά είμαστε όλοι.
Αλλά ας σταματήσουμε όλα αυτά τα  περί "προδοσίας". Στο τέλος τέλος της γραφής την Ελλάδα μας  θίγουν και προσβάλλουν

(Οι φωτογραφίες και οι πληροφορίες για τα μνημεία από τον ιστότοπο της Αρχαιολογίας www.argolisculture.gr)