Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017

ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ !!!

Αποτέλεσμα εικόνας για ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ !!!
Τα μονοπάτια που μπορεί να βρει κανείς στην Αργολίδα είναι αναρίθμητα. Άλλα αχαρτογράφητα, άλλα δύσβατα, άλλα είναι πεζοπορικές διαδρο
μές για φυσιολάτρεις, άλλα είναι για αρχαιολάτρεις αφού ακολουθούν τα χνάρια δρόμων της αρχαιότητας. Όλα, πάντως, είναι εναλλακτικές μορφές τουρισμού που απαιτούν πνευμόνια και όρεξη για εξερεύνηση στην αργολική γη.
Ένα από τα μονοπάτια που μπορεί να ακολουθήσει κανείς είναι αυτό στο Δήμο Ναυπλιέων που έχει ως αφετηρία το Ναύπλιο, συνεχίζει από την Πρόνοια, φτάνει στην Αγία Μονή Άριας, περνάει τα αποστακτήρια ούζου Καρώνη, διασχίζει την περιοχή στο Λιοντάρι των Βαυαρών επιστρέφοντας πίσω στο Ναύπλιο. Η συνολική απόσταση για το μονοπάτι αυτό είναι περίπου τα 8 χιλιόμετρα.
Ένα ακόμα γνωστό μονοπάτι είναι αυτό που έχει ως αφετηρία την παραλία Αρβανιτιάς και φτάνει στην Καραθώνα μετά από 2,5 χιλιόμετρα περίπου. Μετά την πλατεία, ο επισκέπτης συνεχίζει τον περίπατό του ανατολικά, στους πρόποδες του Παλαμηδιού, για να καταλήξει στην παραλία της Καραθώνας μετά από μια απολαυστική χωμάτινη διαδρομή με πεύκα, δάφνες και μικρούς φοίνικες, παράλληλα με την ακτή και με σαγηνευτική θέα. Οι εναλλαγές τοπίου και βλάστησης είναι συχνές, αφού η χαμηλή βλάστηση εναλλάσσεται με τους απότομους βράχους.Η διαδρομή είναι κατάλληλη για τους λάτρεις της πεζοπορίας και του τζόκινγκ, ενώ εναλλακτικά μπορεί να πραγματοποιηθεί και με ποδήλατο.
Το πιο σημαντικό και δημοφιλές μονοπάτι των ντόπιων αλλά και των επισκεπτών του Ναυπλίου είναι ο γύρος της Αρβανιτιάς που καταλήγει στην ομώνυμη παραλία της, μετά από συνολική απόσταση ενός περίπου χιλιομέτρου. Ο ειδυλλιακός περίπατος ξεκινά αφού ο επισκέπτης περάσει τις «μπανιέρες», την περιοχή όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του Ναυτικού ομίλου. Σε όλη τη διαδρομή αυτού του περιφερειακού πλακόστρωτου πεζόδρομου που γεμίζει από κόσμο κυρίως τα σαββατοκύριακα και τους καλοκαιρινούς μήνες, δεσπόζουν οι βράχοι της Ακροναυπλίας με τα επιβλητικά της τείχη, ενώ λίγο πριν το μέσο της διαδρομής, συναντά κανείς πάνω στα βράχια την Παναγίτσα, ένα μικρό εκκλησάκι που προσφέρει μοναδική θέα του αργολικού κόλπου. Συνεχίζοντας τον περίπατο, στο δρόμο συναντάται η σπηλιά του Δεσπότη στην άκρη της απότομης ακτής, περπατώντας δίπλα σε βράχια καλυμμένα με φραγκοσυκιές και τη θέα να συνεχίζει να μαγεύει. Η επιστροφή μπορεί να γίνει από την πλατεία της Αρβανιτιάς προς την πλατεία Σταϊκοπούλου και την Πύλη της Ξηράς.
Άλλες ιδέες για πεζοπορικές και αρχαιολογικές διαδρομές είναι το μονοπάτι από την αρχαία Τίρυνθα στο Μυκηναϊκό φράγμα Τίρυνθας που οδηγεί στο Παλιόκαστρο Αγίου Αδριανού ή το μονοπάτι από το Μυκηναϊκό νεκροταφείο Δενδρών μέσω της Ακρόπολης Αρχαίας Μιδέας στο φαράγγι Χώνης (Καράμπαμπα) και από τη μονή Ταλαντίου στον Αμαριανό. Επίσης, οι ορειβατικές διαδρομές στις κορυφές του Αραχναίου και της Τραπεζώνας είναι πολλές, ενώ η πεζοπορική διαδρομή στη Μονή Αυγού και τη χαράδρα του ποταμού Ράδου στην περιοχή των Ιρίων.
Πέρα από τα «αστικά» μονοπάτια, η Αργολίδα ενδείκνυται και για πεζοπορικές διαδρομές στους ορεινούς της όγκους, κυρίως για φυσιολάτρεις που έχουν γερά πνευμόνια και όρεξη για περιπέτεια, όπως στο Δήμο Άργους-Μυκηνών και στο όρος Κτενιάς που βρίσκεται απέναντι ακριβώς από το Αρτεμίσιο. Η διαδρομή είναι δύσβατη και ανηφορική με πολλά εμπόδια, ανάμεσα σε καταπράσινες πλαγιές και ρέματα.
Το μονοπάτι από την Καρυά στην Παναγία Καρυάς είναι μία ακόμη πεζοπορική ιδέα. Η βόρεια διαδρομή είναι η πιο συνηθισμένη. Φεύγοντας από την Καρυά, ο επισκέπτης ακολουθεί τον ανηφορικό ασφάλτινο δρόμο που οδηγεί στη Νεστάνη.
Για να φτάσει στην Παναγία Καρυάς, πρέπει να ακολουθήσει ένα μονοπάτι περίπου μίας ώρας, διασχίζοντας νότια τον οικισμό της Καρυάς και καταλήγοντας στο προαύλιο της μονής περιστοιχισμένο από λεύκες, καρυδιές, πλατάνια, καστανιές, αμυγδαλιές και κυπαρίσσια, όλα φυτεμένα από τους καλόγερους που έμεναν εκεί. Στο εκκλησάκι οδηγείται κανείς και από τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο, μετά από 10 λεπτά οδήγησης.
Η νότια διαδρομή περιλαμβάνει τη διάσχιση μονοπατιού με καλή σήμανση, όπου από τα χτένια οδηγεί στην κορυφή. Αν η ανάβαση πραγματοποιηθεί τους χειμερινούς μήνες, είναι πιθανή η χρήση σχοινιού σε κάποια σημεία.
Tα μονοπάτια που μπορεί να ακολουθήσει κανείς στην αργολική γη δεν έχουν τελειωμό. Από την Πρόσυμνα στις Μυκήνες, η διαδρομή ακολουθεί τα ίχνη ενός αρχαίου Μυκηναϊκού δρόμου που συνέδεε την ακρόπολη των Μυκηνών με το λεκανοπέδιο της Προσύμνης, από όπου περνούσε η συντομότερη οδός (Κοντοπορεία) που συνέδεε το Άργος με την Κόρινθο. Η διαδρομή περνά από πολλά σημεία μεγάλου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Το συνολικό μήκος της διαδρομής είναι 11,1 χιλιόμετρα, ενώ η υψομετρική ανάβαση δεν ξεπερνά τα 230 μέτρα. Το ξεκίνημα της διαδρομής γίνεται από την Πρόσυμνα που χωρίζεται από τον κάμπο του Άργους με το στενό φαράγγι της Κλεισούρας.
Ένα ακόμα μονοπάτι είναι αυτό που ξεκινά από τις Μυκήνες και καταλήγει στο Αρχαίο Ηραίο, διανύοντας 6 χιλιόμετρα με τα πόδια ή και με ποδήλατο. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής, ο πεζοπόρος περπατά ανάμεσα από ελαιώνες και συναντά μια μυκηναϊκή γέφυρα και πολλά γραφικά ξωκλήσια για να καταλήξει στον αρχαίο ναό της Ήρας.
Ένα από τα πολλά μονοπάτια είναι αυτό στο Δήμο Επιδαύρου από το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου και φτάνει στο Λυγουριό και ήταν η μοναδική αρχαία μυκηναϊκή οδός που ένωνε τις πόλεις του αργολικής γης με το αρχαίο λιμάνι των Κεχριών του Σαρωνικού κόλπου. Μετά από 5 χιλιόμετρα σε χωματόδρομο, ο δρόμος συνεχίζει σε άσφαλτο και μετά από λίγο, συναντάται το αρχαίο μονοπάτι με την επιγραφή «Αυτή η οδός ταξιδιώτη θα σε οδηγήσει στο ιερό του θεού της ίασης» , ενώ στη συνέχεια εντοπίζονται αρχαίες Ερμές και διατηρημένες αρματοτροχιές. Στο τέλος της διαδρομής, υπάρχει ένα μικρό γραφικό εκκλησάκι.