Προσβολές που βλέπουν οι δενδροκαλλιεργητές σε βερικοκιά, ροδακινιά, νεκταρινιά, κερασιά και δαμασκηνιά από εξώασκο, κορύνεο, βακτηριακό έλκος και νέκρωση βραχιόνων στην Αργολίδα πρέπ
ει να αντιμετωπιστούν με κατάλληλα καλλιεργητικά και χημικά μέτρα, σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών της περιοχής.
ΕΞΩΑΣΚΟΣ
Ο εξώασκος γνωστός και ως «καρούλιασμα των φύλλων», είναι μία σοβαρή ασθένεια των πυρηνοκάρπων και ιδιαίτερα της ροδακινιάς και της νεκταρινιάς με φυτοπαθολογικό αίτιο τον μύκητα Taphrinadeformans.
Νωρίς την άνοιξη τα προσβλημένα φύλλα λόγω υπερπλασίας και υπερτροφίας, παρουσιάζουν τοπική ή ολική πάχυνση του ελάσματος, κατσάρωμα και τελικώς έντονη παραμόρφωση. Αρχικά παίρνουν κόκκινο χρώμα και αργότερα κιτρινοτεφρό με βελούδινη όψη. Τελικά τα φύλλα γίνονται καστανά, μαραίνονται, ξηραίνονται και πέφτουν προκαλώντας, έντονη προσβολή, πλήρη φυλλόπτωση του δέντρου. Tα συμπτώματα αυτά συγχέονται με την προσβολή των φύλλων από αφίδες.
Με στόχο την αποφυγή των παραπάνω συμπτωμάτων την ερχόμενη άνοιξη, απαιτείται επέμβαση στην πτώση του 75% των φύλλων με εγκεκριμένο χαλκούχο σκεύασμα.
ΚΟΡΥΝΕΟ
Το κορύνεο προκαλείται από τον μύκητα Stigminacarpophylla και προσβάλλει κυρίως το έλασμα των νεαρών τρυφερών βλαστών σε βερυκοκιά, ροδακινιά, νεκταρινιά, κερασιά και δαμασκηνιά.
Σε περιπτώσεις έντονης προσβολής παρατηρείται έντονη και πρόωρη φυλλόπτωση ύστερα από εμφάνιση κυκλικών ερυθροκάστανων κηλίδων που βαθμιαία γίνονται καστανές, ξηραίνονται και πέφτουν, δημιουργώντας το σύμπτωμα «τρύπες από σκάγια». Οι «τρύπες» αυτές, όμως, δεν οδηγούν αυτόματα στην διάγνωση της ασθένειας. Στους προσβεβλημένους βλαστούς δημιουργούνται και έλκη, τα οποία την επόμενη άνοιξη περικλείουν τους νεαρούς βλαστούς, με αποτέλεσμα την ξήρανση αυτών.
Η επέμβαση που προτείνεται και για τον εξώασκο καταπολεμά και το κορύνεο.
ΒΑΚΤΗΡΙΑΚΟ ΕΛΚΟΣ ΠΥΡΗΝΟΚΑΡΠΩΝ
Το βακτήριο Pseudomonassyringaepv. morsprunorum αποτελεί το αίτιο της ασθένειας του βακτηριακού έλκους πυρηνοκάρπων.
Οι μολύνσεις από το βακτήριο, γίνονται από τις ουλές της πτώσης τωνφύλλων και από διάφορες πληγές του φλοιού.
Μετά την μόλυνση και τον πολλαπλασιασμό του παθογόνου στους ιστούς των φυτών, προκαλείται νέκρωση οφθαλμών, κεντριών, σχηματισμό ελκών στους κλάδους με αποτέλεσμα ξηράνσεις κλαδίσκων, κλάδων ή ολόκληρων δένδρων και κηλιδώσεις φύλλων καισπανιότερα καρπών.
Η αντιμετώπιση περιλαμβάνει όχι μόνο καλλιεργητικά αλλά και χημικά μέτρα, τα οποία είναι τα παραπάνω:
• Αφαίρεση και καταστροφή των προσβεβλημένων κλάδων και κλαδίσκων, όταν επικρατεί ξηρός καιρός.
• Αποφυγή δημιουργίας πληγών στα δέντρα ιδιαίτερα κατά την περίοδο φθινοπώρου και χειμώνα.
• Στην περίπτωση ύπαρξης προσβολών, απαραίτητος θεωρείται ο άμεσος ψεκασμός ο οποίος θα ακολουθηθεί από έναν επιπλέον όταν η φθινοπωρινή πτώση των φύλλων φτάσει το 75%.
ΝΕΚΡΩΣΗ ΒΡΑΧΙΟΝΩΝ ΒΕΡΥΚΟΚΙΑΣ
Τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της προσβολής που εμφανίζει ο μύκητας Eutypalata στην Αργολίδα είναι η παρουσία διογκωμένων ελκών μεεπιμήκεις ρωγμές στους κλάδους ή στον κορμό των δένδρων, από τα οποία βγαίνει άφθονο κόμμι (ρετσίνι). Τα έλκη αρχίζουν πάντοτε από τις τομές κλαδέματος.
Τα καλλιεργητικά μέτρα που προτείνονται είναι τα εξής:
• Κλάδεμα με ξηρό καιρό για αφαίρεση και καταστροφή των προσβεβλημένων κλάδων.
• Απολύμανση των κλαδευτικών εργαλείων ύστερα από κάθε χρήση σε κάθε φυτό για αποφυγή μεταφοράς μολυσμάτων.
• Επάλειψη των μεγάλων τομών κλαδέματος με κατάλληλα υλικά (πάστες),αμέσως μετά το κλάδεμα.
• Κλάδεμα μόρφωσης και καρποφορίας όψιμα όπου ενδημεί η ασθένεια, ώστε να διευκολύνεται ο καλός αερισμός του δέντρου.
http://www.agronews.gr/ekmetaleuseis/dendrokipeutika/arthro/161826/vaktiria-kai-mukites-eisvalloun-sta-purinokarpa-tis-argolidas/