Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017

Γ. Μανιάτης: Μου είναι απολύτως αδιάφορες όλες οι προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ για πολιτικό προσεταιρισμό του χώρου μας

Γ. Μανιάτης: Μου είναι απολύτως αδιάφορες όλες οι προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ για πολιτικό προσεταιρισμό του χώρου μαςΚατηγορηματικά αντίθετος σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο προσέγγισης με το ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τα τελευταία ανοίγματα της Κουμουνδούρου, δήλωσε ο Γ. Μανιάτης σε συνέντευξή του στον 9,84 και τον Ηλία Κανέλη. Εξίσου κατηγορηματικά τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία σχέση με τη σοσιαλδημοκρατία.
«Μου είναι απολύτως αδιάφορες όλες οι προσπάθειες εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ για πολιτικό προσεταιρισμό του χώρου μας. Δεν πρέπει κανένας από εμάς να εμπλακεί σε αυτή τη συζήτηση, διότι απέναντί μας έχουμε αυτό το εθνικολαϊκιστικό μόρφωμα το οποίο πρέπει να υποστεί στρατηγική ήττα στις επόμενες εκλογές» τόνισε για να συμπληρώσει πως «όλες αυτές οι σκέψεις ή οι προτάσεις (σσ περί συνεργασίας) απευθύνονται από μία παράταξη και από στελέχη τα οποία βρίσκονται σε πολιτικό πανικό, διαπιστώνουν ότι έχουν καταρρεύσει κοινωνικά και δημοσκοπικά και προσπαθούν να πιαστούν από τη σανίδα της σοσιαλδημοκρατίας
Οσο για την εκλογική στόχευση του νέου Προοδευτικού Κινήματος,  διεμήνυσε πως «ο χώρος της Κεντροαριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας πρέπει να γίνει αυτό που απαιτεί η κοινωνία. Ο εναλλακτικός πυλώνας διακυβέρνησης της χώρας».
Αναφερόμενος στην προεκλογική εκστρατεία, ζήτησε επιτέλους να σταματήσουν οι μονόλογοι των υποψηφίων επαναλαμβάνοντας την πρότασή του για 13 περιφερειακά debates και 2 κεντρικά για την ανεργία και τις επενδύσεις.
«Έχω καταθέσει πρόταση να προχωρήσουμε σε debates στις Περιφέρειες της χώρας. Δεν γίνεται να υπάρχουν μονόλογοι ανάμεσα στους υποψηφίους. Ποιος φοβάται τη δημοκρατία; ποιός φοβάται το διάλογο; Την κοινωνία»;
Αναφορικά με τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ για το Ελληνικό εκτίμησε πως θα δημιουργήσει προβλήματα επιφιλασσόμενος να εκτιμήσει το μέγεθός τους μέχρι να δημοσιοποιηθεί το πλήρες κείμενο.
«Για τη συγκεκριμένη επένδυση να πω ότι δεν έχω διαβάσει την απόφαση του ΚΑΣ, αλλά σίγουρα είναι προβληματική, διότι ούτε γνωρίζουμε πού βρίσκεται η έκταση που έχουν κηρύξει (σσ ως αρχαιολογική), ούτε και τους περιορισμούς που έχουν θέσει. Ας επιφυλαχθούμε, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι είναι μια απόφαση που φαίνεται ότι θα δημιουργήσει προβλήματα κι ας ευχηθούμε να μην δημιουργήσει μεγάλα».
Αμφισβήτησε δε την ειλικρίνεια των φιλοεπενδυτικών δηλώσεων του κ. Τσίπρα χρησιμοποιώνας συγκεκριμένα στοιχεία.
«Ως ΥΠΕΚΑ που ήμουν επί ενάμισι χρόνο, ενέκρινα και υπέγραψα 105 μεγάλες επενδύσεις, συνολικού προϋπολογισμού 6,1 δις €. Ας αφήσει λοιπόν ο κ Τσίπρας τα μεγάλα λόγια κι ας απαντήσει στο μέτρο σύγκρισης. Ας μας πει πόσες επενδύσεις ενέκριναν στα 2,5 χρόνια που κυβερνούν τον τόπο, ο ίδιος και οι υπουργοί του; Πόσες θέσεις εργασίας έχουν δημιουργήσει; Εγώ πάντως δεν έχω δει ούτε μια νέα επένδυση».
Κλειδί για να βγούμε απο την κρίση είναι οι νέες πηγές πλούτου κατέληξε:
Υδρογονάνθρακες, επιτελικό κράτος, αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας, παιδεία 
«Μια νέα πηγή εθνικού πλούτου, είναι τα ελληνικά Πανεπιστήμια. Ενα σύγχρονο, δημόσιο και ανταγωνιστικό Παν/μιο με 300 χιλιάδες φοιτητές, 50 χιλιάδες μεταπτυχιακούς και 15 χιλιάδες καθηγητές αποτελεί ίσως την πιο σπουδαία εθνική προίκα, την οποία αν αξιοποιήσουμε σωστά, θα έχουμε μια νέα πηγή εθνικού πλούτου».
                             
Μανιάτης: Ο ΕΝΦΙΑ να μετατραπεί σε αυτοδιοικητικό πόρο
Τη συμφωνία του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κ. Μπακογιάννη συνάντησε η πρόταση του Γ. Μανιάτη για τη μετατροπή του ΕΝΦΙΑ σε πόρο της αυτοδιοίκησης.
Ο Γ. Μανιάτης μιλώντας στην εκδήλωση, στο Μουσείο της Ακρόπολης, του Δικτύου για την Μεταρρύθμιση με τίτλο «Προοδευτικές Πολιτικές για τις Πόλεις του Σήμερα και του Αύριο»
δήλωσε ότι η διαφάνεια, η δίκαιη κατανομή των πόρων, αλλα και η επιτάχυνση της έκδοσης των πολεοδομικών αδειών, μπορεί να γίνει  μόνο με την ψηφιοποίηση των διαδικασιών  αδειοδότησης όπως πιλοτικά είχε ξεκινήσει στο ΥΠΕΚΑ το 2014.
Συνάντηση Μανιάτη με το ΤΕΕ: Αναγκαία η συνέργεια ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, απλοποίηση διαδικασιών αδειοδότησης, πιστοποιημένοι ελεγκτές.
Συνάντηση με τη Διοικούσα Επιτροπή  και το Προεδρείο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος είχε ο υποψήφιος για την προεδρία του νέου φορέα Γιαννης Μανιάτης. Συζητήθηκαν διεξοδικά τα θέματα των μηχανικών και τα ζητήματα της αναζήτησης νέων τρόπων για να στηριχθεί η ανάπτυξη καθώς και η συμβολή του τεχνικού επιστημονικού κόσμου σ΄αυτήν.
Από πλευράς ΤΕΕ τέθηκε το ζήτημα του πλήγματος που έχει υποστεί ο κλάδος από την μείωση της δραστηριότητας  σε έργα, υποδομές και κτήρια, σε συνδυασμό με την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού.
Ο Γιάννης Μανιάτης ανέλυσε το πώς στο νέο παραγωγικό μοντέλο που υποστηρίζει,  το κράτος θα γίνει γεννήτορας δουλειών με αξιοποίηση όλου του δυναμικού των επιστημόνων μέσω της συνέργειας  ιδιωτικού και δημόσιου Τομέα.  Νέοι τρόποι πιο απλοποιημένοι στην αδειοδότηση αλλά και στον έλεγχο μέσω πιστοποιημένων ελεγκτών μπορούν να μειώσουν το κόστος  και να επιταχύνουν παράλληλα τις επενδύσεις. Διαπίστωσε όμως ότι πολλές μεταρρυθμίσεις που είχε προωθήσει έμειναν στάσιμες ή δεν λειτουργούν με ευθύνη της παρούσας κυβέρνησης...

Συνάντηση Μανιάτη με το ΔΣ του Οικονομικού Επιμελητηρίου, συζήτηση για τις αναγκαίες οικονομικές μεταρρυθμίσεις και τα κίνητρα για επενδύσεις.
Με το Διοικητικό Συμβούλιο και τον Πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου συναντήθηκε ο Γιάννης Μανιάτης στα πλαίσια των συναντήσεων με τους  επιστημονικούς φορείς της χώρας. Στη συνάντηση τονίσθηκε η αξία της επαφής του Επιμελητηρίου με τους πολιτικούς φορείς για την προώθηση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων.  Σε αυτή την  συγκυρία της κρίσης της χώρας είναι σημαντική η στοίχιση πολλών δυνάμεων για την ανάταξη της οικονομίας. Δεν μπορεί όμως να αγνοηθεί ότι με την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού 99.000 ελεύθεροι επαγγελματίες έκλεισαν το "μπλοκάκι " τους  με όλα τα αρνητικά επακόλουθα για την απασχόληση και την αύξηση της φοροδιαφυγής.
Γ.Μανιάτης: «Η ομαλή λειτουργία των τραπεζών, η εφαρμογή του  εξωδικαστικού συμβιβασμού, η μείωση της γραφειοκρατίας παραμένουν τα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν άμεσα για να σπάσει ο κύκλος της ανατροφοδότησης της κρίσης»
Ενέργεια, το νέο διεθνές σκληρό νόμισμα της Ελλάδας
Πρόταση για την ανάδειξη της χώρας σε βάση άμεσης τεχνικής υποστήριξης, συντήρησης και αναβάθμισης των εξεδρών γεωτρήσεων όλης της Μεσογείου, μέσα στην επόμενη πενταετία κατέθεσε ο Γ. Μανιάτης στο συνέδριο της ΗΑΕΕ για το «ρόλο της Ελλάδας και της Κύπρου στη ΝΑ Μεσόγειο». Ανέδειξε την ανάγκη συγκρότησης ολοκληρωμένης ενεργειακής πολιτικής και οικονομικής διπλωματίας σε συνεργασία με την Κύπρο, παρατηρώντας ωστόσο ότι στα 2,5 χρόνια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ η στασιμότητα απαξιώνει τον τομέα της έρευνας των υδρογονανθράκων. 
Επισκέψεις Μανιάτη σε δήμους της  Αττικής,  Αγ. Αναργύρους –Βριλήσσια
Τους Δήμους Αγ. Αναργύρων και Βριλησσίων επισκέφθηκε ο Γ.Μανιάτης και είχε συναντήσεις με τους εργαζομένους και τους δημάρχους, Νίκο Σαράντο και Ξένο Μανιατογιάννη αντίστοιχα. Συζήτησε θέματα του Δήμου και της καθημερινότητας των πολιτών. Ο υποψήφιος για την ηγεσία του νέου Προοδευτικού Κινήματος ζήτησε τη συμμετοχή των πολιτών στο νέο εγχείρημα κι εξήγησε τις θέσεις του και τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει για να υπάρξει μαζικότητα και διαφάνεια στις εκλογές. 
Συνέχεια περιοδειών Μανιάτη, στην Ήπειρο αυτή την εβδομάδα

Την  Ήπειρο, την «Άπειρο Χώρα» θα επισκεφθεί, μετά τις Θράκη, Δυτική και Ανατολική Μακεδονία, την προσεχή Παρασκευή και Σάββατο ο Γιάννης Μανιάτης για να συνεχίσει το διάλογο με τους πολίτες αναφορικά με το νέο προοδευτικό Κίνημα, στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας. Το πρωί της Παρασκευής (6/10) επισκέπτεται την Ηγουμενίτσα και το απόγευμα τα  Ιωάννινα. Το πρωί του Σαββάτου (7/10) θα βρίσκεται στην Πρέβεζα και το απόγευμα στην Άρτα. Έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις με παραγωγικούς, κοινωνικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς των περιοχών, με τους οποίους θα συζητήσει το νέο ρόλο του Κινήματος στην κοινωνία και τις προτάσεις του για την έξοδο της χώρας από την κρίση