Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017

Ο Αγλαός Υμέναιος της Ελένης

Ο Αγλαός Υμέναιος της Ελένης. Η αφετηρία του πρώτου γνωστού μεγάλου πολέμου της αρχαιότητας και η παγίωση της Αιτωλικής παρουσίας
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΑ:
Rodi de Fuca
Βασιλικό ανάκτορο Πελάνας, (Σπάρτη). Γιορτάζεται ο γάµος της όµορφης Ελένης, κόρη της Αιτωλής Λήδας και του τοπικού πρίγκιπα, γιου του Λακεδαιµόνιου µονάρχη Τυνδάρεως. Ο γάµος εκτός από το καθ
αυτό γεγονός εξυπηρετεί για µια ακόµα επίδειξη της ισχύος των ελληνικών φύλων της εποχής, ενώ πάνω απ’ όλους ξεχωρίζει η δυναµική παρουσία των Αιτωλών. Χρησιµεύει επιπροσθέτως για την συναίσθηση και προετοιµασία των πρωταγωνιστών για το προσχεδιασµό των επιόντων επιδροµών των λαών της θάλασσας. Είναι η προκαταρτική σχεδίαση του αποικισµού της µεσογείου, και ο όρκος των µνηστήρων στον Τυνδάρεως δεν είναι παρά η υπόσχεση όλων των βασιλέων και πριγκήπων του Ελλαδικού χώρου για την απώτερη συµµαχία που θα τους οδηγήσει στην Τροία και από εκεί σε όλα τα µήκη και πλάτη της µεσογείου.
Ο ένδοξος Βασιλιάς της Καλυδώνας, ΟινέαςΟρισµένοι απ’ αυτούς - ή στενά συγγενικά τους πρόσωπα-, είχαν πάρει ήδη ή θα έπαιρναν σύντοµα µέρος σε άλλες παρόµοιες συναθροίσεις ή εξερευνητικές επιδροµές όπως η αργοναυτική εκστρατεία και το κυνήγι του καλυδωνίου κάπρου, ή η υστερόχρονη εκστρατεία του Ηρακλή - η πρώτη γνωστή εκστρατεία στη Τροία - εναντίον του Λαοµέδοντα, όπου έχασε τη ζωή του ο Οϊκλής και ξεχώρισε ο Τελαµώνας για την ανδρεία του. Η τελετουργία του γάµου της ποθητής Ελένης ένωσε τους εξ αίµατος Αιτωλούς και Αχαιούς και τους εξ αγχιστείας λοιπούς µνηστήρες που αντιπροσώπευαν µε αυτή τη συρροή την αξιοµνηµόνευτη συµµαχία των ελληνικών φύλων του 12ου αιώνα που αποσκοπούσε καταληκτικά στην κατάκτηση και αποίκιση - αν ήταν δυνατόν - όλης της µεσογείου. Στο γαµήλιο τραπέζι εκείνης της µοναδικής “συµπεθεριάς” παραταχθήκαν κατά οµοιογενείς οµάδες - σε τρεις πτέρυγες - οι εκλεκτοί καλεσµένοι προσµένοντας την αναγγελλία και έγκριτη παρουσίαση τους.
Ο παλατιανός αγγελιοφόρος διάγγειλε έναν προς έναν τους προσκεκληµένους κάθε πτέρυγας. Αναµενοµένη εντύπωση έκανε η παρουσία του Αιτωλικού στοιχείου αλλά και του Δουλιχίου και της Ιθάκης, που σκίαζε τους υπόλοιπους µεγιστάνες. Ίσως εκείνη ακριβώς την περίσταση η Αιτωλική παρουσία να ήταν η ποιο σηµαντική όλου του Ελληνικού χώρου!


Η παρουσίαση των προσκεκλημένων

Οι συγγενείς του γαμβρού. Τιμώντας τον Πέλοπα
Πέλοπας και Ιπποδάμεια. Μουσείο Μετροπόλιταν Νέα Υόρκη 1. Μενέλαος. Ο γαμπρός. Αδελφός του Αγαμέμνονα εγγονός του Κατρέα γιου του δοξασμένου βασιλιά Μίνωα και της Πασιφάης.
2. Ἀερόπη. Μητέρα του Μενελάου, του Αγαμέμνονα και της Αναξίβιας.
3. Ατρέας. Πατέρας του Μενελάου, Αγαμέμνονα και Αναξίβιας. Γιος του Πέλοπα και της Ιπποδάμειας κόρης του Οινομάου. Αδέλφια του εκτός άλλων ήταν ο Πιτθέας πατέρας της Αίθρας μητέρας του Θησέα, ο Αλκάθοος πατέρας του Ισχέπολις και της Περίβοιας, επίσημης συζύγου του Τελαμώνα και μητέρας του Αίαντα.
4. Κατρέας. Γιος του μυθικού βασιλιά της Κρήτης Μίνωα. Πατέρας της Αερώπης και παππούς του γαμπρού. Αδελφός του Δευκαλίωνα και της Φαίδρας συζύγου του Θησέα.
5. Αγαμέμνων. Γιος του Ατρέα και της Αερώπης. Αδελφός του Μενελάου. Σύζυγος της Κλυταιμνήστρας αδελφής της Ελένης και κόρη της Αιτωλής Λήδας. Παντοδύναμος πρίγκηπας των Μυκηνών.
6. Δευκαλίων. Γιος του Μίνωα και αδελφός του Κατρέα. Αργοναύτης και μέλος στο κυνήγι του καλυδωνίου κάπρου. Αδελφοποιτός του Θησέα από την περιπέτεια του με τον Μινώταυρο.
7. Ιδομενέας. Γιος του Δευκαλίωνα και ένδοξος πρίγκηπας της Κρήτης. Εξάδελφος του γαμβρού. Μνηστήρας της Ελένης.
8. Μηριόνης. Ετεροθαλής αδελφός του Ιδομενέα. Μνηστήρας της Ελένης.
9. Αναξίβια. Η αγαπημένη αδελφή του Μενελάου και του Αγαμέμνονα ήταν η σύζυγος του βασιλιά της Φωκίδας Στροφίου.
10. Στρόφιος. Σύζυγος της Αναξίβιας. Βασιλιάς της Φωκίδας.
11. Κλυμένη. Κόρη του Κατρέα και αδελφή της Αερώπης. Θεία του γαμπρού. Νυμφευμένη με τον αργοναύτη Ναύπλιο και μητέρα των Παλαμήδη και Οίακα.
12. Ναύπλιος. Ο σύντροφος της Κλυμένης και ευκλεής αργοναύτης. Έζησε για να γνωρίσει όλα τα σημαντικά γεγονότα της εποχής.
13. Παλαμήδης. Πολύφημος εφευρέτης, γιος της Κλυμένης εξάδελφος του Μενελάου.
14. Οϊλέας. Ο ακατάβλητος βασιλιάς των Λοκρών, αδελφοποιτός των Διόσκουρων, του Πηλέα και του Τελαμώνα από την αρπαγή του χρυσόμαλλου δέρατος. Πατέρας του Αίαντα με την Εριώπιδα και του Μέδοντα με τη Ρήνη ή την Αλκιμάχη.
 15.Αλκιμάχη. Η μικρή αδελφή του Πηλέα και Τελαμώνα, ερωτευμένη από έφηβη με τον αδελφικό φίλο των αδελφών της κατάφερε τελικά να γίνει η τρίτη σύζυγος του Οϊλέα. Όλοι σχολίαζαν αν ο νεαρός Μέδων ήταν γιος της ή γιος της ερωμένης του Οϊλέα, Ρήνης.
16.Πηλεύς. Ο ηγεμόνας της Φθίας και ένδοξος αργοναύτης, γιος του Αίακα, αδελφός του Τελαμώνα και της Αλσιμάχης ήταν ο μοναδικός θνητός που είχε νυμφευθεί -όπως ειχε διαδοθεί- μια νεράιδα, την Θέτιδα με την οποία μόλις είχε αποκτήσει τον Αχιλλέα. Παρών σε όλες τις προηγούμενες συρροές και στο κυνήγι του κάπρου, ήταν εδώ προσκεκλημένος από τον αγαπημένο του εξάδελφο του Τυνδάρεως.
17. Θέτις. Σύζυγος του Πηλέα και μητέρα του Αχιλλέα.
18. Μενεσθεύς. Ο φιλόδοξος πρίγκηπας των Αθηνών και μνηστήρας της Ελένης, γιος του Πετεώς και δισέγγονος του βασιλιά Ερεχθέου. Εξάδελφος και αντίπαλος του Θησέα. Επιστήθιος φίλος των Διόσκουρων, αδελφών της νύφης.
19. Νέστωρ. Ο σοφός βασιλιάς της Πύλου, αργοναύτης και μέλος της θήρας του καλυδωνίου κάπρου και πατέρας του Αντίλοχου, του Θρασιμήδη και της Επικάστης που όταν ενηλικιώθηκε έγινε σύζυγος του Τηλέμαχου και μητέρα του Ομήρου.
20. Νισίππη. Η νεότερη κόρη του Πέλοπα. Η γεροντοκόρη που προξένευσαν στον μεσήλικα βασιλιά Σθένελο.
21. Σθένελος. Ο αρραβωνιαστικός της Νισίππης αν και απεβλεπε στην Ελένη. Βασιλιάς στην Αργολίδα, γιος του Καπανέα και ανιψιός της Περίβοιας της καινούργιας συζύγου του Οινέα. Κηδεμόνας του νεαρού φίλου του και εξάδελφου Διομήδη.
22. Κάλχας ο μάντης. Ο μεγάλος μάντης της εποχής από τη γενιά των Αμυθεωνίδων. Ηγείται της φημισμένης τελετής του γάμου.

Οι συγγενείς της νύφης. Τιμώντας τον Αιτωλό. 
1. Ελένη. Κόρη της Λήδας και του Τυνδάρεως. Εγγονή του Αιτωλού άνακτα Θέστιου. Η περιπόθητη μνηστή!
2. Λήδα. Κόρη του Θέστιου και της Ευριθέμιδας. Σύζυγος του Τυνδάρεως και μητέρα της Ελένης, της Κλυταιμνήστρας, της Τιμάνδρας και των διδύμων Διόσκουρων, αργοναυτών και κυνηγών στην αγαπημένη της πόλη, Καλυδώνα.
3. Τυνδάρεως. Ο πατέρας της νύφης. Βασιλιάς της Σπάρτης, γιος της Γοργοφόνης και του Περιήρη, αδελφός του Αφαρέα και εγγονός του Περσέα και του Αίολου του θεσσαλού, απ' τη γενιά του Έλλην και Δευκαλίωνα. Μετά το γάμο παρέδωσε το βασίλειο στον Μενέλαο.
4. Αίθρα. Εγγονή του Πέλοπα και της Ιπποδάμειας. Σύζυγος του Αιγέα και μητέρα του Θησέα. Εξαδέλφη του γαμπρού. Αν και απ' την οικογένεια των ατρίδων παρευρίσκεται στο τραπέζι σαν η αγαπημένη γκουβερνάντα της Ελένης.
5. Κλυταιμνήστρα. Αδελφή της Ελένης και σύντροφος του Αγαμέμνονα.
6. Ικάριος. Αδελφός του Τυνδάρεως, πατέρας της Πηνελόπης με την Περίβοια και της Ιφθίμης με την Πολυκάστη. Υποψήφιος του θρόνου της Σπάρτης.
7. Δωροδώκη. Τρίτη και νεότερη σύζυγος του Ικάριου. Κόρη του Ορσίλοχου βασιλιά των Φερών και αδελφή του Διοκλή. Θεία των ηρώων Ορσίλοχου του νεότερου και Κρίτωνος.
8. Οινέας. Ο επίτιμος βασιλιάς των Αιτωλών. Πατέρας του αείμνηστου Μελεάγρου με την Αλθαία την κόρη του Θέστιου και αδελφή της Λήδας. Πατέρας της Δηιάνειρας συζύγου του Ηρακλή, και της Γόργης. Με την δεύτερη σύζυγο Περίβοια πατέρας του Τυδέως και παππούς του Διομήδη. Περιβόητος αμφιτρύωνας του κυνηγιού του καλυδωνίου κάπρου.
9. Περίβοια. Η σύγχρονη σύζυγος του Οινέα ύστερα από τον τραγικό θάνατο της Αλθαίας και μητέρα του Τυδέα. Αδελφή του αργείου Καπανέα.
10. Διομήδης. Πρίγκηπας του Άργους. Εγγονός αγαπημένος του Οινέα τον οποίο έσωσε από τον σφετεριστή Άγριο και τους γιους του. Γιος του ήρωα Τυδέα και της Διηπύλης κόρη του βασιλιά αργείου Αδράστου.
11. Γόργη. Κόρη του Οινέα και της Αλθαίας. Μητέρα του καλοαναθρεμμένου πρίγκηπα Θόα. "Οι κακές γλώσσες μιλούνε ότι στην πραγματικότητα είναι αυτή η μητέρα του Τυδέα, καρπός αιμομιξίας με τον πατέρα της Οινέα και τον οποίο η Περίβοια αποδέχτηκε σαν δικό της αν και η διαφορά ηλικίας την πρόδιδε εξόφθαλμα."
12. Αδρέμων. Σύζυγος της Γοργης. Ο Οινέας του έδωσε προίκα την Άμφισσα και ο Διομήδης τον πρότεινε για διάδοχο του Οινέα στην Αιτωλία μετά την νίκη του επι των γιων του Αγρίου. Πατέρας του πρίγκηπα Θόα.
13. Θόας. Παντοδύναμος πρίγκηπας της Αιτωλίας. Γιος του Αδρέμονα και της Γόργης και εγγονός του Οινέα. Ξάδελφος και μνηστήρας της Ελένης.
l 4. Αγασθένης. Γιος του Αυγεία και αδελφός του Φυλέα. Θείος του Μέγη. Υποψήφιος στον θρόνο της Ηλείας. Απόχηρος της Πιλωρίδας, παρουσιάζει τα σέβη του σαν μνηστήρας της Ελένης όπως κι ο γιος του Πολύξενος .
15 Φυλέας. βασιλιάς του Δουλιχίου. Γιος του αργοναύτη Αυγεία έλαβε μέρος σαν επίτιμος καλεσμένος του Οινέα στο κυνήγι του κάπρου. Πρώην σύντροφος της αδελφής του Οδυσσέα Κτημένης, μητέρας του Μέγη. Διαζεύχτηκε και ξαναέσμιξε με την Τιμάνδρα αδελφή της Ελένης.
16. Τιμάνδρα. Αδελφή της Ελένης, διαζευγμένη από τον αρκάδιο πρίγκηπα Αίχημο και δεύτερη σύζυγος του Φυλέα. Μητριά του Μέγη.
17. Μέγης. Ο πρίγκηπας του Δουλιχίου, γιος του Φυλέα και της Κτημένης και ανιψιός αγαπημένος του Οδυσσέα. Νεαρότατος μνηστήρας.
18 Λαέρτης. Πατέρας του Οδυσσέα, εγγονός του Κέφαλου και της Πρόκριδας κόρης του Αθηναίου βασιλιά Ερεχθέου. Αργοναύτης και μέλος της θήρας στην Καλυδώνα.
19. Οδυσσέας. Ο δοξασμένος βασιλιάς της Ομηρικής Ιθάκης, παρέλαβε την εξουσία από τον Λαέρτη. Μνηστήρας της Πηνελόπης εξαδέλφης της νύφης. Απόγονος βαριάς παλατιανής κληρονομιάς, είχε σειριά απευθείας από τον Αίολο και τον Ερεχθέα.
20. Πηνελόπη. Κόρη του Ικάριου και της Περίβοιας, λογοδοσμένη με τον Οδυσσέα.
21. Ιφθίμη. Αυταδέλφη της Πηνελόπης, κόρη του Ικάριου και της Πολυκάστης. Λογοδοσμένη του Ευμήλου.
22. Εύμηλος. Θεσσαλός πρίγκηπας, γιος του Αδμήτου και της Άλκηστης, Παρουσιάστηκε σαν μνηστήρας της Ελένης αλλά τον εμπλέξαν με την ασχημούλα Ιφθίμη.
23. Άδμητος. Ο ηλικιωμένος βασιλιάς των Φερών, εγγονός του Μυνία και απόγονος του Κρίση και της Τριτογένειας κόρης του Αιόλου και αδελφής του Κρηθέα παππού του Ιάσωνα.
Έλαβε μέρος στην αργοναυτική εκστρατεία και στο κυνήγι του κάπρου.
24. Άλκηστης. Κόρη του Πελία, βασιλιά της Ιωλκού εγγονή του Κρηθέα. Θεία του Ιάσωνα και σύζυγος του Αδμήτου. Μητέρα του Ευμήλου.
25. Κάστωρ. Γιος της Λήδας και αδελφός της νύφης. Ένας από τους Διόσκουρους. Αργοναύτης και κυνηγός στη θήρα της Καλυδώνας.
26. Πολυδεύκης. Ο δίδυμος Διόσκουρος. Αργοναύτης και κυνηγός στη Καλυδώνα.

Οι λοιποί μνηστήρες.  Ο όρκος του Τυνδάρεως!
1. Θάλπιος. Πρίγκηπας της Ηλείας. Εγγονός του Άκτωρος και γιος του μολιονίδη Ευρίτου, που πήρε μέρος στο κυνήγι του κάπρου. Ξάδελφος του Φυλέα.
2. Αμφίμαχος. Πρίγκηπας της Ηλείας. Εγγονός του Άκτωρος και γιος του μολιονίδη Κτέατου που πήρε μέρος στο κυνήγι του κάπρου. Ξάδελφος του Φυλέα και Θάλπειου.
3. Πολυξένης. Πρίγκηπας της Ηλείας. Εγγονός του Αυγεία και γιος του Αγασθένη αδελφού του Φυλέα. Ανιψιός του Θάλπειου και Αμφίμαχου.
4. Επίστροφος. Πρίγκηπας της Φωκίδας, γιος του αργοναύτη Ιφίτου.
5. Σχέδιος. Νεαρός αδελφός του Επίστροφου, πρίγκηπας της Φωκίδας γιος του Ιφίτου.
6. Φιλοκτήτης. Γιος του θεσσαλού αργοναύτη βασιλιά λαπίθη Ποία.
7. Ασκάλαφος. Βοιωτός πρίγκηπας και αργοναύτης.
8. Ιάλμενος. Αδελφός του Ασκάλαφου, πρίγκηπας της Βοιωτίας και αργοναύτης.
9. Λήιτος. Πρίγκηπας Βοιωτός και αργοναύτης.
10.  Πηνέλεως. Πρίγκηπας Βοιωτός. Αργοναύτης.
11. Ευρίαλος. Γιος του Μυκηστέα βασιλιά της Αργολίδας. Αργοναύτης και προστάτης των νεαρότερων πριγκήπων Σθένελου και Διομήδη
12. Αλκμαίων. Επίγονος, πρίγκηπας του Άργους. Γιος του αργοναύτη Αμφιάραου και εγγονός του Οικλή και της Υπερμνήστρας. Αδελφοποιτός του Διομήδη.
13. Αμφίλοχος. Επίγονος, πρίγκηπας του Άργους. Γιος του αργοναύτη Αμφιάραου και εγγονός του Οικλή και της Υπερμνήστρας. Αδελφός του Αλκμέονα.
14. Αντίλοχος. Ο νοικοκυρεμένος γιος του σοφού Νέστωρα. Πρίγκηπας της Πύλου.
15. Ελεφήνωρ. Κληρονόμος των αβάντων της Εύβοιας σε απέλαση.
16. Μαχαών. Φημισμένος χειρουργός της νήσου ΚωςΓιος του Ασκληπιού και της Ηπιόνης κόρης του βασιλιά Μερόπου. Η θεία του Κλυτία είχε συζευχθεί τον βασιλιά Ευρίπυλο, γιο της Αιτωλής Αστυπάλαιας.
17. Ποδαλίριος. Ο νεαρός αδελφός του Μαχάονα, γιος του θεραπευτή Ασκληπιού και της Ηπιόνης.. Το ίδιο φημισμένος αλλά στην παθολογία.
18. Νηρέας. Ο νωχελικός πρίγκηπας της Σύμης και της Κνυδος, εξάδελφος και παιδικός φίλος του Μαχάονα και Ποδαλίριου. Η ομορφιά του είχε γίνει γνωστή σ’ όλο το κόσμο.
19. Ευρίπυλος. Ο βασιλιάς των Ορμένων της Θεσσαλίας. Απ' τη γενιά του Αιόλου.
20. Πρόθοος. Πρίγκηπας απ τη Μαγνησία και φίλος του νεαρού Μέγη.
21. Πολιπέτης. Ο γιος του Πυρίθοου και κληρονόμος του βασιλείου των Λαπίθων.
22. Λεοντέας. Ο ανδρείος πρίγκηπας λαπίθης γιος του Κορόνου και εγγονός του ερμαφρόδιτου αργοναύτη Καινέα. Φίλος του Πολυποίτη.
23. Ποδάρκης. Ο μικρός γιος του Ιφικλή και αδελφός του γενναίου θεσσαλού πρίγκηπα Πρωτεσίλαου. Απ' τη γενιά του Αιόλου και του Ξούθου.
24. Πρωτεσίλαος. Ο μεγάλος αδελφός του Ποδάρκη και γιος του Ιφικλή φημισμένος για την ανδρεία του σ όλη τη Θεσσαλία.
25. Αίας Τελαμώνιος. Ο γιος του αργοναύτη Τελαμώνα ξακουστός για το μπόι του και την ανδρεία του. Εγγονός του Αιακού και ανιψιός του Πηλέα και του Φόκου.
26. Τεύκρος. Μηλάδερφος του Αίαντα. Μητέρα του ήταν η Τρωαδίτισσα Ησιόνη νόθη κόρη του Λαομέδοντα και αδελφή του Πρίαμου. Εξάδελφος του Έκτορα και Πάρι.
27. Πάτροκλος. Ο γιος του αργοναύτη Μενέσιου αδελφού του Πηλέα, και της Σθενέλης κόρης του Ακάστου. Θείος και φίλος του Αχιλλέα.
28. Αίας ο Λοκρός. Ο γιος του Οϊλέα και της Εριώπιδας, πρίγκηπας των Λοκρών.
29. Μεδών. Γιος του Οϊλέα από την Ρήνη ή την Αλκημάχη.
30. Τληπόλεμος. Ο Ηρακλείδης πρίγκηπας της Ρόδου. Γιος της Αστυδάμειας αδελφής του Φοίνικα εκπαιδευτή του Αχιλλέα.
31. Φείδιππος. Ο νεαρότερος Ηρακλείδης γιος του Ευρίπυλου βασιλιά της Κως. Εγγονός του Θεσσαλού και της Αστυπάλαιας και αδελφός του Αντίφου. Ανιψιός του Τληπόλεμου.
32. Αγαπήνωρ. Ο βασιλιάς της Τεγέας γιος του δοξασμένου αργοναύτη Αγκαίου που σκοτώθηκε στο κυνήγι της Καλυδώνας. Ανιψιός του Αμφυδάμαντα.

Οι μεγάλοι απόντες στην τελετή του γάμου
Mενέλαος και Ελένη. Αναπαράσταση σε αγγείο του 6ου αιώναΑλκαίος. Ο γιος του Περσέα. Από τη γενιά των Δαναών εκ μέρους της μητέρας του Ανδρομέδας. Πατέρας του Αμφιτρύωνα συζύγου της Αλκμήνης και παππούς του Ηρακλή.
Αστυδάμεια. Η σύζυγος του Αλκαίου. Κόρη του Πέλοπα και αδελφή του Ατρέα -πατέρα του γαμπρού-, και του Πιτθέα πατέρα της Αίθρας.
Πέλοψ. Ο δοξασμένος βασιλιάς της Αχαΐας. Από αυτόν πήρε το όνομα της η Πελοπόννησος. Καθ’ ορισμένους οργάνωσε τους πρώτους ολυμπιακούς αγώνες. Εξώγαμο του Ξούθου ή του Ταντάλου. Παντρεύτηκε την Ιπποδάμεια κόρη του βασιλιά Οινομάου. Πατέρας του Ατρέα, Θυέστη, Πιτθέα, Τροιζήν, Αστυδάμειας, Νισίππης... Μια από τις πτέρυγες του γαμήλιου τραπεζιού ήταν αφιερωμένη στο όνομα του και στη δόξα του.
Θέστιος. Ο εγγονός του Πλευρών -γιου του Αιτωλού και της Ξανθίππης, κόρης του Ξούθου-.Γιος του Αγήνωρα και της Επικάστης κόρης του Καλυδώνα και της Αιολίας. Με την Ευρυθέμιδα έγινε πατέρας της Λήδας -μητέρας της νύφης-, της Αλθαίας συζύγου του Οινέα και της Υπερμνήστρας συζύγου του Οικλή. Οι γιοι του Εύιππος, Πλέξιπος, Κομήτης και Πρόθοος έχασαν τη ζωή τους κατά το κυνήγι του κάπρου -Στην πραγματικότητα κατά τον εμφύλιο αιτωλικό πόλεμο μεταξύ Κουρητών και Επειών/Αιολέων-. Ο νόθος γιος του με την Λευκίπη -ο αργοναύτης Ιφικλής- σκοτώθηκε επίσης. Ο ίδιος είχε από καιρό αποβιώσει κληροδοτώντας το βασίλειο του στον γαμπρό του Οινέα.
Μίνως. Ο ξακουστός βασιλιάς της Κρήτης που είχε εξυψώσει τον Μινωικό πολιτισμό στο έπακρο παρ’ όλη τη μακροζωία του δεν πρόλαβε να δει τον δισέγγονο του παντρεμένο με την ωραιότερη γυναίκα του κόσμου. Πατέρας του Κατρέα και του Δευκαλίωνα με την Πασιφάη, καθώς και της Αριάδνης και της Φαίδρας συζύγου του Θησέα. Από τη νεαρή Φαίδρα έγινε παππούς των ηρώων Ακάμαντα και Δημοφώντα. Ο πατέρας του Αστερίων ήταν γιος του Τέκτανου και εγγονός του Δώρου.
Πασιφάη. Η προικισμένη ιέρεια της Κολχίδας. Αδελφή της Κίρκης και μητέρα των παιδιών του Μίνωα. Λέγεται ότι με προηγούμενη σχέση είχε αποκτήσει τον βασιλιά Αμόν της Αιγύπτου και τον Συδών, βασιλιά της Μεσοποταμίας.
Αύγείᾶς. Ο γιος του Ηλείου, βασιλιά που έδωσε το όνομα του στην Ήλιδα. και εγγονός του Αιτωλού και του Επειού. Εγγονός της Ευρυδίκης κόρης του Ενδυμίωνα και εγγονής του Αιθλίου. Αργοναύτης, λέγεται ότι έλαβε μέρος στο κυνήγι του καλυδώνιου κάπρου αλλά θεωρείται παράδοξο λόγο της παρουσίας του Φυλέα. Πατέρας του Αργασθένη και του Ευρίτου και παππούς του Πολύξενου. Αδελφός του Άκτωρα πατέρα των Μολιονίδων Κτέατου και Ευρίτου. Πατέρας του βασιλιά του Δουλιχίου Φυλέα και παππούς του Μέγη. Φημισμένος για τους στάβλους του σε ένα από τα κατορθώματα του Ηρακλή, κατέληξε φυγόδικος και ξεχασμένος ως το θάνατο του.
Οἰκλεύς. Προερχόταν από οικογένεια ιερουργών και χρησμοδοτών. Σύζυγος της λιγότερο γνωστής κόρης του Θέστιου, Υπερμνήστρας. Καταγόταν -δια μέσου του Μελάμπου και του Αμφυτάωνα- από τον Αίολο, τον Έλλην και τον Δευκαλίωνα. Συγγένευε με τον πατέρα του Ιάσωνα Αισών, τον Πελία και τον Νηλέα, πατέρα του Νέστωρα. Παππούς του Αλκμέονα και του Αμφίλοχου. Εικάζεται ότι ο πατέρας του Αντιφάτης σχετιζόταν με τους Λαιστρυγόνες της Μεγάλης Ελλάδας. Δεν παραβρέθηκε στο γάμο γιατί είχε βρει το θάνατο σε μια από τις προγενέστερες εξορμήσεις των λαών της θάλασσας που ηγήθηκε ο Ηρακλής εναντίον της Τροίας του Λαομέδοντα. Ο τάφος του ήρωα είχε γίνει τόπος λατρείας σε κείνα τα μέρη.
Θησεύς. Ο γιος της Αίθρας εγγονής του Πέλοπα και του  Αθηναίου βασιλιά Αιγέα  απογόνου του Ερεχθέου, Ξούθου, Έλλην και Δευκαλίωνα. Συγγένευε με τον Βία και Πρόκριδα τη γυναίκα του Κέφαλου. Ξάδελφος του πρίγκηπα Μενεσθέα που σφετερίσθηκε το θρόνο του -εκμεταλλευόμενοι την απουσία του στην αρπαγή της Περσεφόνης- με τη βοήθεια των Διόσκουρων σαν εκδίκηση στην προηγούμενη απαγωγή της Ελένης με τον φίλο του Πυρίθοο, όταν αυτή ήταν μόλις δώδεκα χρόνων. Και  γι’ αυτό δεν ήταν ευπρόσδεκτος σ αυτόν τον γάμο. Από τη σύζευξη του με τη Φαίδρα είχε δυο γιους τον Ακάμαντα και τον Δημοφώντα.
Αχιλλέας. Ο μεγάλος απών της τελετής δεν ήταν παραπάνω από πέντε έξη χρόνων την εποχή του γάμου. Οι γονείς του που παρευρίσκονταν στο γάμο τον είχαν αφήσει στην φροντίδα του διδασκάλου του Χείρων. Λέγεται σε συντροφιά του Πατρόκλου αλλά αυτό δεν αρμόζει στα γεγονότα και τον χρόνο γιατί ο θείος -και όχι εξάδελφος του-, Πάτροκλος ήταν πολύ ποιο ηλικιωμένος και ένας από τους μνηστήρες της Ελένης. Κατά την έρευνα των γενεαλογιών ο Αχιλλέας ήταν εγνωσμένα ανιψιός του Πατρόκλου και με αρκετή διαφορά ηλικίας αλλά οι εσφαλμένες διαδόσεις επίφεραν αντιφατικές πληροφορίες μέχρι σήμερα .

Επίλογος
Επειδή αναφερόµαστε σε εξαιρετικά µακρινούς καιρούς τα διάφορα ονόµατα, οι συγγένειες, και οι περιστάσεις µπορεί να µας οδηγήσουν σε ασυγχρονισµούς. Γι’ αυτό πρέπει να είµαστε διαλλακτικοί και να αναγνωρίσουµε ότι πολλά από τα ονόµατα επαναλαµβάνονται - όπως είναι ακόµα συνήθεια και σήµερα - από παππού σε εγγονούς, µε την αντίστοιχη λανθασµένη τοποθέτηση του ενός στη θέση του άλλου ή σε διαφορετικές περιπτώσεις η έλλειψη ενός µονάχα ψηφίου, η πρόσθεση του ή η αλλαγή του, µπορεί να αλλάξει και την ταυτοποίηση του σωστού χαρακτήρα. Παραδείγµατα όπως Αµφίλοχος - Αντίλοχος, Χρύσης-Χρύση, Εύριτος (Α’)- Εύριτος (Β’)- Εύριτος (Γ’)-Ευρυτιων, είναι πολλές φορές σχεδόν αδύνατο να τα προσδιορίσουµε σωστά µε τα ελάχιστα στοιχεία που διαθέτουµε. Εδώ δεν προσπαθούµε να αποδείξουµε τίποτα απόλυτο αλλά να αναλύσουµε - βασιζόµενοι στην απλή λογική - τις συγγενικές σχέσεις των Ελλήνων ηρώων και των µεγάλων ηγετών των λαών της θάλασσας που έλαβαν µέρος στα µεγάλα γεγονότα του 13ου και 12 αιώνα από την αργοναυτική εκστρατεία έως τον Τρωικό πόλεµο.
Και ιδιαζόντως, - µελετώντας απλώς τα κείµενα ονόµατα στους γενεαλογικούς πίνακες, στο φηµισµένο υµέναιο, και στις δοξασµένες εκστρατείες των λαών της θάλασσας όπως η αργοναυτική και η εκστρατεία στο Ίλιον -, να αφοµοιώσουµε την τεράστια και ελάχιστα αναγνωρισµένη σπουδαιότητα της Αιτωλίας και του Δουλιχίου στα µυκηναϊκά έτη.
Κι ύστερα ο καθένας ας προσπαθήσει µε το δικό του τρόπο να µεριµνήσει ώστε ποτέ να µη χαθεί τέτοιο κληρονόµηµα σαν αυτό που µας αφήσαν οι προγονοί µας. Θα αποφύγουµε έτσι να µας πετάξουν στα µούτρα τη φράση οι “δυτικοί σταυροφόροι”, που σε ανύποπτη στιγµή ξεστόµισε ο “αντάξιος” συνεχιστής τους Ουίνστον Τσώρτσιλ: «Αυτή η χώρα πέρασε από τη βαρβαρότητα στην παρακµή, χωρίς να γνωρίσει τον πολιτισµό».
 ...Πράγµα που δεν θα ευστοχούσε ποτέ για την Αιτωλία και το Δουλίχιο, γνωρίζοντας και προφυλάσσοντας αγόγγυστα την ιστορία της περιοχής µας

* Αρκετά ονόµατα παραλείφθηκαν στις γενεαλογίες λόγω χώρου και µε µόνη αιτιολογία την ελάσσονα επίδραση στα γεγονότα των ελληνικών εκστρατειών και της σκιώδους σχέσης µε τις περιοχές της Αιτωλίας, του Δουλιχίου και οµηρικής Ιθάκης.
** Στο βιβλίο “los sustratos del alma”, το οποίο εκτός από την έντυπη έκδοση ευρίσκεται και στο blog www.bilinguay.comγια όσους θέλουν να το επισκεφθούν, υπάρχουν επιµέρους γενεαλογίες των Μινωικών, Αθηναίων, Αχαιών, Βοιωτών, Θεσσαλών και άλλων ελληνικών χώρων από τον Δευκαλίωνα έως τον τρωικό πόλεµο καθώς και των επιφανών ηρώων του τρωικού πολέµου ο οποίος την στιγµή στην οποία έχουµε τοποθετήσει το δοκίµιο ακόµα δεν είχε αρχίσει.