Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

Σιδηρόδρομος Πελοποννήσου: Μεγαλείο και... εγκατάλειψη (video)



Μονάχα τα εκδρομικά τραίνα σφυρίζουν πλέον στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Πελοποννήσου , ένα δίκτυο από τα μεγαλύτερα μετρικά παγκοσμίως με πλάτος γραμμής ενός μέτρου έναντι της διεθνούς του 1,43 .Ενός δικτύου 750 χιλιομέτρων  που στην ακμή του εξυπηρετούσε 1. 740 χιλιάδες επιβάτες αλλά και 251.000 τόνους εμπορευμάτων ετησίως , ένα δίκτυο που ανέστειλε την λειτουργία του το 2010. Η Γη του Πέλοπα Με το ΦΕΚ του 1985 ανα χείρας αναζητά τα κτίρια εκείνα του σιδηροδρομικού αυτού δικτύου  που έχουν χαρακτηριστεί «έργα τέχνης», καταγράφει την ιστορία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους , την σημερινή εικόνα τους .
 Άργος και Κόρινθος,  Άγιοι Θεόδωροι και Μύλοι, Μυκήνες ,Δερβένι και Ναύπλιο οι σταθμοί στους οποίους κάνει στάση η εκπομπή. Πολύτιμοι συνοδοιπόροι μας ο Δημοτικός Σύμβουλος Ναυπλίου Μπάμπης Αντωνιάδης που παραθέτει σημαντικά στοιχεία για την ιστορία του δικτύου, ο συνεκδότης της εφημερίδας "Αναγνώστης Πελοποννήσου"  με πλούσιο ρεπορτάζ για την σημερινή εικόνα των σταθμών αλλά και τις προσπάθειες για την επαναλειτουργία και αξιοποίηση, οι Δήμαρχοι Κορίνθου και Λουτρακίου κ.κ Πνευματικός και Γκιώνης για την αξιοποίηση σε Κόρινθο και Αγίους Θεοδώρους. όλους τους ευχαριστώ για την διάθεση τους να μετάσχουν στην εκπομπή ,για την συμβολή τους στο τελικό αποτέλεσμα .
Στην αυλαία της εκπομπής ένα αίσθημα πικρίας και θλίψης είναι εκείνο που έμεινε σε όλους εμάς τους συντελεστές της "Γης Του Πέλοπα" για την αδυναμία όχι αξιοποίησης αλλά προστασίας όλου αυτού του εγκαταλελειμμένου αλλά θαυμαστού σιδηροδρομικού κόσμου! Οι εικονολήπτες Σωτήρης Ζησίδης και Γιώργος Πέτρου, μέσα από τις εικόνες τους σας παρουσιάζουν την εγκατάλειψη αυτή αλλά και το μεγαλείο...
 Χριστίνα Τσιορωτά