Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017

Ομιλία Ανδριανού στα εγκαίνια της έκθεσης “Πελοπόννησος ΕΧΡΟ”

Γ. Ανδριανός: Οι άξονες του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας συνιστούν ένα συμβόλαιο αλήθειας με τους πολίτες
 Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός εκπροσώπησε τον Πρόεδρο του κόμματος κ. Κυριάκο Μητσοτάκη στα εγκαίνια της έκθεσης “Πελοπόννησος ΕΧΡΟ”. Ο κ. Ανδριανός στον χαιρετισμό του τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής: 


“Κανείς δεν θα διαφωνήσει με όσα είπε ο Υπουργός με αφορμή τα 186 χρόνια από τη δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια, αλλά αυτό που θέλω να τονίσω στον κ. Υπουργό είναι ότι πρέπει τα διδάγματα της ιστορίας να γίνονται φάρος για τα βήματα όλων μας. Πρέπει να μαθαίνουμε από την ιστορία, ώστε να μην επαναλαμβάνουμε τα λάθη του παρελθόντος.

Και βεβαίως κρατώ τη δέσμευσή του Υπουργού ότι θα ολοκληρωθούν τα έργα που σχεδιάσαμε και ξεκινήσαμε όπως ο Ανάβαλος για ολόκληρη την Αργολίδα, η οδική σύνδεση Δερβενάκια – Εκκλησιαστικά, αλλά και το αρχαιολογικό μουσείο του Άργους και το Μπούρτζι, έργα τα οποία καθυστερούν.

Κυρίες και κύριοι,

Φίλες και φίλοι,

Θέλω να σας μεταφέρω τους θερμούς χαιρετισμούς του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, τον οποίο και έχω την τιμή να εκπροσωπώ απόψε. Και βεβαίως, θέλω να συγχαρώ όλες και όλους όσοι εργάστηκαν για την πραγματοποίηση αυτής της δεύτερης Έκθεσης “Πελοπόννησος ΕΧΡΟ” - ενός νέου θεσμού που και φέτος καταδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο τη δυναμική και τις δυνατότητές του. Τέτοιες πρωτοβουλίες είναι πολύτιμες για την πολύπλευρη προβολή του τόπου μας, και των δημιουργικών του δυνάμεων, για την προβολή σε ευρύτερα κοινά και ακροατήρια των ποιοτικών προϊόντων και υπηρεσιών που έχει να προσφέρει η Πελοπόννησος, για τη σύναψη νέων συμφωνιών αμοιβαίου οφέλους και την ενίσχυση των ήδη υφιστάμενων συνεργασιών. Και βεβαίως αυτή η έκθεση εντάσσεται – και θα πρέπει να δούμε το πώς θα ενταχθεί με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο – σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό για τη συνολική προβολή όλων των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου μας όπως ο πολιτισμός, ο τουρισμός, ο πρωτογενής τομέας, η μεταποίηση και η καινοτομία.

Και είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι, ιδιαίτερα σ' αυτή τη δύσκολη συγκυρία των τελευταίων ετών για την πατρίδα και την κοινωνία μας, ο τόπος μας, η Πελοπόννησος αποδεικνύει σταθερά και έμπρακτα ότι διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις για να πρωταγωνιστήσει στην προσπάθεια για την ανάπτυξη, για τη δημιουργία και την προκοπή.

Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα στοιχειωδώς ευνοϊκό θεσμικό πλαίσιο για τις δημιουργικές αυτές προσπάθειες. Ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που πρωτίστως θα αφαιρεί όσο γίνεται περισσότερα από τα σημερινά εμπόδια στην επιχειρηματικότητα: την υπερφορολόγηση και την αβεβαιότητα ως προς το φορολογικό περιβάλλον, τη δαιδαλώδη γραφειοκρατία, την ασάφεια του ρυθμιστικού περιβάλλοντος όπως για παράδειγμα με τις προϋποθέσεις έναρξης επιχείρησης και τις άδειες χρήσης γης, τις καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης, την ανεπαρκή σύνδεση της εκπαίδευσης με τις ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας.

Όλα αυτά θα έπρεπε να θεωρούνται αυτονόητα και να αποτελούν εδώ και καιρό κατακτήσεις για την οικονομία και την κοινωνία μας. Δυστυχώς όμως δεν είναι. Βλέπουμε για παράδειγμα τη μία μεγάλη επιχείρηση μετά την άλλη να φεύγουν από τη χώρα εξαιτίας της υπερφορολόγησης και των συνεχών αλλαγών του φορολογικού καθεστώτος. Βλέπουμε μεγάλες επενδύσεις όπως το Ελληνικό να βαλτώνουν. Βλέπουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που δημιουργούν την τεράστια πλειονότητα των θέσεων εργασίας και γι' αυτό η πολιτεία οφείλει κατά προτεραιότητα να τις στηρίξει ενεργά, να κλείνουν κι αυτές για τους ίδιους λόγους.

Κύριε Υπουργέ, στο πλαίσιο της έκθεσης επισκεφθήκατε καινοτόμες επιχειρήσεις με έντονο εξαγωγικό χαρακτήρα. Είδατε λοιπόν από πρώτο χέρι τις μεγάλες δυνατότητες του ανθρώπινου δυναμικού της περιοχής μας. Και στη συνάντηση σας με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων σας επισημάνθηκαν εκτός των άλλων καθυστερήσεις στα προγράμματα του ΕΣΠΑ και του LEADER στον τουρισμό. Και ελπίζω, επειδή επισκεφθήκατε και ένα από τα οινοποιία της Πελοποννήσου, γιατί ένα από τα ποιοτικότερα προϊόντα του τόπου μας - μαζί με το ελαιόλαδο, τα κτηνοτροφικά, το μέλι, τα εσπεριδοειδή - είναι το κρασί μας, να υλοποιήσει η Κυβέρνηση γρήγορα τη δέσμευση για την κατάργηση του άδικου και αναποτελεσματικού ειδικού φόρου στο κρασί. Ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη αναγνώρισε το λάθος αυτό. Αυτό όμως δεν αρκεί, πρέπει να δούμε και τη διόρθωσή του, που συνεχώς αναβάλλεται και καθυστερεί.

Το γεγονός λοιπόν ότι οι άνθρωποι της δημιουργίας χρειάζεται εν έτει 2017 να παλεύουν για τα αυτονόητα και να ανταγωνίζονται χώρες – εταίρους μας στην ΕΕ με πολύ πιο φιλικά προς το επιχειρείν θεσμικά περιβάλλοντα, είναι κάτι που ενισχύει ακόμη περισσότερο την αποφασιστικότητά μας να αλλάξουμε τα πράγματα προς το καλύτερο.

Αυτήν ακριβώς την αποφασιστικότητα και τη δέσμευση εξέφρασε με τον πλέον ρητό τρόπο ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την πρόσφατη παρουσία του στη Θεσσαλονίκη. Οι άξονες του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας συνιστούν ένα συμβόλαιο αλήθειας με τους πολίτες που, ανεξάρτητα από ιδεολογική αφετηρία, συμμερίζονται την ανάγκη για ριζικές αλλαγές.

Επιγραμματικά μόνο αναφέρω από τις προτάσεις για την τόνωση της παραγωγής και της επιχειρηματικότητας:

-τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 29% στο 20%,

-τη μείωση του φόρου στα μερίσματα στο 5%,

-τη μείωση του ΕΝΦΙΑ σε δύο χρόνια κατά 30%,

-την αύξηση ορίου για υποβολή ΦΠΑ στις 25.000 ευρώ,

-τις υπεραποσβέσεις για επενδύσεις κεφαλαίου,

-τη μεταφορά φορολογικών ζημιών για περίοδο 10 ετών,

-την περαιτέρω μείωση της φορολογίας ανάλογα με τις νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται,

-την απλοποίηση της αδειοδότησης.

Μέτρα αναγκαία και εφικτά για την ενίσχυση της παραγωγής και της επιχειρηματικότητας

Με την πεποίθηση λοιπόν ότι σύντομα, με την εφαρμογή αυτού του νέου φιλόδοξου και ρεαλιστικού προγράμματος, οι δημιουργικές δυνάμεις του τόπου μας θα απελευθερωθούν και θα αποδώσουν ακόμη περισσότερους θετικούς καρπούς για την οικονομία και την κοινωνία μας, εύχομαι ολόψυχα κάθε επιτυχία στη φετινή, 2η Έκθεση, και καλή συνέχεια στο μέλλον σ' αυτόν τον πολύτιμο για τον τόπο μας θεσμό”.