Τρίτη 25 Ιουλίου 2017

Δήμος Άργους – Μυκηνών, Δήμος Ναυπλιέων μέτρα αποκλεισμού από αιμοδοσία

Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας: Αιμοεπαγρύπνηση έναντι του ιού του Δυτικού Νείλου
 Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α) λαμβάνοντας υπόψη την οδηγία 2004/33/ΕΚ, το Π.Δ. 138 σχετικά με ορισμένες τεχνικές απαιτήσεις για το αίμα και τα συστατικά του αίματος καθώς και τις αποφάσεις της «Ομάδας Εργασίας για τον καθορισμό των επηρεαζόμενων περιοχών από τα νοσήματα που μεταδίδονται με διαβιβαστές» εφαρμόζει τα παρακάτω μέτρα ασφάλειας του αίματος και αιμοεπαγρύπνησης, έναντι του ιού του Δυτικού Νείλου.


Διευκρινίζεται ότι ως επηρεαζόμενη περιοχή από τον Ιό του Δυτικού Νείλου ορίζεται κάθε Καλλικρατικός Δήμος με τουλάχιστον ένα εργαστηριακά επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης από τον ΙΔΝ σε άνθρωπο.

Με βάση τα ανωτέρω και τα μέχρι την 18η/07/2017 επιδημιολογικά δεδομένα του ΚΕΕΛΠΝΟ εφαρμόζονται τα κάτωθι μέτρα :

  1. Μέτρα αποκλεισμού αιμοδοτών
Λαμβάνοντας υπόψη την πρόσφατη ενημέρωση από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) για την εργαστηριακή διάγνωση περιστατικού λοίμωξης από Ιό του Δυτικού Νείλου σε κάτοικο Δήμου Άργους-Αργολίδος, σας ενημερώνουμε  ότι τα μέτρα αποκλεισμού από αιμοδοσία θα περιλαμβάνουν αιμοδότες που διαμένουν ή εργάζονται στις
κάτωθι περιοχές της Π.Ε Αργολίδας :

  • Δήμος Άργους – Μυκηνών
  • Δήμος Ναυπλιέων

Επιπλέον οι μονάδες αίματος/πλάσματος/αιμοπεταλίων που έχουν συλλεχθεί από την 1η Ιουλίου από αιμοδότες προερχόμενους από τις προαναφερόμενες περιοχές θα δεσμευθούν

  1. Επαγρύπνηση για την αξιολόγηση της καταλληλότητας του αιμοδότη

  • Αποκλεισμός από την αιμοδοσία για διάρκεια 28 ημερών υποψήφιων αιμοδοτών μετά από την αποχώρηση τους από περιοχές, που σημειώθηκαν κρούσματα λοίμωξης Δ.Ν.
  • Κριτήριο αποκλεισμού από την αιμοδοσία επισκέπτη σε περιοχή επηρεαζόμενη από ιό Δ.Ν είναι τουλάχιστον μία (1) διανυκτέρευση, η οποία περιλαμβάνει την παραμονή τυπικά από τις πρώτες βραδινές έως τις πρώτες πρωινές ώρες (ώρες δραστηριότητας κουνουπιών)
  • Άτομα που έχουν ιστορικό μόλυνσης από την ιό Δ.Ν, μπορούν να γίνουν δεκτά 120 ημέρες μετά τη διάγνωση.
  • Κατά τη λήψη του ιστορικού έμφαση σε ερωτήσεις σχετικές με την εμφάνιση συμπτωμάτων που σχετίζονται με αυτά της λοίμωξης ήπιας μορφής από Δ.Ν κατά τις προηγούμενες ημέρες.
  • Παροχή οδηγιών στους αιμοδότες, εάν εμφανίσουν πυρετό ή κάποιο άλλο από τα κλινικά συμπτώματα, εντός διαστήματος 15 ημερών από την αιμοδοσία, να ενημερώσουν την Υπηρεσία στην οποία αιμοδότησαν ανεξαρτήτως περιοχής.
  • Σε περίπτωση ενημέρωσης από αιμοδότη για εμφάνιση συμπτωμάτων μετά την αιμοδοσία, η αιμοδοσία προβαίνει στη δέσμευση της μονάδας και των παραγώγων της και γίνεται έλεγχος του δότη
    1. από το Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιο Αθηνών (Καθ. κος Α. Τσακρής, Μικράς Ασίας 75, Αθήνα, τηλ: 210-7462011) Ή
    2. από το Κέντρο Αναφοράς Αρμποϊών και Αιμορραγικών Πυρετών, Α’ Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή, ΑΠΘ (Καθ. κα Α. Παπά, τηλ: 2310-999020, 2310- 999006).
  • Ενημέρωση του ΣΚΑΕ για τα αποτελέσματα του ελέγχου των αιμοδοτών και καταγραφή των αναλυτικών δεδομένων στο Δελτίο αιμοεπαγρύπνησης για τη λοίμωξη από τον Ιό του Δυτικού Νείλου (ΔΝ),στο email: skae@keelpno.gr.

  1. Οι υπηρεσίες αιμοδοσίας που βρίσκονται σε περιοχές στις οποίες κατά το παρελθόν δεν είχαν καταγραφεί κρούσματα ΔΝ :

  • Να εντείνουν την ενημέρωση των τοπικών συλλόγων/ομάδων εθελοντών αιμοδοτών με έμφαση στις ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες λόγω των μέτρων αποκλεισμού και να ενεργοποιήσουν τους τοπικούς φορείς, για τη διοργάνωση εκτάκτων αιμοληψιών.
  • Να διατηρήσουν επαρκή αποθέματα ώστε σε συνεννόηση με το Ε.ΚΕ.Α να καλυφθούν ενδεχόμενες έκτακτες ανάγκες άλλων γεωγραφικών περιοχών.