Κυριακή 16 Ιουλίου 2017

Γ. Μανιάτης στο ΑΠΕ: "Μάχη των μαχών οι επόμενες βουλευτικές εκλογές


«Η Τουρκία πουλάει 'τσαμπουκά' στη Κύπρο και σε ενεργειακούς κολοσσούς, όπως η Total και η ENI», δηλώνει ο πρώην υπουργός Ενέργειας και βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις τουρκικές προκλήσεις με αφορμή την έναρξη των γεωτρήσεων στη κυπριακή ΑΟΖ . Επισημαίνει ότι απαιτείται ψυχραιμία, σοβαρότητα και διακομματική εθνική συνεννόηση στο Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά.
Ο κ. Μανιάτης δηλώνει δικαιωμένος για την « εθνική ενεργειακή στρατηγική 2009-2014», που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις Γ. Παπανδρέου, Α. Σαμαρά και Λ. Παπαδήμου και κατακρίνει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι πολέμη
σε αυτή την ενεργειακή πολιτική ενώ λέει ότι τώρα την εξυμνούν. Υποστηρίζει ότι για τα επόμενα «40 χρόνια, αν κινηθούμε σοβαρά και γρήγορα, μπορούμε να έχουμε δημόσια έσοδα 2 δις ? κάθε χρόνο με τις σημερινές χαμηλές τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου»
Ασκεί οξεία κριτική στη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ μιλώντας για μηδενική αξία για την ανάπτυξη τα όσα διακήρυξε ο Αλέξης Τσίπρας στη Κοζάνη. «Το μόνο χρήσιμο που μπορούν να κάνουν σήμερα είναι να σηκωθούν να φύγουν», υπογραμμίζει και θεωρεί ότι «η μάχη των μαχών για τη μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη θα είναι οι επόμενες βουλευτικές εκλογές. Εκλογές στις οποίες εμείς θα διεκδικήσουμε τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρώην υπουργού, Γιάννη Μανιάτη στον Μιχάλη Μιχαήλ για το Αθηναϊκό ?Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:
Ας ξεκινήσουμε κ. Μανιάτη από τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ για υδρογονάνθρακες. Μετά την αποτυχία των συνομιλιών στην Ελβετία υπάρχει ανησυχία ότι η Τουρκία θα δημιουργήσει ένταση. Είναι βάσιμη; 
Η Τουρκία πουλάει τσαμπουκά όχι μόνο στην Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και σε ενεργειακούς κολοσσούς όπως η Total και η ENI. Εκτιμώ ότι το μόνο που θα κάνει, θα είναι να στείλει κάποιο σεισμογραφικό σκάφος για δήθεν έρευνες. Καταπατά απροκάλυπτα το Διεθνές Δίκαιο. Δεν είναι τυχαίο που όλες οι μεγάλες δυνάμεις στηρίζουν τις πρωτοβουλίες και τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στις συνομιλίες της Ελβετίας, είναι βέβαιο ότι η αποκλειστική ευθύνη βαρύνει την Τουρκία. Σε κάθε περίπτωση, η δική μας ψυχραιμία και σοβαρότητα, καθώς και η διακομματική εθνική συνεννόηση στο κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά, αποτελούν μια σημαντική διαχρονική παρακαταθήκη.
Ποια είναι η σημασία των ερευνών πέραν της αυτονόητης οικονομικής; Τι δεδομένα περιμένετε να δημιουργήσουν;
Η ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου στην οποία περιλαμβάνεται και η Ελλάδα, θεωρείται ως το νέο ενεργειακό Eldorado, που μπορεί να διασφαλίσει σημαντικές νέες πηγές τροφοδοσίας ολόκληρης της Ευρώπης με φυσικό αέριο. Εμείς από το 2011 υλοποιήσαμε μια ενεργειακή στρατηγική περιφερειακών συνεργασιών με Ισραήλ και Αίγυπτο. Αναφορικά με την Κύπρο, έχω ονομάσει τη σχέση μας «Κοινό Ενεργειακό Δόγμα Ελλάδας ? Κύπρου», γιατί μόνο με Ενιαίο Δόγμα, με την απόλυτη συνεργασία των δύο αδελφών ευρωπαϊκών κρατών, μπορούμε να πολλαπλασιάσουμε τις εθνικές γεωπολιτικές και οικονομικές ωφελιμότητες. Εξάλλου, δικαιώθηκε απόλυτα η εθνική ενεργειακή στρατηγική μας 2009-2014 για τους τρεις (3) μεγάλους ενεργειακούς αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου από Αζερμπαϊτζάν (TAP), από τα ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης προς Βουλγαρία, Ρουμανία (Κάθετος Διάδρομος ? IGB) και από τα κοιτάσματα Κύπρου ? Ισραήλ μέσω Κρήτης προς Ιταλία (EastMed). Αγωγοί τους οποίους πολέμησε λυσσαλέα ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τώρα γραβατωμένοι τους εγκαινιάζουν και τους εξυμνούν. 
Εσείς χειριστήκατε για αρκετό καιρό την υπόθεση των υδρογονανθράκων στον ελλαδικό χώρο. Υπάρχει μέλλον; Πόσο κατοχυρωμένοι είμαστε, ως χώρα;
Την περίοδο 2009-2014 ανοίξαμε το μεγάλο φάκελο «Ελληνικά πετρέλαια». Προκηρύξαμε τρεις (3) διεθνείς διαγωνισμούς για 26 χερσαία και θαλάσσια οικόπεδα και κυρώσαμε στη Βουλή τις πρώτες τρεις (3) συμβάσεις αξιοποίησης των εθνικών κοιτασμάτων. Με το ν. 4001/2011 ενσωματώσαμε στο εθνικό δίκαιο, τη βασική αρχή του Διεθνούς Δικαίου για ΑΟΖ, την αρχή της Μέσης Γραμμής Ίσων Αποστάσεων. Ενεργειακοί κολοσσοί όπως η Exxon Mobil, η Total, η Repsol, η Edison, η ENEL, κ.ά. χτυπούν την πόρτα μας και περιμένουν τη θετική ανταπόκριση. Δυστυχώς, η σημερινή κυβέρνηση, σε κατάσταση νιρβάνας και απόλυτης ανικανότητας, συνεχίζει να έχει σε εκκρεμότητα όλα όσα αφήσαμε. 
Μπορεί η ανάκαμψη της οικονομίας να στηριχθεί στην αξιοποίηση τυχόν κοιτασμάτων στην Ελλάδα; Και πότε;
Έχω δημόσια καταθέσει την εκτίμηση ότι για τα επόμενα 40 χρόνια, αν κινηθούμε σοβαρά και γρήγορα, μπορούμε να έχουμε δημόσια έσοδα 2 δις ? κάθε χρόνο με τις σημερινές χαμηλές τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου. Όλα τα έσοδα αυτά, με το νόμο μας του 2013 (ν.4162) για το «Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών» θα τροφοδοτήσουν το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας και τις συντάξεις της σημερινής και των επόμενων γενεών. Και αυτόν το νόμο ο ΣΥΡΙΖΑ τον καταψήφισε, όπως καταψήφισε και τις πρώτες 3 συμβάσεις που φέραμε για κύρωση στη Βουλή. Άλλα επιπλέον 300 εκατ. ? κάθε χρόνο θα κατευθύνονται για τα επόμενα 40 χρόνια στις Περιφέρειες και τις τοπικές κοινωνίες. Τέλος, άλλα περίπου 50-80 εκατ. ? κάθε χρόνο θα κατευθύνονται στα Μεταπτυχιακά Προγράμματα κι ερευνητικές δραστηριότητες των ελληνικών ΑΕΙ/ΑΤΕΙ με σκοπό να στηρίξουν νεοφυείς επιχειρήσεις, δράσεις προστασίας περιβάλλοντος, αξιοποίηση ορυκτών πόρων, στήριξη της νέας γενιάς. Κρίμα που όλα αυτά είναι παγωμένα εδώ και 2,5 χρόνια.
Ο πρωθυπουργός από τη Κοζάνη διακήρυξε ότι η πορεία ανάπτυξης της οικονομίας και το τέλος των μνημονίων έχει αρχίσει. Πως το κρίνετε;
Η αξία των διακηρύξεων ενός ανίκανου, καιροσκόπου, οπορτουνιστή πρωθυπουργού που χρεοκόπησε τις τράπεζες και μας φόρτωσε επιπλέον 100 δις ? χρέος, είναι μηδενική. Η χώρα βουλιάζει, οι πολίτες βυθίζονται κάθε μέρα και πιο βαθιά στην ανέχεια και την απελπισία και η κυβέρνηση παραληρεί ότι δήθεν την ευγνωμονούν, προσπαθώντας να μας πείσει ότι ντάλα μεσημέρι βγαίνει το φεγγάρι. 
Γιατί είστε τόσο επικριτικοί για την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση; Τι παραπάνω να γίνει για να σταθεί στα πόδια της η οικονομία;
Έχω δηλώσει δημόσια ότι για το πρώτο τραγικό εξάμηνο του 2015 θα αναζητήσουμε πολιτικές και ποινικές ευθύνες της διακυβέρνησης Τσίπρα. Οι υποτακτικοί των δανειστών που έφεραν δύο αχρείαστα μνημόνια, που υποθήκευσαν τη χώρα για 100 χρόνια, που κάνουν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς α΄ κατοικίας, που πετσόκοψαν μισθούς και συντάξεις για να πληρώσουν στρατούς από «Καρανίκες», που διέλυσαν τη μεσαία τάξη, που ευνούχισαν την επιχειρηματικότητα, που έπαιξαν στα ζάρια το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας, το μόνο χρήσιμο που μπορούν να κάνουν σήμερα είναι να σηκωθούν να φύγουν. 
Το δικό σας σχέδιο επιγραμματικά ποιο είναι;
Προοδευτικές Μεταρρυθμίσεις, Νέα Αλλαγή, Έξυπνο Επιτελικό Κράτος, νέες θέσεις εργασίας, στήριξη μεσαίας τάξης, ισχυρό δίχτυ Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ευρωπαϊκός προσανατολισμός, Εξωστρέφεια και Καινοτομία, σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Η μείωση των φορολογικών συντελεστών, η ταχύτητα στην απονομή δικαιοσύνης, η θεσμική και αξιακή επαναθεμελίωση βασικών συνιστωσών του δημοκρατικού πολιτεύματος είναι μέρος του συνολικού εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου μας. Προσωπικά, στο Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατέθεσα την πρότασή μου για δύο νέους μεγάλους πυλώνες ανάπτυξης της χώρας. Ο πρώτος, αφορά στο ριζικό μετασχηματισμό του σημερινού κράτους σε ένα Επιτελικό Κράτος - Project Manager που γεννά χιλιάδες δουλειές για τον ιδιωτικό τομέα κι εξοικονομεί 1 δις ? το χρόνο από περιττές λειτουργικές του δαπάνες. Μια μεγάλη θεσμική επανάσταση, ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, που σέβεται τον πολίτη και τους φόρους του, που γίνεται αρωγός ανάπτυξης. Ο δεύτερος πυλώνας ανάπτυξης σχετίζεται με την προοδευτική αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με κοινωνικό μέρισμα, προς όφελος των πολιτών, που μπορεί να προσελκύσει σε βάθος δεκαετίας πάνω από 150 δις ? επενδύσεις κι εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. 
Ποια είναι τα επόμενα βήματα μετά το συνέδριο της ΔΗΣΥ, κ. Μανιάτη; Που βασίζετε το αισιόδοξο κλίμα ότι όλα θα προχωρήσουν κατ΄ευχήν, δεδομένου ότι υπάρχουν ακόμη διαφωνίες και αντιρρήσεις για τα όσα πρότεινε η Φώφη Γεννηματά;
Η μάχη των μαχών για τη μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη θα είναι οι επόμενες βουλευτικές εκλογές. Εκλογές στις οποίες εμείς θα διεκδικήσουμε τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Θα είναι τραγικό για τη χώρα και καταστροφικό για τον προοδευτικό χώρο, στις εκλογές αυτές τα ποσοστά μας να είναι ανάλογα με αυτά των τωρινών δημοσκοπήσεων, δηλαδή ΣΥΡΙΖΑ 16-20% και Συμπαράταξη 7-8%. Σε τέτοια περίπτωση θα επιβεβαιωθεί η κυριαρχία Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ στον ευρύτερο χώρο και θα υπάρξουν απρόβλεπτες καταστάσεις με τον ανιστόρητο νέο διπολισμό Ν.Δ. ? ΣΥΡΙΖΑ. Ήρθε η ώρα να διεκδικήσουμε αυτό που αξίζει στη μεγάλη προοδευτική, πατριωτική Δημοκρατική Παράταξη. Δεν θα χαρίσουμε ούτε έναν πολίτη στους τυχοδιώκτες και ανίκανους των εθνικολαϊκιστών του ΣΥΡΙΖΑ, ή στους συντηρητικούς λάτρεις των ανεξέλεγκτων αγορών της Ν.Δ. Ήλθε η στιγμή να διαμορφώσουμε ανατρεπτικό πολιτικό πρόγραμμα και αντισυμβατικό λόγο. Να πάψουμε να ασχολούμαστε με τις διϋλίσεις ποσοστών τύπου 6-7%. Να καταθέσουμε σχέδιο για τη διάσωση της οικογένειας του άνεργου μέχρι και τη μεσαία τάξη που είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας. Να προτάξουμε την αξιοπιστία και το όραμά μας και να δείξουμε το δρόμο για την ανάπτυξη που θα δημιουργήσει ένα νέο μέρισμα κοινωνικής αλληλεγγύης. Το ραντεβού με την ιστορία είναι τώρα. Εξαρτάται από μας αν με το τρίπτυχο Αξιοπιστία, Ανάπτυξη, Αλληλεγγύη θα πείσουμε την ελληνική κοινωνία ότι είμαστε ο μοναδικός πολιτικός φορέας που θα ανοίξει το δρόμο για έξοδο από την κρίση. Να αφήσουμε πίσω αυτούς που βολεύονται με το σήμερα και να δώσουμε τη μάχη της αλήθειας για το αύριο και το μέλλον. Ο σημαντικότερος σταθμός σε αυτήν την πορεία, θα είναι η ανοιχτή διαδικασία επιλογής από την κοινωνία του επικεφαλής του νέου φορέα. Ενός νέου φορέα που πρέπει να δημιουργηθεί, όπως υποστηρίζω από το καλοκαίρι του 2015, με την υπέρβαση των σημερινών κομματικών σχηματισμών και με τη δημιουργία ενός ενιαίου, σύγχρονου ευρωπαϊκού κόμματος των Ελλήνων Δημοκρατών και Σοσιαλιστών, που θα έχει εκλεγμένα και θεσμικά ισχυρά όργανα και διαφανή εκπροσώπηση της κοινωνίας. Ασφαλώς, τα κόμματα και οι κινήσεις που συμμετέχουν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη θα πάρουν τις δικές τους αποφάσεις στα συλλογικά τους όργανα. Πιστεύω βαθιά ότι στις υποψηφιότητες για τον/την επικεφαλής πρέπει να εκπροσωπούνται όλες οι βασικές ιδεολογικοπολιτικές τάσεις του ευρύτατου προοδευτικού πολιτικού χώρου που ξεκινά από το Μεταρρυθμιστικό Κέντρο και ολοκληρώνεται στη Σοσιαλδημοκρατία, την Κεντροαριστερά και την Πολιτική Οικολογία.
Είναι βάσιμη η ανησυχία αρκετών εντός κι εκτός ΔΗΣΥ ότι όλες οι αποφάσεις για την ίδρυση νέου κι ενιαίου φορέα τελούν υπό την αίρεση των κομμάτων που συμμετέχουν στη ΔΗΣΥ και κυρίως του ΠΑΣΟΚ που είναι το μεγαλύτερο κόμμα;
Προτείνω να δούμε τη μεγάλη εικόνα. Είμαστε περήφανοι εμείς που αδιάλειπτα συμμετείχαμε στην πατριωτική προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να φέρει την εθνική συμφιλίωση, την Κοινωνική Αλληλεγγύη και την εθνική αυτοπεποίθηση. Ταυτόχρονα, ξέρουμε πολύ καλά πού έγιναν λάθη και ποιες συμπεριφορές στελεχών πρέπει να καταδικαστούν. Πιστεύω ότι σήμερα πρέπει να ανταποκριθούμε με πάθος και όραμα σ? αυτό που θέλει η κοινωνία, στη βάση των διαχρονικών αξιών και προτεραιοτήτων μας. Στη βάση του ήθους και των αξιών της παράταξης, καθώς και της διαχρονικής μάχης μας για δίκαιη κατανομή του πλούτου που παράγουν οι παγκοσμιοποιημένες ανεξέλεγκτες αγορές. Είμαι βέβαιος ότι οι αποφάσεις που θα παρθούν από όλα τα κόμματα, κι ασφαλώς και το ΠΑΣΟΚ, θα ανταποκρίνονται σ? αυτό που θέλει η κοινωνία από μας. Να ξαναγίνει η φτωχοποιημένη μεσαία τάξη η δύναμη ανάπτυξης και αλληλεγγύης. Να ξαναβρούν τη χαμένη τους αξιοπρέπεια οι μη προνομιούχοι του σήμερα. Για ένταξη όλων των «εκτός των τειχών» ισότιμα στην κοινωνία με δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια. Έχουμε υποχρέωση να δώσουμε ένα νέο όραμα στον πολίτη. Να δώσουμε κίνητρα για να ξαναγυρίσουν οι πολίτες πίσω στην πολιτική. Να πετάξουν στην άκρη τους υπεύθυνους της χρεοκοπίας και της δημαγωγίας. Η Νέα Αλλαγή θα στηριχθεί στην ανατροπή και όσων μας χρεοκόπησαν, αλλά και όσων είπαν και συνεχίζουν να λένε ψέματα.