Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

TATOYΛΗΣ : ΝΑ ΑΠΟΣΤΕΙΛΕΙ Ο ΚΑΜΠΟΣΟΣ ΑΙΤΗΜΑ...


Δελτίο τύπου
Περιφέρειας Πελοποννήσου

Ευρεία σύσκεψη υπό τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αποστόλου πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 19 Ιουνίου στο Ναύπλιο με αφορμή την ισχυρή χαλαζόπτωση της 16ης Ιουνίου στα γεωγραφικά όρια του Δήμου Άργους Μυκηνών. Στην σύσκεψη παραβρέθηκαν ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας κ. Αναστάσιος Χειβιδόπουλος, ο Δήμαρχος Άργους Μυκηνών κ. Καμπόσος οι τρεις Βουλευτές του Νομού κ.κ. Γκιόλας, Ανδριανός και Μανιάτης, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Κουρεμπές και βέβαια οι εκπρόσωποι των ομάδων παραγωγών και των συνεταιρισμών.

Αφού έγινε μία λεπτομερής ενημέρωση από τους υπηρεσιακούς παράγοντες για την ένταση και την έκταση του φαινομένου συνοδευόμενη από φωτογραφικό υλικό και δείγματα από πληγέντες καρπούς δένδρων, ο Περιφερειάρχης με δεδομένο το μέγεθος της καταστροφής ζήτησε από τον Δήμαρχο Άργους Μυκηνών να αποστείλει αίτημα προκειμένου να εξεταστεί αν μπορεί να κηρυχτεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ώστε να δοθεί η δυνατότητα και για συμπληρωματικά μέτρα ενίσχυσης των αγροτών πέρα από την αυτονόητη αποζημίωση του ΕΛΓΑ, όπως είναι το πάγωμα των οφειλών τους προς το Δημόσιο, κ.α.

Ο Υπουργός συνηγόρησε και επιπροσθέτως ζήτησε από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες για την αποζημίωση των πληγέντων, κάτι βέβαια που προϋποθέτει και την άμεση υποβολή των δηλώσεων από τους ίδιους τους πληγέντες. Αυτό θα οδηγούσε σε μία γρήγορη οριοθέτηση της πληγείσας περιοχής που αποτελεί το πρώτο και απαραίτητο στάδιο για την διαδικασία της αποζημίωσης.
Επιπλέον συμφωνήθηκε να γίνει στην πρώτη φάση των ελέγχων η εκτίμηση της ζημιάς στα πυρηνόκαρπα (βερίκοκα, ροδάκινα, νεκταρίνια) όπου η ζημιά είναι ήδη εμφανής και σε μια δεύτερη φάση στα εσπεριδοειδή στα οποία η ζημιά θα φανεί καλύτερα προϊόντος του χρόνου.

Σε κάθε περίπτωση υπήρξε μια δέσμευση από τον Υπουργό ότι οι αποζημιώσεις θα ξεκινήσουν αμέσως μετά την ολοκλήρωση των πορισμάτων των επιτροπών και εκτίμησε πως οι πρώτες πληρωμές δύναται να ξεκινήσουν πριν το τέλος του χρόνου.