Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

Για την αποζημίωση των ζημιών στην καρπόδεση των ελαιοδέντρων στην Αργολίδα

Αποτέλεσμα εικόνας για Αποστόλου σε Ανδριανό
Απάντηση Αποστόλου σε Ανδριανό για την αποζημίωση των ζημιών στην καρπόδεση των ελαιοδέντρων στην Αργολίδα: Οι ζημιές από μειωμένη παραγωγή μπορούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ).
Στην 5950/29-5-2017 Ερώτηση που είχε καταθέσει ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός με θέμα την ανάγκη άμεσης ενεργοποίησης των διαδικασιών για την εκτίμηση των ζημιών στην καρπόδεση των ελαιοδέντρων στην Αργολίδα, απάντησε ο αρμόδιος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Β. Αποστόλου.
Στην απάντηση του Υπουργού αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

“Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Τρίπολης από τις επισημάνσεις που διενεργήθηκαν σε ελαιοκαλλιέργειες στην ευρύτερη περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας, η μείωση της παραγωγής που παρατηρείται λόγω μη ομαλής καρπόδεσης, οφείλεται σε αίτια μη καλυπτόμενα από τον Κανονισμό Φυτικής Παραγωγής του ΕΛΓΑ.
Ωστόσο, επισημαίνεται ότι οι ζημιές από μειωμένη παραγωγή μπορούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ).
Σύμφωνα με τα παραπάνω, για να τύχουν ενίσχυσης οι παραγωγοί για την αντιστάθμιση της απώλειας παραγωγής, θα πρέπει εκτός των άλλων:
α. Η παραγωγή του έτους ζημιάς να έχει ζημιωθεί κατά είδος προϊόντος (καλλιέργεια) σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας σε ποσοστό 30% και πάνω, σε σχέση με τη μέση απόδοση των προηγούμενων τριών ετών, με βάση τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της χώρας, τα οποία συλλέγονται από τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) τον επόμενο χρόνο της συγκομιδής και δίδονται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
β. Να τεκμηριώνεται επιστημονικά από επιτροπή, η οποία ορίζεται από το ΥΠΑΑΤ, ότι η απώλεια της παραγωγής είναι αποτέλεσμα μιας δυσμενούς καιρικής συνθήκης.
γ. Τα επίσημα μετεωρολογικά στοιχεία να επιβεβαιώνουν τον χαρακτηρισμό των καιρικών συνθηκών ως δυσμενών.

δ. Να εγκριθεί η δαπάνη αντιστάθμισης των ζημιών από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους”.