Σάββατο 27 Μαΐου 2017

ΟΤΑΝ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ 45 ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΓΟΣ

 Στις 28 Μαΐου του 1918 μια ισχυρότατη έκρηξη συνταράσσει, σπάζοντας τζάμια σπιτιών και καταστημάτων στις πόλεις του Άργους και του Ναυπλίου. Κανείς δεν μπορούσε μέχρι εκείνη την στιγμή να συνειδητοποιήσει το μέγεθος της καταστροφής που άφησε πίσω της 45 νεκρούς και κατεστραμμένο έναν από τους πιο γνωστούς ναούς στο Κεφαλάρι  του Άργους.


Στο σημείο που βρίσκεται σήμερα ο ναός της Ζωοδόχου Πηγής στο Κεφαλάρι Άργους, προϋπήρχε παλαιότερος ναός ο οποίος καταστράφηκε στις 28 Μαΐου του 1918.


Η καταστροφή επήλθε από μια ισχυρότατη έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών που βρισκόταν πολύ κοντά στον ναό. 
 Στις 28 Μαΐου του 1918 χάνουν τη ζωή τους 45 άνθρωποι και καταστρέφεται η "Παναγία η Κεφαλαριώτισσα" στο Άργος
Σε αυτήν την έκρηξη έχασαν την ζωή τους 45 άνθρωποι. Το πόσο ισχυρή ήταν η έκρηξη που σημειώθηκε το δείχνει το γεγονός ότι έσπασαν τζάμια σπιτιών και καταστημάτων στο Άργος και στο Ναύπλιο!

Ο παλιός ναός είναι γνωστός ως: «Παναγία η Κεφαλαριώτισσα». Είχε μήκος 16, πλάτος 6 και ύψος 4 μέτρα. Τα 9 από τα 16 μέτρα του μήκους του βρίσκονταν μέσα στο σπήλαιο.
Μετά την καταστροφή του παλιού ναού, πολλοί Αργίτες δραστηριοποιήθηκαν με σκοπό την ανέγερση ενός νέου ιερού ναού. Στην προσπάθεια αυτή, προσέφεραν τα μέγιστα οι Αργίτες μετανάστες στην Αμερική, που κατάφεραν να μαζέψουν το ποσό των 15.000 δολαρίων. Με αυτά τα χρήματα και βάσει των σχεδίων του αρχιτέκτονα Καραθανασόπουλου, κτίστηκε ο νέος ναός της Ζωοδόχου Πηγής στο Κεφαλάρι. Οι εργασίες ανέγερσης διήρκεσαν δύο χρόνια από το 1922 έως το 1924.