Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Άνοιξη στον κάμπο των Ιρίων.

Φωτογραφία του Γιάννης Γκιόλας.
΄Ενας βιοκαλλιεργητής που επιμένει και περιμένει να δέσουν οι καρποί της αχλαδιάς
Η ποικιλία Sissy είναι μια νέα ποικιλία αχλαδιάς που δεν προσβάλλεται από το βακτηριακό κάψιμο και είναι ανθεκτική στις ασθένειες. Παράλληλα, είναι παραγωγική και πρώιμη, με χαμηλή ανάπτυξη και μικρές απαιτήσεις για κλάδεμα, ενώ οι καρποί της έχουν υψηλή ποιότητα και συντηρησιμότητα
Η καλλιεργούμενη έκταση με αχλαδιές και φυσικά η παραγόμενη ποσότητα αχλαδιών στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί δραματικά οπότε και για να καλυφτούν οι ανάγκες της χώρας σε αχλάδια πραγματοποιούνται αθρόες εισαγωγές από διάφορες χώρες και κυρίως από την Ιταλία. Τα αίτια της κατάστασης αυτής είναι γνωστά σε όλους και αυτά είναι η παρουσία του βακτηρίου Erwinia amylovora που προκαλεί το βακτηριακό κάψιμο (fire blight) καθώς και το έντομο ψύλλα της αχλαδιάς (Psylla pyricolla), η καταπολέμηση των οποίων επιβαρύνει σημαντικά το κόστος παραγωγής.
Η άνθηση είναι μεσοπρώιμη, ανθίζει λίγες ημέρες μετά τις ποικιλίες Κοντούλα, Coscia, Κρυστάλλι ή Τσακώνικη και πριν από τη Santa Maria.
Η ποικιλία Σίσσυ ενδείκνυται για βιολογική καλλιέργεια λόγω της αντοχής της στις πιο σοβαρές ασθένειες και των ελάχιστων ψεκασμών με φυτοφάρμακα.
Ευχές για Καλή σοδειά και ανταπόδοση των κόπων μιας μεγάλης και μοναχικής προσπάθειας!!!