Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

Να αποζημιωθούν άμεσα οι παραγωγοί κλημεντίνης στην Αργολίδα

Αποτέλεσμα εικόνας για ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ ΚΛΗΜΕΝΤΙΝΕΣ
Νέα παρέμβαση Ανδριανού στη Βουλή: Να αποζημιωθούν άμεσα οι παραγωγοί κλημεντίνης στην Αργολίδα μετά και την έκθεση-μελέτη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής.

Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός, κατέθεσε στη Βουλή νέα Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Β. Αποστόλου με θέμα την ανάγκη άμεσης   αποζημίωσης των παραγωγών μανταρινιών “κλημεντίνη” στην Αργολίδα μετά και την έκθεση-μελέτη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής.

Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:
“Μετά τη δημοσίευση και της έκθεσης-μελέτης της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Αργολίδας για το πρόβλημα της κηλίδωσης των μανταρινιών ποικιλίας “κλημεντίνη” στον αργολικό κάμπο, έκθεση που απεστάλη στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στον Διοικητή του ΕΛΓΑ, επανέρχομαι με νέα Ερώτηση στο επιτακτικό ζήτημα της χωρίς καθυστέρηση αποζημίωσης των ζημιωθέντων παραγωγών και της συμπερίληψης της καρπόπτωσης λόγω κηλίδωσης στον κατ
άλογο των καλυπτόμενων κινδύνων από τον ΕΛΓΑ.

Όπως επισημαίνεται στην ως άνω έκθεση-μελέτη, η ζημιά φτάνει μέχρι και την ολοκληρωτική καταστροφή της παραγωγής, με δραματικές συνέπειες ιδιαίτερα σε περιοχές όπου η καλλιέργεια της κλημεντίνης είναι η βασική, ή και η μόνη πηγή εισοδήματος των παραγωγών.

Ακόμη, στην έκθεση παρουσιάζονται οι σοβαροί λόγοι συμπερίληψης της καρπόπτωσης λόγω κηλίδωσης στους καλυπτόμενους κινδύνους από τον ΕΛΓΑ, καθώς μεταξύ άλλων, όπως αναφέρω στην προηγούμενη σχετική ερώτησή μου και στην από 9/12/2016 επιστολή μου προς τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, ο Κανονισμός Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής του ΕΛΓΑ (ΦΕΚ 1668 Β’/27-7-2011) προβλέπει την αποζημίωση από «υπερβολικές ή άκαιρες βροχοπτώσεις […] πτώση βροχής, η οποία λόγω έντασης και ύψους ή παρατεταμένης διάρκειας και ύψους ή παρατεταμένης διάρκειας και εποχής που συμβαίνει προκαλεί ζημιά στη φυτική παραγωγή», ενώ η υδαρής κηλίδα περιλαμβάνεται ρητά στον αντίστοιχο κατάλογο καλυπτόμενων προϊόντων και κινδύνων του Οργανισμού Γεωργικής Ασφάλισης Κύπρου.

Δεδομένου μάλιστα του ότι οι πληγέντες βρίσκονται στη μεγάλη τους πλειονότητα σε δραματική οικονομική κατάσταση, καταβάλλοντας ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ και ταυτόχρονα έχοντας να εξυπηρετήσουν τις υπόλοιπες υποχρεώσεις τους καθώς και να ανταποκριθούν στο υψηλό κόστος παραγωγής, καθίσταται επιτακτική η άμεση ανάληψη δράσης από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Τούτων δοθέντων,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

1.      Με ποιες άμεσες ενέργειες θα αποζημιωθούν οι πληγέντες παραγωγοί μανταρινιών ποικιλίας “κλημεντίνη” στην Αργολίδα και θα ενταχθεί η εν λόγω ζημιά κανονικά στον κατάλογο των καλυπτόμενων κινδύνων του ΕΛΓΑ.

2.      Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για τις αναγκαίες αλλαγές στον κανονισμό του ΕΛΓΑ ώστε να καλύπτονται οι ζημιές που είναι απόρροια της κλιματικής αλλαγής”.