Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

Επενδύσεις στην Ελλάδα του 2017 ....

 Αποτέλεσμα εικόνας για Νικόλαος Γ. Γιαννακόπουλος
Καταρχάς φίλες και φίλοι δράττοντας την ευκαιρία θέλω να ευχηθώ μια χαρούμενη και ευτυχισμένη Νέα Χρονιά!!! Ελπίζω το Νέο Έτος 2017 πράγματι να φέρει χαμόγελα στα πρόσωπά μας και να αρχίσουν να περνούν οι δύσκολες μέρες.
 Ευχή και Αναγκαιότητα ΑΜΕΣΗ και με κάθε τρόπο είναι η καταπολέμηση της ΑΝΕΡΓΙΑΣ, η καταπολέμηση της φυγής των Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό, επιστήμονες που όλοι εσείς οι γονείς μας, μοχθήσατε στερηθήκατε για να σπουδάσουν τα παιδιά σας προσδ
οκώντας καλύτερες μέρες με τον θεσμό της οικογένειας να καρποφορεί, μα δυστυχώς οι νέοι μας φεύγουν, πάνω από 500.000 νέοι και νέες μας είναι πλέον στο εξωτερικό βοηθώντας να προοδεύουν και να εξελίσσονται επιστημονικά οι χώρες υποδοχής τους και όχι η μητέρα πατρίδα.
 Βέβαια τα παραπάνω είναι μόνο ευχές , δυστυχώς το θέμα είναι να μην μένουμε μόνο στις ευχές αλλά να κάνουμε πράξεις.
 Πράξεις οι οποίες κατά κύριο λόγο θα πρέπει να γίνονται από τους έχοντας την εξουσία και την δυνατότητα για να βελτιώσουν τις συνθήκες – περιβάλλον όλων ημών των απλών πολιτών.
 Τι γίνεται όμως όταν οι έχοντες την εξουσία δεν αντιλαμβάνονται ή καλύτερα δεν θέλουν να αντιληφθούν τις κινήσεις που αν γίνουν θα αλλάξουν την εικόνα του τόπου μας και την καθημερινότητα …???

 Πρόσφατα έθεσα το θέμα των ανταγωνιστικών και εξαιρετικά χαμηλών φορολογικών συντελεστών των χωρών της γειτονιάς μας (των Βαλκανίων) που ανέφερα παραπάνω,
σε Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης σε μια γενικότερη τοποθέτηση μου, περιγράφοντας το δυσχερές και προβληματικό περιβάλλον των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των νέων με τα μπλοκάκια, των νέων της ανεργίας, των επιστημόνων που φεύγουν στο εξωτερικό, καταδεικνύοντας ότι με κλειστές τράπεζες και capital controls Ανάπτυξη δεν έρχεται.
 Η απάντηση του κ. Γενικού Γραμματέα ήταν «αφοπλιστική» λέγοντας ότι το φορολογικό πλαίσιο είναι δεδομένο και η Ελλάδα είναι ανταγωνιστική γιατί αποτελεί μια σταθερή χώρα. Αν ήταν έτσι προφανώς και θα είχαν προχωρήσει μεγάλες επενδύσεις και θα είχαν εισρεύσει νέα κεφάλαια από το εξωτερικό, θα είχαν ανοίξει νέες επιχειρήσεις θα είχε μειωθεί η ανεργία… ίσως πλέον ο στόχος και ο ορίζοντας της κυβέρνησης να είναι κάπου εκεί στο 2060 ….!!!! Μέχρι τότε όμως θα μιλάμε για χαμένες γενεές !!! Κάποια στιγμή πρέπει να αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση τις ευθύνες κάνοντας κινήσεις ικανές για να αλλάξει την καθημερινότητα των επιχειρήσεων και των πολιτών.
 Ο Αρκάς κ. Χρήστος Στάικος κυβερνητικό στέλεχος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και Πρόεδρος του Enterprise Greece (εθνικού φορέα εξωστρέφειας – εξαγωγών και επενδύσεων)σε πρόσφατο άρθρο του γράφει για τις στοχεύσεις των επενδύσεων και την τακτική που θα προσπαθήσει να προωθήσει την ελληνική πραγματικότητα σε ξένες χώρες.
Η προτεινόμενη στρατηγική του  Enterprise Greece κινείται μόνο στο φαίνεσθαι και όχι στην ουσία.
 Καλές είναι οι επικοινωνιακές δράσεις αλλά μετά από 8 χρόνια κρίσης, ούτε η οικονομία, ούτε η κοινωνία, αλλά ούτε οι πολίτες και οι επιχειρήσεις έχουν αντοχές για εντυπωσιασμούς και θεωρητικές προσεγγίσεις.
Χρειάζονται Λύσεις και Δράσεις Τώρα !!!

 Βασικό κομμάτι είναι η «Ανάπτυξη» χωρίς ανάπτυξη δεν υπάρχει καμία περίπτωση να βγούμε από την δύνη των προβλημάτων μας.
Αυτήν την περίοδο ο τόπος μας έχει ανάγκη από επενδύσεις, ανάγκη από ανάπτυξη και όλοι εμείς, θα πρέπει να εξασφαλίσουμε την ομαλότητα αλλά και τα κίνητρα στους επενδυτές.
Θα πρέπει να επιχορηγηθούν από το κράτος σε ένα ποσοστό οι ασφαλιστικές εισφορές ενώ η ελληνική κυβέρνηση τις αυξάνει…!!!
Να υπάρξει ελαφρύτερο και σταθερό φορολογικό καθεστώς,
Να είναι υποχρεωμένος ο επενδυτής να χρησιμοποιεί εργατικό δυναμικό από τον ευρύτερο τόπο της επένδυσης και να οφείλει να χρηματοδοτήσει κατασκευή αναπτυξιακών υποδομών στον τόπο της επένδυσής του.
 Έτσι εξασφαλίζεται ομαλό και σίγουρο πλαίσιο ανάπτυξης και το κέρδος παραμένει στον τόπο από όπου παράγεται. Δημιουργούνται χαρακτηριστικά τοπικής οικονομίας, που είναι απαραίτητη για την έξοδο από την οικονομική κρίση.
Επιθυμία όλων μας, είναι να γυρίσει ο κόσμος πίσω στον τόπο του. Με την ενδυνάμωση του αριθμού του ανθρώπινου δυναμικού της κάθε περιοχής είναι κατανοητό ότι ο τόπος αλλάζει, γίνεται πια «μήλον της έριδος» για τους επενδυτές.
Χρήσιμο προς αυτή την κατεύθυνση θα είναι η πριμοδότηση της εργασίας από τους φορείς στις επαρχιακές ζώνες, με την εξασφάλιση και σε αυτή την περίπτωση φοροαπαλλαγών για τους κατοίκους τις επαρχίας και με την θεσμοθέτηση επιδομάτων αποκέντρωσης.
Έτσι θα δημιουργηθεί η ανάγκη και στην πολιτεία για νέες υποδομές (δρόμους, νοσοκομεία, κ.τ.λ.) παράγοντες σημαντικούς για την ανάπτυξη και το καλύτερο επίπεδο ζωής για μια περιοχή.

Τουρισμός : Φυσικά και δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στον ποιοτικό τουρισμό σε σχέση με τον ποσοτικό αλλά αυτό θα είμαστε έτοιμοι να το υποστηρίξουμε ακόμα καλύτερα και αξιόπιστα στα αμέσως επόμενα χρόνια με την δημιουργία βασικών έργων ποιοτικότερης υποδομής (λιμάνια, μαρίνες, τουριστικά θέρετρα, νέους οδικούς άξονες κ.α.)
Στην Ελλάδα του 2017 οι μεγάλες επενδύσεις (βλ. Ελληνικό)μένουν στα χαρτιά!!!
Οι επενδυτές βρίσκουν τεράστια εμπόδια να συστήσουν το πλαίσιο των ενεργειών τους (βλ. Εμίρη Κατάρ)!!!
Συνεχίζεται η τεράστια γραφειοκρατία που στηρίζεται στην πολυνομία!!!
Ο επενδυτής δεν έχει καμία ουσιαστική βοήθεια από κανέναν φορέα και προσπαθεί να κινηθεί μόνος του σε ένα ουσιαστικά χάος, χρειάζεται η σύσταση γραφείων επενδύσεων που θα έχει ως ρόλο του την πραγματική βοήθεια στους επενδυτές γεγονός που προβλέπεται ακόμη και στον Καλλικράτη η ίδρυση τους. 
Απαιτείται η Προσέλκυση, Διευκόλυνση και Επιτάχυνση υλοποίησης των μεγάλων επενδύσεων.

Ας παραδειγματιστεί το Enterprise Greece ….από το σχέδιο για τις επενδύσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου !!!



Με Σχέδιο Δράσης Θέτοντας στόχους όπως :
1) Την ολοκληρωμένη στήριξη των ποιοτικών Πελοποννησιακών προϊόντων από την παραγωγή μέχρι και την διάθεσή τους.
2) Την συνεχή προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την στήριξη της πράσινης οικονομίας για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Αναβάθμιση τοπικών φορέων προς δύο κατευθύνσεις :
1) Τη διαμεσολάβηση ανάμεσα στην τοπική οικονομία και τα κέντρα γνώσης.
2) Τη διαμεσολάβηση ανάμεσα στην τοπική οικονομία και το χρηματοπιστωτικό τομέα.

Επιγραμματικά επικέντρωση σε τρείς σαφείς Άξονες Δράσεις :

1) Ανάπτυξη μιας οικονομίας συνεργασίας και ΣΥΝΘΕΣΗΣ.
2) Καθιέρωση ενιαίου χαρακτήρα της Πελοποννήσου.
3) Επενδύσεις στο αύριο.
         Η αειφόρος ανάπτυξη αναφέρεται στην οικονομική ανάπτυξη που σχεδιάζεται και υλοποιείται λαμβάνοντας υπόψη την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιωσιμότητα.
Η πράσινη οικονομία αποτελεί ουσιαστικά εφαρμογή των οικολογικών οικονομικών, μίας ετερόδοξης οικονομολογικής σχολής με παρεμφερείς προβληματισμούς, δίνοντας έμφαση στις ήπιες μορφές ενέργειας, καθώς και τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής.
        Ανάπτυξη μιας λογικά ολοκληρωμένης χωρικής ανάπτυξης, με διαβάθμιση και ιεράρχηση πόλεων στο Περιφερειακό Σύστημα Πολεοδομικού Σχεδιασμού.
Τέλος η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό της Πελοποννήσου με σκοπό τη δημιουργία μιας ουσιαστικής οικονομίας γνώσης αποτελεί μακροπρόθεσμη μεν, αλλά απαραίτητη επένδυση για το μέλλον.
Το «Σήμα περιοχής» (Brand name) θα πρέπει να πιστοποιεί τις παρακάτω κατηγορίες :
- Προϊόντα
- Υπηρεσίες
- Προορισμούς και αξιοθέατα
- Άλλα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και γεγονότα.
Ως ένθερμος υποστηρικτής της «σύνθεσης» και όχι της ατομικότητας, πεπεισμένος ότι μόνο από την δημιουργική σύνθεση των ατόμων και των ιδεών μακριά από ιδιοτελή συμφέροντα θα ανοίξει ο λαμπρός εκείνος δρόμος για την καινοτομία και την ανάπτυξη πιστεύω ότι:
Με έντονες συνέργειες όπως :
- ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ – ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
- ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
- ΑΣΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ – ΕΝΔΟΧΩΡΑΣ
- ΓΥΝΑΙΚΑΣ – ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
- ΝΕΟΛΑΙΑΣ – ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Μόνο και μόνο τότε θα είμαστε κοντά στο να υλοποιήσουμε το στόχο μας, να δημιουργήσουμε κάτι το ανατρεπτικό, το μοναδικό, το νέο, που θα βγάλει τον τόπο μας από την κρίση και την μιζέρια.

         Νικόλαος Γ. Γιαννακόπουλος
Υπ. Επικοινωνίας Περιφ. Πελοποννήσου

         Πολιτικός Μηχανικός – M.Sc.