Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: «ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΠΟΛΑΡΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΕΛΓΑ»

Αποτέλεσμα εικόνας για Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ

Απάντηση για τις καταγεγραμμένες  καθυστερήσεις στις εκτιμήσεις και αποζημιώσεις ζημιών από τον ΕΛ.Γ.Α. από τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μ. Μπόλαρη, έλαβε ο βουλευτής Αργολίδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), Γιάννης Μανιάτης, σε σχετική ερώτησή του στη Βουλή.

Οι αποζημιώσεις που έχουν καταβληθεί μέχρι σήμερα στους ασφαλιστικά ενήμερους αγρότες και  κτηνοτρόφους αφορούν σε ζημιές του 2015 και του πρώτου τριμήνου του 2016.  Για τις ζημιές που προξενήθηκαν το 2016 έχει αρχίσει το έργο των εκτιμήσεων, ενώ για την εμπρόθεσμη καταβολή της ασφαλιστικής εισφοράς που απαιτείται για το δικαίωμα αποζημίωσης αναφέρει ότι έληξε στις 30.06.2016.

Ειδικότερα, στην απάντηση του κ. Μ. Μπόλαρη σημειώνονται τα εξής:
«Όσον αφορά στις ζημιές που προξενήθηκαν κατά το έτος 2015 σε διάφορες καλλιέργειες όλη της Επικράτειας, ο ΕΛ.Γ.Α. έχει καταβάλει, εντός του 2016, στους αγρότες και κτηνοτρόφους της χώρα το ποσό των 117.000.000 ευρώ περίπου.
Ειδικότερα, νέα πληρωμή ύψους 15.960.544 ευρώ πραγματοποιήθηκε στις 10 Αυγούστου του 2016, έτσι σχεδόν έχει ολοκληρωθεί η καταβολή των αποζημιώσεων για τις ζημιές του 2015 καθώς και του πρώτου τριμήνου του 2016.
Όσον αφορά  στα προγράμματα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ), αρμοδιότητας ΠΣΕΑ, ο ΕΛ.Γ.Α. έχει καταβάλει, εντός του 2016, για τα ενεργά προγράμματα, ενισχύσεις ύψους 5.000.000 ευρώ.
Όσον αφορά στις ζημιές που προξενήθηκαν το 2016 σε διάφορες καλλιέργειες, σημειώνεται ότι διενεργήθηκαν οι απαραίτητες επισημάνσεις από τις υπηρεσίες του ΕΛ.Γ.Α., έγιναν αναγγελίες και υποβάλλονται δηλώσεις για τις τελευταίες αναγγελίες. Το έργο των εκτιμήσεων έχει αρχίσει. Στη συνέχεια θα κοινοποιηθούν τα πορίσματα και θα ακολουθήσει η καταβολή των αποζημιώσεων. Ομοίως για το ζωικό κεφάλαιο έχουν διενεργηθεί οι απαραίτητες καταγραφές.
Όσοι από τους παραγωγούς δεν συμφωνούν με τα πορίσματα των εκτιμήσεων, έχουν δικαίωμα να ζητήσουν επανεκτίμηση, κατά τη διενέργεια της οποίας η ζημιά τους εξετάζεται εξαρχής από δύο γεωπόνους εκτιμητές και, όπου τυχόν διαπιστώνονται λάθη ή παραλείψεις, διορθώνονται.
Βασική προϋπόθεση καταβολής αποζημιώσεων εκ μέρους του ΕΛ.Γ.Α. προς τους παραγωγούς είναι οι τελευταίοι να είναι ασφαλισμένοι στον ΕΛ.Γ.Α.
Για το έτος 2015 η καταληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς ήταν η 31η Μαρτίου 2016. Ωστόσο, με απόφαση του Δ.Σ. του ΕΛ.Γ.Α. δόθηκε νέα παράταση και ορίστηκε ως καταληκτικές ημερομηνία καταβολής εμπρόθεσμης ασφαλιστικής εισφοράς η 30η/6/2016.»

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της απάντησης του Αναπλ. Υπ., κ. Μ. Μπόλαρη:


Ενσωματωμένη εικόνα 1

Ενσωματωμένη εικόνα 2
Ενσωματωμένη εικόνα 3