Σάββατο 30 Ιουλίου 2016

Διεθνές Θερινό Σχολείο Μουσικής στο Ναύπλιο

Tο Διεθνές Θερινό Σχολείο Μουσικής στο Ναύπλιο με τη συμμετοχή κορυφαίων διεθνών μουσικών καλλιτεχνών και δασκάλων
Με τη συμμετοχή 33 νέων μουσικών ταλέντων από τη Γαλλία, Ρωσία, Κορέα, Ελβετία, Αγγλία, Ελλάδα, Κύπρο Ουκρανία, Ισπανία και άλλες χώρες, πραγματοποιήθηκε για τρίτη συνεχή χρονιά το Διεθνές Θερινό Σχολείο Μουσικής ‘Μουσική Οδύσσεια’ στο Ναύπλιο.
Το Σχολείο προσφέρει διδασκαλία παγκόσμιας κλάσης από διεθνώς αναγνωρισμένους εκπαιδευτικούς και ερμηνευτές, σε νέους μουσικούς που βρίσκονται στην αρχή της καριέρας το
υς. Στο πλαίσιο του προγράμματος, διεξάγονται παράλληλες ανοιχτές εκδηλώσεις και συναυλίες στο κοινό του Ναυπλίου. Εκτός από τη διδασκαλία και τις ανοιχτές εκδηλώσεις, το πρόγραμμα ξεχωρίζει για τη σημαντική υποστήριξη που παρέχει στους ταλαντούχους σπουδαστές, στους οποίους προσφέρει ως βραβεία χορηγούμενες συναυλίες στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη, διευκολύνοντας έτσι την ανάπτυξη της καριέρας τους στη διεθνή σκηνή.
Φέτος βραβεύθηκαν οι ακόλουθοι νέοι μουσικοί:
Ο Ανδρέας Γιάνγκου – πιανίστας από το Βασιλικό Κολλέγιο Μουσικής του Λονδίνου, κατά το ήμισυ Άγγλος και Κύπριος και η Θεοδώρα Ράφτη, σοπράνο, επίσης Κύπρια, έλαβαν ως βραβείο τη συμμετοχή τους σε συναυλία του Ιδρύματος Aspect στο Μουσείο Leighton House στο Λονδίνο.
Ο Βίκτωρ Μάσλοβ, πιανίστας από το Βασιλικό Κολλέγιο Μουσικής του Λονδίνου, από τη Ρωσία και η Μαρίγια Γκούλικ, σοπράνο επίσης από τη Ρωσία, έλαβαν ως βραβείο τη συμμετοχή τους σε συναυλία του διεθνούς οργανισμού Talent Unlimited στο St James Piccadilly στο Λονδίνο. 
Η Νίνα Ντελ Σερ, πιανίστα από τη Γαλλία έλαβε το βραβείο της E.P.T.A. Hellas και θα δώσει συναυλία στο Ωδείο Αθηνών το Σάββατο 5 Νοεμβρίου.
Ο Ιζέμ Γκιουρέρ, πιανίστας από την Τουρκία και η Ιωάννα Καραμολέγκου σοπράνο από την Ελλάδα θα συμμετάσχουν στο Διεθνές φεστιβάλ Ξηροπήγαδου.
Ο Τσεγκουεϊ Λι, πιανίστας από την Κίνα και η Ιούνο Κόνολλυ σοπράνο από το Ηνωμένο Βασίλειο θα συμμετάσχουν σε δύο συναυλίες κατά τη διάρκεια γευμάτων στο Ινστιτούτο City Lit και το Stonevale στο Λονδίνο.
Ο Θεόδωρος Χαίιζ 14 ετών, πιανίστας από το Ηνωμένο Βασίλειο και η Μαρίγια Βασίλεβα 11 ετών, πιανίστα από τη Ρωσία, θα παίξουν σε συναυλία του Ινστιτούτου City Lit στο Λονδίνο.
Η Ρωσίδα πιανίστα και καθηγήτρια πιάνου στο Royal College of Music (RCM) του Λονδίνου, Yekaterina Lebedeva, ιδρύτρια της ‘Μουσικής Οδύσσειας’, δήλωσε μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος: «Είμαι πολύ αισιόδοξη για τις προοπτικές του προγράμματος. Θέλω να συνεχίσω να φέρνω αστέρες της διεθνούς κλασσικής μουσικής σκηνής στην Ελλάδα για να μοιραστούν την τέχνη τους, να μοιραστούν τις σκέψεις και τις γνώσεις τους με το ελληνικό κοινό. Θέλω να φέρω την έμπνευση στην Ελλάδα και θέλω να δω την Ελλάδα να εμπνέει τον καθένα που έρχεται εδώ.» Το θερινό σχολείο μουσικής για πιάνο και φωνή διεξάγεται για 3η συνεχή χρονιά στο Ναύπλιο και τελεί υπό την αιγίδα του Δημάρχου Ναυπλιέων κ. Δημήτρη Κωστούρου.
Μεταξύ των επισκεπτών-καθηγητών του προγράμματος περιλαμβάνονται διεθνείς αστέρες της μουσικής όπως, η Sumi Jo, η Susan Bullock CBE, η Judith Howarth, η Καθηγήτρια Vanessa Latarche, η Christina Ortiz και η Janina Fialkowska.
Η ‘Mουσική Οδύσσεια’ έχει σφυρηλατήσει στενούς δεσμούς με το Δήμο Ναυπλιέων, καθώς και με άλλους φορείς στην περιοχή, ενώ συνεργάζεται και με διεθνείς οργανισμούς όπως το φεστιβάλ Young Virtuosi στη Γαλλία, τα ιδρύματα Aspect Foundation, Robert Boas, Talent Unlimited, αλλά και το E.P.T.A. Athens και το Διεθνές Φεστιβάλ Ξηροπήγαδου, που προσφέρουν ευκαιρίες για συναυλίες στους άριστους σπουδαστές.
Η Yekaterina Lebedeva, που είναι παντρεμένη με Έλληνα, επέλεξε να λειτουργήσει το σχολείο στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Ναύπλιο γιατί, όπως λέει και η ίδια: «Είναι μια χώρα που αγαπώ, μια χώρα με απαράμιλλη φυσική ομορφιά και μοναδική πολιτιστική κληρονομιά. Οι διδάσκοντες και οι σπουδαστές μας αγαπούν και θαυμάζουν την Ελλάδα εξίσου. Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που χάρη στη Μουσική Οδύσσεια μπορέσαμε να στηρίξουμε Έλληνες σπουδαστές».
Φέτος η Μουσική Οδύσσεια πραγματοποιήθηκε στο Ναύπλιο στις 19-26 Ιουλίου, με τη συμμετοχή των παρακάτω διδασκόντων:
ΠΙΑΝΟ
Yekaterina Lebedeva, καθηγήτρια πιάνου στο Royal College of Music, καλλιτεχνική διευθύντρια της Μουσικής Οδύσσειας.
Vanessa Latarche, καθηγήτρια πιάνου, διευθύντρια του τμήματος πιάνου και International Chair στο Royal College of Music.
Laurens Patzlaff, καθηγητής πιάνου στα Ωδεία Stuttgart και Lubeck.
ΦΩΝΗ
Sumi Jo, διεθνής ντίβα της όπερας που την ανακάλυψε ο Karajan, με ένα εντυπωσιακό ιστορικό διεθνών εμφανίσεων.
Jenny Drivala, διεθνής ντίβα της όπερας στα βήματα της Κάλλας.
Manolis Papasifakis, ρεπετιτέρ, πιανίστας, ακομπανίστας στο διαγωνισμό Μαρίας Κάλλας.
Σχετικά με την Καλλιτεχνική Διευθύντρια της Μουσικής Οδύσσειας
Η Yekaterina Lebedeva ξεκίνησε την καριέρα της στο Ηνωμένο Βασίλειο ως προσκεκλημένη καλλιτέχνιδα στο South Bank Centre με τη σειρά συναυλιών FRESH το 1999. Έκτοτε έχει δώσει συναυλίες σόλο και με ορχήστρες ή άλλους καλλιτέχνες. Στην Αθήνα εμφανίστηκε ως σολίστ με την Ορχήστρα των Χρωμάτων στην Αίθουσα Φίλων της Μουσικής του Μεγάρου Αθηνών. Την ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τα έργα στα οποία συνεργάζονται καλλιτέχνες από διαφορετικά πεδία, και για αυτό έχει συνδυάσει τις συναυλίες της με χορό, ποίηση, και εικαστικές τέχνες. Το επόμενο πρόγραμμά της περιλαμβάνει Ισπανική μουσική με λαϊκά νανουρίσματα, χορό φλαμένκο και προβολή ζωγραφικών έργων στο Λονδίνο, την Φρανκφούρτη και την Ισπανία. «Βρίσκω πως αυτές οι συνεργασίες ελκύουν ένα κοινό που μπορεί να μην έχει προηγουμένως εξερευνήσει την κλασική μουσική»