Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

Για τις ζημιές στην ανθοφορία και τη μη καρπόδεση των ελαιοδέντρων στην Αργολίδα

Αποτέλεσμα εικόνας για για τις ζημιές στην ανθοφορία και τη μη καρπόδεση των ελαιοδέντρων
Μπόλαρης σε Ανδριανό για τις ζημιές στην ανθοφορία και τη μη καρπόδεση των ελαιοδέντρων.
Στην 5731/30-5-2016 Ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός με θέμα την ανάγκη άμεσης εξέτασης του προβλήματος ακαρπίας των ελαιοδένδρων λόγω καιρικών συνθηκών και εκτίμησης της ζημιάς στους ελαιοπαραγωγούς, απάντησε ο αρμόδιος αν. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάρκος Μπόλαρης.
Στο κείμενο της απάντησης του αν. Υπουργού αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:
“Σύμφωνα με το άρθρο 5 του ν.3877/15-9-2010 (ΦΕΚ 160 Α') 'Σύστημα προστασία και ασφάλισης της αγροτικής δραστηριότητας', στην ασφάλιση του ΕΛΓΑ υπάγονται συγκεκριμένοι φυσικοί κίνδυνοι που μπορεί να προκαλέσουν άμεσες ζημιές στη φυτική παραγωγή και ειδικότερα: α. Ο παγετός β. Το χαλάζι γ. Η ανεμοθύελλα δ. Η πλημμύρα ε. Ο καύσωνας και η ηλιακή ακτινοβολία στ. Το χιόνι ζ. Οι υπερβολικές ή άκαιρες βροχοπτώσεις η. Οι κίνδυνοι από τη θάλασσα καθώς επίσης οι ζημιές από αρκούδα, οι ζημιές από αγριογούρουνα στις περιοχές όπου προστατεύονται από τη συνθήκη RAMSAR, καθώς και οι ζημιές που προκαλούνται από άγρια κουνέλια στη φυτική παραγωγή της νήσου Λήμνου. Σε εφαρμογή των διατάξεων του εν λόγω νόμου, εκδόθηκε η αριθ. 157502/27-7-2011 ΚΥΑ (ΦΕΚ 1668/Β') 'Κανονισμός Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής για τον ΕΛΓΑ', όπως ισχύει σήμερα.
Εκ των ανωτέρω, προκύπτει ότι οι ζημιές που προξενούνται στη φυτική παραγωγή από ακαρπία δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ.
Ωστόσο οι ζημιές θα μπορούσαν να ενταχθούν σε πρόγραμμα χορήγησης Κρατικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ), αρμοδιότητας ΠΣΕΑ, όπου απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ζημιά να οφείλεται σε θεομηνίες ή δυσμενείες καιρικές συνθήκες (άρθρο 4 του Κανονισμού ΚΟΕ – αριθμ. 2812245/8-4-2008 ΚΥΑ – ΦΕΚ 628/Β'). Για τον σκοπό αυτό, έχει ορισθεί ένα κατώφλι ζημιάς πέρα από το οποίο θεωρείται ότι η συγκεκριμένη ζημιά μπορεί να ενταχθεί σε καθεστώς ενισχύσεων. Το κατώτατο αυτό όριο έχει καθοριστεί στο 30% των ομοειδών ειδών της Περιφερειακής Ενότητας (ΠΕ) σε σχέση με τη μέση απόδοση των προηγούμενων τριών ετών, με βάση τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της χώρας.
Επιπρόσθετα και σύμφωνα με τον ανωτέρω Κανονισμό θα πρέπει να ισχύουν και τα κάτωθι:
α. να τεκμηριώνεται επιστημονικά από Επιτροπή η οποία ορίζεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ότι η απώλεια της παραγωγής είναι αποτέλεσμα μιας δυσμενούς καιρικής συνθήκης
β. τα επίσημα μετεωρολογικά στοιχεία να επιβεβαιώνουν τον χαρακτηρισμό των καιρικών συνθηκών ως δυσμενών και
γ. να εγκριθεί η δαπάνη αντιστάθμισης των ζημιών από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους”.