Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΣΤΟ ΑΡΓΟΣ Ο Γ. ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ


Ανδριανός στην Ημερίδα Μεσαιωνικής Ιστορίας “Ελληνικός και Δυτικός Μεσαίωνας”: Η μελέτη της ιστορίας διαλύει διαστρεβλώσεις που χρησιμοποιούνται για την εξυπηρέτηση αθέμιτων στοχεύσεων.
Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός παρευρέθηκε στις εργασίες της Ημερίδας Μεσαιωνικής Ιστορίας με θέμα “Ελληνικός και Δυτικός Μεσαίωνας: Συναντήσεις και Διαχωρισμοί με τη ματιά της σύγχρονης ιστορικής έρευνας” που διοργάνωσε στο Εργατικό Κέντρο Άργους ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αργολίδας και η Εταιρία Έρευνας των Σχέσεων του Μεσαιωνικού και του Νέου Ελληνισμού με τη Δύση.
Ο κ. Ανδριανός είπε μεταξύ άλλων τα εξής:
“Θέλω κατ' αρχάς να συγχαρώ τον Σύνδε
σμο Φιλολόγων Αργολίδας και την Εταιρία Έρευνας των Σχέσεων του Μεσαιωνικού και του Νέου Ελληνισμού με τη Δύση για την διοργάνωση της σημερινής ημερίδας, και βεβαίως να καλωσορίσω στο Άργος και την Αργολίδα τόσο τους εισηγητές, όσο και τους συμμετέχοντες.

Η ημερίδα αυτή καταδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο την σημαντική επιστημονική δουλειά που γίνεται σήμερα για τη μελέτη αυτής την περιόδου της ιστορίας μας. Μιας περιόδου που, παρά την τεράστια σημασία της στην διαμόρφωση του νέου ελληνισμού και την σύνδεσή του με την αρχαιότητα, αλλά και στην διαμόρφωση της ιδέας της Ευρώπης και του πολιτισμού της που τις τελευταίες μέρες κλονίζεται από τις πολιτικές εξελίξεις στη Μεγάλη Βρετανία και αλλού, συνήθως παραμερίζεται στο δημόσιο διάλογο από την κυρίαρχη συζήτηση αφενός για την αρχαία Ελλάδα και αφετέρου για την πιο κοντινή περίοδο από την Ανεξαρτησία μέχρι σήμερα.

Και τη σημασία αυτή υπογραμμίζει ακόμη περισσότερο το ότι η μελέτη του ελληνικού Μεσαίωνα σε σχέση με τον αντίστοιχο δυτικό μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην διάλυση πολλών παρανοήσεων έως και εσκεμμένων διαστρεβλώσεων που χρησιμοποιούνται από διάφορες κατευθύνσεις για την εξυπηρέτηση επιμέρους αθέμιτων στοχεύσεων, συσκοτίζοντας την ιστορική αλήθεια και παρουσιάζοντας μια εικόνα που αδικεί την Ιστορία μας και τους ανθρώπους που επιστημονικά ασχολούνται με τη μελέτη της.

Είναι γι' αυτό χρέος όλων μας, όσοι μετέχουμε ενεργά στη δημόσια σφαίρα, να στηρίζουμε με κάθε τρόπο την ελεύθερη επιστημονική έρευνα και τη διάδοση των πορισμάτων της στο ευρύ κοινό, ιδίως σε εποχές όπου ανακινούνται - συχνά δολίως - υπαρξιακού τύπου ερωτήματα σε σχέση με την ταυτότητα και τον προσανατολισμό της κοινωνίας μας.

Η αναζήτηση της αλήθειας λοιπόν, μια επιδίωξη που ποτέ δεν εξαλείφθηκε στην μακραίωνη πορεία του ελληνισμού, για μια ακόμη φορά πρέπει να τεθεί στο επίκεντρο των συλλογικών μας αξιών, προκειμένου μέσα από τον νέο αυτό και απολύτως αναγκαίο Διαφωτισμό, να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τους ορατούς και εξαιρετικά απειλητικούς κινδύνους για την Ελλάδα και την Ευρώπη όπως ο σκοταδισμός, η μισαλλοδοξία και ο φανατισμός”.