Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

Σταθάκης σε Ανδριανό για το νέο πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας

Αποτέλεσμα εικόνας για Ανδριανό
Σταθάκης σε Ανδριανό για το νέο πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας:  Εντός του τρέχοντος έτους θα εκδοθεί σχετική Πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων.
Στην 5832/2-6-2016 Ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός με θέμα το χρονοδιάγραμμα και τις προβλέψεις του νέου προγράμματος εξοικονόμησης ενέργειας και ενεργειακής αναβάθμισης, απάντησε ο αρμόδιος Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Γ. Σταθάκης επισυνάπτοντας έγγραφα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Τομεακών ΕΠ του ΕΤΠΑ και ΤΣ, και της ΕΤΕΑΝ ΑΕ.
Στο έγγραφο της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Τομεακών ΕΠ του ΕΤΠΑ και ΤΣ αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:
“Οι δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης ακινήτων – που είν
αι σήμερα περισσότερο παρά ποτέ αναγκαίες – εντάσσονται στις προτεραιότητες και της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020. Σε συνεργασία και διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικές ενέργειες για την έναρξη νέων Προγραμμάτων Εξοικονόμησης Ενέργειας σε ακίνητα (αφορούν τόσο σε νοικοκυριά, όσο και σε δημόσια κτήρια) αξιοποιώντας και την ήδη αποκτηθείσα εμπειρία, στο πλαίσιο του εγκεκριμένου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία” (ΕΠΑνΕΚ) 2014-2020.
Οι ενέργειες αυτές συμπεριλαμβάνουν τα εξής:
-την ολοκλήρωση των δράσεων της σχετικής υποχρέωσης για την πλήρη ενσωμάτωση της Οδηγίας 2010/31/ΕΕ (αφορά στον “Υπολογισμό των βέλτιστων από πλευράς κόστους επιπέδων των ελάχιστων απαιτήσεων ενεργειακής απόδοσης”) στο εθνικό δίκαιο (ενδεχόμενη αναθεώρηση του ΚΕΝΑΚ, εφόσον απαιτηθεί, για την εκπλήρωση της σχετικής αιρεσιμότητας, αρμοδιότητα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας)
-την αξιοποίηση των προτάσεων των εμπλεκομένων φορέων (Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ΕΥΕ ΕΠΑνΕΚ, ΕΤΕΑΝ ΑΕ, τράπεζες, κατασκευαστικές εταιρίες κλπ) για τη βελτίωση των όρων του Προγράμματος,
-την επεξεργασία των λεπτομερειών υλοποίησης και διαχείρισης από τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες (σύνταξη Οδηγών Εφαρμογής των νέων δράσεων κλπ)
-την επικαιροποίηση της αναγκαίας – με βάση τους κοινοτικούς κανονισμούς – εκ των προτέρων αξιολόγησης Χρηματοδοτικού Μέσου (ex ante assessment) για δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας στον οικιακό τομέα κατά τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020, στην οποία θα προσδιοριστούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες, τα βασικά χαρακτηριστικά και η μορφή των κινήτρων του νέου Προγράμματος.
Επισημαίνεται ότι οι σχετικοί πόροι, οι οποίοι εξειδικεύτηκαν τον Ιούνιο 2015 στο ΕΠΑνΕΚ για την υλοποίηση του νέου Προγράμματος, ανέρχονται σε περίπου 248 εκ ευρώ δημόσιας δαπάνης χωρίς να περιλαμβάνονται οι πόροι οι οποίοι θα προέλθουν από την μόχλευση του Χρηματοδοτικού Εργαλείου.
Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, εκτιμάται ότι εντός του τρέχοντος έτους θα εκδοθεί σχετική Πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων”.
Στο έγγραφο της ΕΤΕΑΝ ΑΕ αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:
“Η ΕΤΕΑΝ ως Δικαιούχος του Προγράμματος Εξοικονόμηση κατ' οίκον υλοποίησε κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο με εξαιρετική ανταπόκριση και κατ' επέκταση και με απόλυτη απορροφητικότητα το συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Από το πρόγραμμα αυτό ωφελήθηκαν άμεσα 45.000 περίπου νοικοκυριά, ενώ παρήγαγε και σημαντικά πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα σε πολλούς κλάδους που σχετίζονται με τον τομέα των κατασκευών.
Για το σχεδιασμό του νέου προγράμματος και την αντιμετώπιση του θέματος των αιτημάτων εκτός προϋπολογισμού της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου, αρμόδιος φορέας είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Ωστόσο η ΕΤΕΑΝ, ήδη συνδράμει ενεργά στο έργο της προετοιμασίας, το οποίο από την εικόνα που έχουμε αποκομίσει βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο.

Η ΕΤΕΑΝ ΑΕ είναι πρόθυμη και συμβάλλει περαιτέρω προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία προετοιμασίας και να βελτιωθούν οι διαδικασίες υλοποίησης και φυσικά να συμβάλει ενεργά στην υλοποίηση του νέου Προγράμματος.