Παρασκευή 29 Απριλίου 2016

ΓΙΑ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ! Παιδικά βιβλία

Παιδικά βιβλία: Παπούτσια, Λαμπάδα, Αυγό, Βιβλίο!
Μέρες που είναι, μαζί με τα παραδοσιακά δώρα που θα πάτε στα αγαπημένα σας βαφτιστήρια, περάστε μια βόλτα κι από ένα βιβλιοπωλείο. Μαζί με τη λαμπάδα, χαρίστε στα μικρά παιδιά κι ένα βιβλίο. Χαρίστε τους το «άγιο φως» της ανάγνωσης.
Ξεφυλλίζουμε μαζί μερικά από τα πιο ό
μορφα παιδικά βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα από εκδοτικούς οίκους που έχουν αποδείξει ότι αγαπάνε το καλό παιδικό βιβλίο.
ΜΕΓΑΠΟΛΙΣ. Μια ιστορία που διαβάζεται κάθετα
Το Μεγάπολις δεν είναι ένα συνηθισμένο βιβλίο. Δεν μοιάζει με κανένα από όσα έχετε δει μέχρι τώρα. Πόσα βιβλία έχουν 3 μέτρα μήκος; Πρόκειται για ένα βιβλίο που ανοίγει για να παρουσιάσει μια πόλη για την οποία «οι άνθρωποι ταξιδεύουν από πολύ μακριά για να την επισκεφθούν». Η Μεγάπολις έχει 118 κτίρια, 454 παράθυρα, 10 εργοστάσια, 3 κινέζικα περίπτερα, 37 αγάλματα, 89 κατοικίδια ζώα, 33 ψάρια, 20 πουλιά, 3 καμηλοπαρδάλεις, 514 κατοίκους, 5 κλέφτες και 5 αστυνομικούς, 12 πλοία, 51 αυτοκίνητα, 8 ποδήλατα, 75 βράχους, 54 δέντρα, 17 είδη λουλουδιών και 6 φαντάσματα. Μια μέρα φτάνει στην πόλη ένας παράξενος επισκέπτης. Ένας επισκέπτης από άλλον γαλαξία. Η πόλη διοργανώνει την πιο μεγαλόπρεπη γιορτή που έχει γίνει ποτέ για να τον υποδεχτεί.
Στιγμές από τη ζωή μιας πόλης σε ένα πολύ πρωτότυπο βιβλίο που ξετυλίγεται και διαβάζεται κάθετα. Πέρα από τις αρετές του κειμένου και της εικονογράφησης, το Μεγάπολις με το ασυνήθιστο σχήμα μαθαίνει στα παιδιά κάτι πολύ σημαντικό: τα πράγματα μπορεί να μην είναι όπως τα έχουμε συνηθίσει, τα πράγματα μπορεί να είναι διαφορετικά. Ένα θέμα δεν έχει μόνο μια όψη, μπορούμε να το δούμε και από άλλες πλευρές. Εξαιρετικό.
INFO
Κείμενο& εικονογράφηση: Clea Dieudonné
Μετάφραση: Εύη Γεροκώστα
Εκδόσεις Κόκκινο
ΕΙΧΕ ΑΠ’ΟΛΑ ΚΑΙ ΕΙΧΕ ΠΟΛΛΑ
Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε ένας βασιλιάς «που είχε απ’ όλα και είχε πολλά» και ζούσε πολύ ευτυχισμένος. Μέχρι την ημέρα που είδε έναν εφιάλτη. Στο όνειρο τα έχασε όλα. Και μετά είδε κι άλλο όνειρο. Ότι όλοι τον κορόιδευαν και κανείς δεν τον αγαπούσε. Σε κανέναν δεν είπε για τα όνειρα, μόνο έδωσε διαταγές και απαγόρευσε κάθε τι που έδινε χαρά, αφού ο ίδιος δεν μπορούσε πια με τίποτε να χαρεί. Και στο βασίλειο ήρθε η δυστυχία, σταμάτησαν οι χοροί και τα τραγούδια και θάφτηκαν τα βιβλία και όλοι κλείνονταν στα σπίτια στους. Μέχρι την ημέρα που ο μοναχικός βασιλιάς πέθανε και τότε όλα άλλαξαν στο βασίλειό.
Ο βασιλιάς δεν ήταν κακός. Ήταν ένας άνθρωπος που τον κυρίευσε ο φόβος και ο πανικός.
Κράτησε μέσα του τα προβλήματά του, δεν μίλησε σε κανέναν για τους εφιάλτες και τις αγωνίες του και άφησε τη ζωή να κυλήσει δίπλα του δίχως φίλους και χαρές, δίχως χαμόγελα και αγκαλιές. Μια μάλλον λυπητερή αλλά πολύ διδακτική ιστορία. Οι λύπες, όπως και οι χαρές, έρχονται για να τις μοιραζόμαστε. Η Έφη Λαδά, μια από τις πιο αναγνωρίσιμες εικονογράφους που έχουμε, δημιουργεί υπέροχες αιθέριες εικόνες, αληθινά έργα τέχνης.
INFO
Κείμενο: Μαρία Παπαγιάννη
Εικονογράφηση: Έφη Λαδά
Εκδόσεις Πατάκη
ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ
«Μεγάλη δυστυχία είχε απλωθεί στη Χώρα των Μοιρολάτρων αφότου πέθανε ο βασιλιάς, ο γερο-Συνετός. Ο γιος του ο Αστόχαστος παντρεύτηκε τη βασίλισσα Παλάβω κι όλη του η ζωή κυλούσε με γλέντια και σπατάλες». Τι θα συμβεί στη Χώρα των Μοιρολάτρων όταν στερέψουν τα σεντούκια; Τι θα σκαρφιστεί ο Αρχικαγκελάριος, ο κυρ-Πανουργάκος; Γιατί ο πρίγκιπας
Συνετός Β’ και η Ειρηνούλα εγκαταλείπουν νύχτα το παλάτι; Και τι συμβαίνει όταν τα δυο αδέρφια συναντούν τη κυρα-Φρόνηση και τη Γνώση;
Η Τζέμη Τασάκου ξαναγράφει με κέφι και ζωντάνια το «Παραμύθι χωρίς όνομα» της Πηνελόπης Δέλτα, που πρωτοκυκλοφόρησε το μακρινό 1910, σε μια στιγμή ιδιαίτερα δύσκολη για την πατρίδα μας, και μεγάλωσε γενιές και γενιές παιδιών. Πρόκειται για μια αλληγορική ιστορία που φανερώνει στα παιδιά αξίες όπως η φιλία, η συνεργασία, η προσπάθεια, η ανδρεία, η δικαιοσύνη, η φρόνηση και η γνώση, σε αντιδιαστολή με την τεμπελιά, τη σπατάλη, την αδικία, τη δειλία και τον ατομικισμό που μπορεί να έχουν καταστροφικά αποτελέσματα. Ένα βιβλίο που θα πρέπει μα βρίσκεται σε κάθε παιδική βιβλιοθήκη. Και να το διαβάσουν και οι μεγάλοι. Πολλές φορές.
INFO
Διασκευή: Τζέμη Τασάκου
Εικονογράφηση: Αιμιλία Κονταίου
Εκδόσεις Μεταίχμιο
ΣΚΟΥΦΟΚΟΚΚΙΝΙΤΣΑ
Δύο βιβλία σε ένα. Από τη μια η πασίγνωστη ιστορία της Κοκκινοσκουφίτσας που δεν άκουσε τη μαμά της και την έφαγε ο κακός λύκος και από την άλλη η ίδια ιστορία με μια πιο προσεκτική ματιά. Ερωτήσεις: Τι πραγματικά έγινε στο δάσος; Ποιος ήταν τελικά αυτός ο κυνηγός; Ο Λύκος ήταν τόσο κακός όσο νομίζουμε; Ένας δαιμόνιος Μπούφος αναλαμβάνει να ανακαλύψει ποια είναι η αλήθεια που κρύβεται πίσω από την ιστορία που μόλις διάβασε.
Ένα βιβλίο που παρουσιάζει με τον πιο εύστοχο τρόπο την διαδικασία της κριτικής σκέψης και ρίχνει προσεκτικές ματιές στις λεπτομέρειες. Κάθε ιστορία έχει πολλές πλευρές, δεν υπάρχουν μόνο καλοί και μόνο κακοί, κάθε ήρωας υπερασπίζεται τη δική του αλήθεια. Ο πανέξυπνος
Φάνης έχει μια συμβουλή: «Να κοιτάμε πάντα πίσω από αυτό που φαίνεται. Να αναζητούμε την αλήθεια. Η αλήθεια απελευθερώνει». Πολύ εύστοχη η επιλογή της πασίγνωστης ιστορίας, η οποία εξυπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο το στόχο του βιβλίου. Η εικονογράφηση είναι πολύ μοντέρνα, φρέσκια και ζωντανή, θυμίζει σύγχρονα κινούμενα σχέδια.
INFO
Κείμενο & Εικονογράφηση: Μαρίνα Γιώτη
Εκδόσεις Διόπτρα
Η ΚΛΕΦΤΡΑ ΤΩΝ ΔΑΚΡΥΩΝ
Η Κλέφτρα των Δακρύων τριγυρίζει αόρατητα βράδια στην πόλη και μαζεύει στον ασημένιο σάκο της τα δάκρυα των παιδιών. «Τα δάκρυα της οργής είχαν κόκκινο χρώμα και έλαμπαν σαν ρουμπίνια. Τα δάκρυα της ζήλιας ήταν πράσινα σαν σμαράγδια. Τα δάκρυα της αυτολύπησης είχαν χρώμα τιρκουάζ. Τα δάκρυα του φόβου ήταν λευκά όπως οι πέτρες του φεγγαριού και τα δάκρυα της ενοχής είχαν το χρώμα του κεχριμπαριού. Όμως τι κάνει η Κλέφτρα των Δακρύων με όλα αυτά τα δάκρυα; Και τι ακριβώς γίνεται με τα δάκρυα της πραγματικής θλίψης;
Μια συγκινητική ιστορία σε ένα όμορφο παιδικό βιβλίο αφιερωμένο στα παιδικά δάκρυα. Πολύ σοφά η συγγραφέας λέει ότι τα πιο σπάνια και τα πιο πολύτιμα δάκρυα είναι εκείνα της θλίψης, γιατί τα παιδιά μπορεί να έχουν ένα εκατομμύρια διαφορετικούς λόγους για να κλαίνε, αλλά η πραγματική θλίψη δεν είναι (δεν θα έπρεπε να είναι) ένας από αυτούς. Η ονειρική εικονογράφηση δίνει στην ιστορία την παραμυθένια διάσταση που χρειάζεται. Ένα ονειρεμένο ρομαντικό βιβλίο.
INFO
Κείμενο: CarolAnnDuffy
Εικονογράφηση: NicolettaCeccoli
Μετάφραση: Αλεξία Βλαχοπούλου
Εκδόσεις Λιβάνη
ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ
Ο Μέλιος, το μικρό σκαθάρι του δάσους, ετοιμάζεται να πάει ταξίδι μακρινό στην άλλη άκρη του δάσους για να συναντήσει τη φίλη του τη Μελανή. Όμως τον πιάνει μεγάλη απογοήτευση τον πιάνει όταν φτάνει στην άκρη του ξέφωτου. Μπροστά του βρίσκεται ένας μεγάλος μαύρος τρομακτικός δρόμος. Γεμάτος αυτοκίνητα, φορτηγά, μηχανές! Τι θα κάνει τότε ο Μέλιος; Πώς θα διασχίσει τον δρόμο; Θα πάρει το μπλε ποδήλατο; Το βιολετί πατίνι; Το πράσινο αλεξίπτωτο;
Ή μήπως το κόκκινο χαλί; Και τι θα συμβεί στο μικρό σκαθάρι όταν ξαφνικά ξεσπάσει η μπόρα;
Μια ιστορία για εκείνους που ποτέ δεν λένε «δεν μπορώ». Μια ιστορία για εκείνους που είναι γενναίοι, που βάζουν τα δυνατά τους και προσπαθούν με όλες τους τις δυνάμεις να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους. Ο Μέλιος είναι ένα ατρόμητο μικρό σκαθάρι που θα κάνει τα πάντα για να συναντήσει την αγαπημένη του. Η πολυβραβευμένη Ίρις Σαμαρτζή σχεδιάζει τη ιστορία του Μέλιου με κέφι, χιούμορ και πολύ χρώμα. Ένα χαρούμενο βιβλίο που μας γεμίζει αισιοδοξία. Η έκδοση περιλαμβάνει το cdμε τα τραγούδια του Μέλιου.
INFO
Κείμενο: Θοδωρής Παπαϊωάννου
Εικονογράφηση: Ίρις Σαμαρτζή
Εκδόσεις Ίκαρος