Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

Απάντηση Μουζάλα σε Ανδριανό για τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις

Αποτέλεσμα εικόνας για Απάντηση Μουζάλα σε Ανδριανό
Απάντηση Μουζάλα σε Ανδριανό για τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις: Δημιουργείται Τμήμα Τμήματος Μητρώου ΜΚΟ – Το Υπουργείο συνεργάζεται με τέσσερις σε Σάμο, Λέσβο και Έβρο.
Στην 4268/28-3-2016 Ερώτηση που είχε καταθέσει ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός με θέμα τη λειτουργία των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στην αντιμετώπιση της προσφυγικής / μεταναστευτικής κρίσης, απάντησε γραπτώς ο αρμόδιος αν. Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Ι. Μουζάλας
Το κείμενο της απάντησης του αν. Υπουργού αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:
“Το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης υπό τις νέες και διευρυμένες αρμοδιότητές του και στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του συστήματος υποδοχής, καταγραφής και ταυτοποίησης των νεοεισερχομένων πολιτών τρίτων χωρών αλλά και υποδοχής και φιλοξενίας των αιτούντων άσυλο όπως και στο πλαίσιο της προσπάθειας για την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση τόσο των έκτακτων αναγκών σε υποδομές λόγω της προσφυγικής κρίσης όσο και των μελλοντικών ή/και πάγιων αναγκών, κατόπιν δημόσιας διαβούλευσης, προώθησε τον προσφάτως ψηφισθένετα Ν.4375/2016 “Οργάνωση και λειτουργία Υπηρεσίας Ασύλου, Αρχής Προσφύγων, Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης σύσταση Γενικής Γραμματείας υποδοχής, προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας προς τις διατάξεις της Οδηγίας 2013/32/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 'σχετικά με τις κοινές διαδικασίες για τη χορήγηση και ανάκληση του καθεστώτος διεθνούς προστασίας (αναδιατύπωση)' (L 180/29-6-2013), διατάξεις για την εργασία δικαιούχων διεθνούς προστασίας και άλλες διατάξεις” (ΦΕΚ 51/τ.Α'/3-4-2016).
Σύμφωνα με το Άρθρο 31 (“Σύσταση Διεύθυνσης Κοινωνικής Ένταξης”), προβλέπεται η δημιουργία Τμήματος Μητρώου Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και Συνεργασίας με Φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών, το οποίο είναι αρμόδιο για:
“αα. Την καταγραφή και την επικαιροποίηση των στοιχείων ελληνικών και ξένων μη κυβερνητικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελληνική Επικράτεια στους τομείς της διεθνούς προστασίας, της μετανάστευσης και της κοινωνικής ένταξης, σε συνεργασίας με τα συναρμόδια Υπουργεία, της Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού.
ββ. Την πιστοποίηση των ελληνικών μη κυβερνητικών οργανώσεων σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία και φορείς.
γγ. Την καταγραφή των υφιστάμενων μεταναστευτικών κοινοτήτων και συλλόγων πολιτών λοιπών ευπαθών ομάδων που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου”.
Παράλληλα, στο πλαίσιο των εκτάκτων αναγκών που δημιουργούνται λόγω των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών και τον έλεγχο των καθημερινών αναγκών σε υλικοτεχνικό και ανθρώπινο δυναμικό που δημιουργείται, με την Κοινή Υπουργική Απόφαση αριθμ.4151.4183/166/20-1-2016 (ΦΕΚ 114/τ. Β'/28-1-2016), συστάθηκε στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Συντονιστική Επιτροπή για την καταγραφή, την ταξινόμηση και τον συντονισμό των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών που δραστηριοποιούνται στη νήσο Λέσβο.
Για την καταγραφή των ενδιαφερομένων οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών, έχει τεθεί σε λειτουργία ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οικεία ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής (www.ypai.gr) όπου παρέχονται επίσης πληροφορίες σε ελληνικά και αγγλικά.
Επιπροσθέτως σας γνωρίζουμε ότι η Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης συνεργάζεται με τέσσερις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) για την πραγματοποίηση των δράσεων της στις Κινητές Μονάδες και στα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής σε Σάμο, Λέσβο και Φυλάκιο Έβρου και πιο συγκεκριμένα με την 'Ιατρική Παρέμβαση', τη 'ΜΕΤΑδραση', τους 'Γιατρούς του Κόσμου', καθώς και την 'PRAKSIS'.
Αναφορικά με το έργο που συντελείται στο πεδίο δραστηριοποίησης των προαναφερθέντων ΜΚΟ, η 'Ιατρική Παρέμβαση' και οι 'Γιατροί του Κόσμου' παρέχουν ιατρικές και ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες, η 'ΜΕΤΑδραση' παρέχει συνοδεία σε ασυνόδευτους ανηλίκους προς τις δομές φιλοξενίας και η 'PRAKSIS' ασχολείται με δραστηριότητες που αφορούν στα παιδιά και τους ανηλίκους γενικότερα μέσα στα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής. Η χρηματοδότησή τους γίνεται μέσω Ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Οι παραπάνω ΜΚΟ είναι εγγεγραμμένες στο Μητρώο Φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής.
Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι έως σήμερα στον τομέα αρμοδιότητάς μας δεν έχει χρηματοδοτηθεί καμία ΜΚΟ από το τακτικό πρόγραμμα των Ταμείων Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης και Εσωτερικής Ασφάλειας της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020”.