Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

ΣΥΝΟΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ 23-2-2016

 
Στις 23-2-2016 πραγματοποιήθηκε δημοτικό συμβούλιο στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Επιδαύρου, στο Λυγουριό.
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με ενημέρωση από τον Δήμαρχο για το φλέγον ζήτημα της διαχείρισης των σκουπιδιών. Ανέφερε ότι θα γίνει ανοιχτή συζήτηση με μοναδικό θέμα, ώστε να ενημερωθούν όλοι οι δημότες, λέγοντας τελικά, ότι προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη που να θεωρείται σίγουρη και να μπορούμε να σχεδιάσουμε πάνω σε αυτή. Δήλωσε επίσης ότι, “… θεσμοθετημένα δεν έχει αλλάξει ο Εθνικός σχεδιασμός”.
Κατόπιν έγιναν ερωτήσεις από τους δημοτικούς συμβούλους.
Η πρώτη αφορούσε την ποινική εξέλιξη στην υπόθεση κλοπής από την ΔΕΥΑΕΠ στις 25-1-2015, για την οποία μας ενημέρωσαν ότι η υπόθεση προχωρά και είναι στον Εισαγγελέα, ενώ εμείς ρωτήσαμε εάν έχει μπει η υπόθεση στο αρχείο, από τις 2/11/2015, όπως πληροφορηθήκαμε. Φυσικά και δεν γνώριζαν! Επόμενο είναι αφού δεν παρακολουθούν το θέμα! Όπως πάντα, αποδεικνύεται, ότι όλα είναι στον αυτόματο πιλότο!
Επίσης, ρωτήθηκε ο Δήμαρχος γιατί ποτέ δεν απάντα σε αιτήματα δημοτικών συμβούλων – γραπτά και προφορικά – αλλά και πολιτών, κατά παράβαση του Νόμου αλλά και του Συντάγματος. Δυστυχώς μας ωθούν να ακολουθήσουμε άλλες μορφές πίεσης για τα αυτονόητα!
Τέλος ζητήσαμε στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο να συζητήσουμε το θέμα της μείωσης ή απαλλαγής τελών από συγκεκριμένες ομάδες πολιτών, σύμφωνα και με τη δυνατότητα που ο νόμος μας δίνει.
Εκτός ημερήσιας διάταξης, ζητήθηκε και συζητήθηκε το αίτημα κατοίκων της Αρχαίας Επιδαύρου για δημιουργία Παιδικού Σταθμού. Το θέμα αυτό ήταν που κυριάρχησε στο δημοτικό συμβούλιο. Το αίτημα των κατοίκων είχε υποβληθεί στον Δήμο από τις 26-1-2016 και παρ’ όλες τις διαβεβαιώσεις, ακόμα και του ίδιου του Δημάρχου, δεν μπήκε ως θέμα στη ημερήσια διάταξη. Τα μέλη της Επιτροπής, αναγκάστηκαν να καταθέσουν στις 22/2/2016 νέο αίτημα, χωρίς λόγο, αφού το αρχικό αίτημα ήταν σαφές και συνοδευόταν από 590!!! υπογραφές κατοίκων. Η επιμονή των γονιών και η παρουσία των κατοίκων ήταν αυτή που έδωσε τη δυνατότητα για συζήτηση του θέματος, με τραγελαφικές καταστάσεις! Ο δημοτικός σύμβουλος που το εισηγήθηκε, ο οποίος είναι και από τους παλιότερους συμβούλους, αγνοώντας τον κανονισμό, πήρε τον λόγο πριν τις ερωτήσεις και ζήτησε να μπει το θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης, μήπως και προλάβει κανένας άλλος και το βάλει! Για να μην ανησυχείτε, σας ενημερώνουμε ότι εμάς μας ενδιαφέρει η ουσία του θέματος και όχι ποιος θα το πει, λες και είμαστε στην Α’ τάξη δημοτικού! Και εν πάση περιπτώσει αφού είχε τόση ενέργεια ο συνάδελφος γιατί δεν επέβαλε στην συμπολίτευση, στην οποία ανήκει, να μπει το θέμα προς συζήτηση όπως έπρεπε, πριν φτάσουμε σε αυτή την κατάσταση; Οι φαρισαϊσμοί πρέπει να λείπουν και πρέπει να καταλάβουμε ότι μιλάμε σε νοήμονες ανθρώπους και μάλιστα νέους, των οποίων δεν πρέπει να υποτιμάμε τη νοημοσύνη τους! Επίσης, κάποιοι γονείς που παρακολουθούσαν τη συνεδρίαση, ανέφεραν ότι αντίστοιχο αίτημα είχε κατατεθεί και το 2011 και στο οποίο δεν έλαβαν ούτε απάντησηΦυσικά ο Δήμαρχος, όπως πάντα, ανέφερε ότι δεν το γνώριζε!! Αναρωτιόμαστε. Ποιος τελικά κυβερνάει αυτό το Δήμο;
Επί της ουσίας τώρα. Η εισήγηση από τον κ. Βερδελή ήταν αίτημα ίδρυσης Παιδικού Σταθμού, μιλώντας για αναγκαιότητα ίδρυσης δομής στην Αρχαία Επίδαυρο και εξηγώντας κάποιους από τους λόγους που πρέπει αυτό να γίνει. Η δική μας πρόταση ήταν να ιδρυθεί Παιδικός Σταθμός στην Αρχαία Επίδαυρο και να δημιουργηθεί επιτροπή 5 ατόμων, με δημοτικούς συμβούλους όλων των παρατάξεων αλλά και έναν από την επιτροπή, οι οποίοι να εξετάσουν άμεσα, δίνοντας μας αποτελέσματα μέσα σε ένα μήνα, για την άμεση ενοικίαση χώρου με τις απαραίτητες προδιαγραφές, ώστε να στεγασθεί προσωρινά ο Σταθμός.
Στην δευτερολογία του ο εισηγητής μας εξέπληξε, κάνοντας στροφή 180 μοιρών και βάζοντας ερωτήματα για το κόστος λειτουργίας, το κόστος ενοικίου, ακόμα και την αλλαγή του ΟΕΥ του Παιδικού Σταθμού, κρίνοντας αυτά ως ανυπέρβλητα προβλήματα και ουσιαστικά στέλνοντας στο ‘’άγνωστο μέλλον’’ την δημιουργία της δομής. Ακούσαμε και άλλα ευχάριστα, από τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών, ότι μπορούμεάμεσα να αγοράσουμε ειδικών προδιαγραφών λεωφορείο (άραγε αυτό δεν θέλει διαδικασίες, χρονοβόρες φυσικά και υψηλό κόστος;) για την μεταφορά των νηπίων στο Λυγουριό, για τον οποίο δεν είμαστε σίγουροι ότι μπορεί να χωρέσει αυτό τον όγκο παιδιών, ή ακόμα και να εκμεταλλευτούμε υπάρχοντα κτίρια σε άλλα χωριά, μη κατανοώντας ότι το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορούν να μετακινηθούν τέτοιας ηλικίας παιδιά με ασφάλεια.
Τελικά, αποφασίστηκε η αναγκαιότητα δημιουργίας Παιδικού Σταθμού στην Αρχαία Επίδαυρο, μετά από πρόταση του Δημάρχου και με διαφορά από την αρχική εισήγηση, με ψήφους 10 έναντι 9 της δικής μας πρότασης και της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Εδώ θα πρέπει να σταθούμε στην ψήφο των δύο δημοτικών συμβούλων της συμπολίτευσης, οι οποίοι προέρχονται από την Αρχαία Επίδαυρο και οι οποίοι άλλα είχαν υποσχεθεί στις συζητήσεις τους με τους αιτούντες, και άλλο ψήφισαν!! Με τις δικές τους ψήφους θα άλλαζε η απόφαση, η οποία θα ήταν “Ίδρυση Παιδικού Σταθμού στην Αρχαία Επίδαυρο”. Ουσιαστικά σιώπησαν, όπως γίνεται πάντα άλλωστε, και πειθάρχησαν στην γραμμή της δημοτικής τους παράταξης! Εκεί είμαστε ακόμα! Στις ‘’Γραμμές!’’ Τέλος, υπεύθυνος για την παρακολούθηση του θέματος και όλες τις ενέργειες, ορίστηκε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, ο οποίος αφού επικράτησε μια αναστάτωση, καθώς δεν γνώριζαν ποιος είναι, τελικά είναι ο κ. Κυριάκος Γκάτζος.
Στα θέματα ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης ενδιαφέρον παρουσίασαν τα εξής:
·         Τροποποιήθηκε η απόφαση και άλλαξε το Διοικητικό Συμβούλιο. του Λιμενικού ταμείου από 11μελές σε 7μελές. Καθορίστηκε η σύνθεση του Συμβουλίου (εκφράσαμε επιφυλάξεις για τη συμμετοχή μόνο ενός μέλους από τη αντιπολίτευση. Θεωρούμε ότι ο Ν. 3852/2010 ορίζει ξεκάθαρα για δύο μέλη από την αντιπολίτευση σε συμβούλια πάνω από πέντε μέλη), ορίστηκαν τα μέλη και έγινε εκλογή Προέδρου και Αντιπροέδρου.
·         Αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί ο Αγροτουρισμός Επιδαύρου, με ίδιο κόστος για τους συμμετέχοντες και περίπου ίδια μορφή. Η πρότασή μας είναι να δημιουργηθεί μόνιμο διαφημιστικό standπου να ακολουθεί και να πρωταγωνιστεί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, να αναφέρεται στον Αγροτουρισμό Επιδαύρου, προωθώντας τον έτσι, όλο τον χρόνο και σε όλες τις περιοχές. Ζητήσαμε για μια χρονιά να μην πληρώσουν οι ντόπιοι εκθέτες, ώστε να επανέλθουν στον Αγροτουρισμό και να ξαναδώσουν τον χαρακτήρα που πρέπει στην έκθεση. Επίσης να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην διαφήμιση. Όλα αυτά θα συντελέσουν ώστε να επαναπροσδιοριστεί η ουσία της έκθεσης για την ευρύτερη περιοχή αλλά και για να βρουν κίνητρο όσοι έφυγαν, να επιστρέψουν στην Έκθεση.
·         Τέλος, εγκρίθηκαν οι απολογισμοί των σχολικών επιτροπών Β’ βάθμιας εκπαίδευσης των ετών 2011, 2012 και 2013 (από την μεγάλη εμπειρία που διαθέτουν τους έφεραν για ψήφιση το 2016!!), τους οποίους και δεν ψηφίσαμε, καθώς έχουμε ζητήσει εγγράφως στοιχεία τα οποία δεν μας έχουν δοθεί μέχρι σήμερα και αφορούν την οικονομική διαχείριση των επιτροπών. Επίσης υπήρχαν λάθη στη μεταφορά των χρηματικών υπολοίπων από τον ένα χρόνο στον άλλο, κάτι που απαγορεύεται. Έχουν κάνει λάθος που ψήφισαν τους απολογισμούς και θα αποδειχθεί!
·         Τα υπόλοιπα θέματα ήταν χωρίς ιδιαίτερη σημασία και πιο πολύ τυπικά.
                                                 Λυγουριό, 2-3-2016
Τάσος Χρόνης
 
επικεφαλής μείζονος αντιπολίτευσης
Δήμου Επιδαύρου
Υπεύθυνοι
Επικοινωνίας – ΜΜΕ – Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δημοτικής παράταξης ‘’Ενεργοί Δημότες Επιδαύρου’