Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016

Ευθείες βολές εναντίον της Περιφέρειας Πελoποννήσου

διαβαζουμε στο   http://www.arcadiaportal.gr
Λύση ζητούν οι δήμαρχοι εδώ και τώρα για τα απορρίμματα από την Τρίπολη (pics)
Η διαχείριση των απορριμμάτων μονοπωλεί το ενδιαφέρον της Αυτοδιοίκησης Α' και Β' βαθμού στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, καθώς οι εξ
ελίξεις σε ό,τι αφορά το έργο της Περιφέρειας Πελοποννήσου βρίσκονται εν αναμονή.
Την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Τρίπολη σύσκεψη των δημάρχων και του Φορέα Διαχείρισης των απορριμμάτων, προκειμένου να γίνει ενημέρωση από τον Πρόεδρο του ΦΟ.Δ.Σ.Α. και το Πρόεδρο της ΠΕΔ για τις εξελίξεις στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, αλλά και για σοβαρά ζητήματα που έχουν προκύψει σχετικά με την λειτουργία των Δήμων.
Το «παρών» στη σύσκεψη αυτή έδωσαν και οι βουλευτές των Νομών της Περιφέρειας, μεταξύ αυτών ο κ. Παπαηλιού από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Βλάσης από την ΝΔ. Επίσης από την Αργολίδα ήταν ο βουλευτής Γκιόλας από το ΣΥΡΙΖΑ και ο Μανιάτης του ΠαΣοΚ. Από την Κόρινθο, ο βουλευτής Δήμας από την ΝΔ και η κυρία Θελερίτη από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Ψυχογιός και ο βουλευτής Τσόγκας από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Από τους δημάρχους παρέστησαν ο πρόεδρος της ΠΕΔ και δήμαρχος Άργους Μυκηνών κ. Καμπόσος, ο δήμαρχος Τρίπολης Δ. Παυλής, ο δήμαρχος Καλαμάτας, ο δήμαρχος της Σπάρτης, ο δήμαρχος Μάνης ,ο δήμαρχος Συκιωνίων - Επιδαύρου, ο κ. Γκιόνης από το Λουτράκι, ο Πνευματικός δήμαρχος Κορινθίων, ο δήμαρχος Γορτυνίας κ. Γιαννόπουλος, ο δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας κ. Μαντάς καθώς και δημοτικοί σύμβουλοι.
Ο πρόεδρος της ΠΕΔ κ. Καμπόσος είπε ότι δεν γίνεται άλλοι να αποφασίζουν για την τύχη των Δήμων σε ό,τι έχει να κάνει με τα απορρίμματα, αλλά και για άλλα θέματα, κάνοντας λόγο παράλληλα για σχέσεις υποτέλειας μεταξύ της Περιφέρειας και των Δήμων, η οποία δεν πρέπει να υπάρχει. Ακόμη, αναφέρθηκε και σε άλλα, καθημερινά, όπως είπε, θέματα, όπως τα έργα οδοποιίας τα οποία δεν μπορούν να γίνουν με τα οικονομικά όπως είναι τώρα.
Ο κάθε δήμαρχος μπορεί να σηκώσει στους ώμους το τον θεσμό και κανένας άλλος, είπε, αφήνοντας αιχμές για την Περιφέρεια Πελοποννήσου και για το πώς χειρίζεται μερικά θέματα, τονίζοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να έρθουν σε ρήξη, αλλά να έχουν μία αγαστή συνεργασία πάντα όμως με διακριτούς ρόλους.
Το θέμα των απορριμμάτων ήταν το τελευταίο θέμα που έπεσε στο τραπέζι.
Φέρνοντας ένα παράδειγμα, είπε ότι ένας άνθρωπος πρέπει να ζητεί συγγνώμη, να λέει ευχαριστώ και να δίνει συγχαρητήρια. Ο λόγος, για τον δήμαρχο Καλαμάτας και τον τρόπο με τον οποίον χειρίστηκε το θέμα των απορριμμάτων. 
Ο κ. Καμπόσος είπε χαρακτηριστικά: «Ένας άνθρωπος που είχε σηκώσει έναν μεγάλο σταυρό, με μια λύση την οποία είχε ξεκινήσει, όμως, κάποιες στιγμές θα πρέπει να πούμε στον κ. Νίκα ότι ζητούμε να ακολουθήσουμε τον μεγάλο δρόμο όσον αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων. Πιστεύω ότι ο άνθρωπος δεν τσαλακώνεται όταν κάνει την αυτοκριτική του», ανέφερε, και συμπλήρωσε, απευθυνόμενος στον κ. Νίκα: «Θα ακολουθήσουμε τον δρόμο, για να μην πληρώνουμε υπέρογκα ποσά για τη διαχείριση των απορριμμάτων».
Δείτε ΕΔΩ τι είπε ο δήμαρχος Τρίπολης κ. Παυλής
Δεν δέχομαι απειλές με πρόστιμα για τα απορρίμματα
Ο δήμαρχος της Καλαμάτας κ. Νίκας δήλωσε: «Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, γιατί η πατρίδα δεν τα πάει καλά. Πρέπει επιτέλους να συνεννοηθούμε για να μπορέσουμε να υπάρξουμε».
«Το πρόβλημα των απορριμμάτων είναι μεγάλο», υπογράμμισε ο δήμαρχος Καλαμάτας. «Όλα αυτά τα χρόνια ρίχναμε τα απορρίμματα στις λακκούβες και τα κρύβαμε, με πολλές χωματερές εδώ και εκεί, αλλά αυτό πρέπει να τελειώσει», είπε.
Η διαχείριση πρέπει να έρθει στους Δήμους, τόνισε, αλλά για να πετύχει κάτι τέτοιο πρέπει να υπάρξει μια βοήθεια συγκεκριμένη από το κράτος, που τώρα δεν υπάρχει.
Ο δήμαρχος Καλαμάτας μίλησε για τη διαχείριση των απορριμμάτων και όπως αυτή γίνεται έως τώρα, αλλά και για το τι σχέδια έχει για τη διαχείριση των απορριμμάτων, σύμφωνα με τον ΕΣΔΝΑ. Έθεσε, όμως, και ένα θέμα το οποίο χρειάζεται στρατηγική, όπως είπε, που δεν είναι άλλο από το υπόλειμμα.
«Ζητώ από τον κ. περιφερειάρχη να μου δώσει μηχανήματα. Μερικά μηχανήματα σε μια αποθήκη και τα τρώνε τα ποντίκια. Αυτά θα μας βοηθήσουν στη διαχείριση των απορριμμάτων, όπως δεματοποιητές, Bobcats, τα οποία δεν μου τα δίνουν και έτσι επιβαρύνονται οι πολίτες της Καλαμάτας», είπε.
Ο δήμαρχος Κορινθίων κ. Πνευματικός, από την πλευρά του, επεσήμανε ότι υπάρχει ανάγκη εθνικής και περιφερειακής συνεννόησης, προσυπογράφοντας τα όσα είπε ο κ. Νίκας περί συνεννόησης μεταξύ των Δήμων.
Το 2009 με το μαχαίρι στον λαιμό παραιτηθήκαμε από το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, με την ελπίδα το θέμα να λυθεί. 
«Το 2011 καταθέσαμε σε πρόσκληση να γίνουν μικρές μονάδες διαχείρισης, όπως αυτά που αναφέρει ο Εθνικός Σχεδιασμός, αλλά κάτι τέτοιο δεν προχώρησε επειδή δεν υπήρξε οικονομική στήριξη», υπογράμμισε, τέλος, ο δήμαρχος Κορινθίων.
Ο δήμαρχος Σπάρτης μεταξύ άλλων είπε ότι κανείς δεν θα κουνήσει το δάχτυλο στους δημάρχους και ότι ο κάθε θεσμός είναι ανεξάρτητος και φυσικά τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει συνεννόηση.