Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΟΥ ΚΕΕΛΠΝΟ

Αποτέλεσμα εικόνας για ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΟΥ ΚΕΕΛΠΝΟ
Πολυάριθμα είναι και φέτος τα κρούσματα γρίπης στη χώρα μας όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Εκτιμάται ότι η οικονομική κρίση συντέλεσε στον αυξημένο αριθμό περιστατικών (λόγω μη εμβολιασμού ενός μεγάλου μέρους του πληθυσμού, της αδυναμίας των νοσοκομείων να υποστηρίξουν της αυξημένες ανάγκες λόγω μεγάλης υποστελέχωσης σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και έλλειψης υγειονομικού υλικού). 
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ έχουν καταγραφεί 233 σοβαρά κρούσματα γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ και 51 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.
Η πλειοψηφία των περιστατικών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, πάσχουν από γρίπη Α και κυρίως από το πανδημικό στέλεχος της γρίπης Α (Η1Ν1) pdm 09, το οποίο επικρατεί σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Στη συντριπτική πλειοψηφία είναι άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί παρά το γεγονός ότι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση από γρίπη.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων του ΚΕΕΛΠΝΟ η δραστηριότητα της νόσου θα εξακολουθεί να αυξάνεται στη χώρα για τις επόμενες εβδομάδες και κατά συνέπεια αναμένεται να συνεχιστεί η εμφάνιση σοβαρών κρουσμάτων.
Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να λαμβάνονται μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης της νόσου όπως:
1. Τήρηση των μέτρων υγιεινής, όπως συχνό πλύσιμο των χεριών, αναπνευστική υγιεινή με κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος (χρήση μάσκας).Αποφυγή συνωστισμού σε κλειστούς χώρους, όπως και καλός αερισμός των χώρων διαμονής.
2.΄Εγκαιρη χρήση αντι-ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις (μέσα σε δυο ημέρες) κατά την κρίση του θεράποντος ιατρού, χωρίς να είναι απαραίτητη η εργαστηριακή επιβεβαίωση της νόσου ή σε άτομα με σοβαρές εκδηλώσεις γρίπης.
3. Η συνέχιση του εμβολιασμού κατά της γρίπης για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Ο εμβολιασμός ενθαρρύνεται καθ΄ όλη τη διάρκεια του χειμώνα και συστήνεται ιδιαιτέρως ο εμβολιασμός του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού με κύριο στόχο την προστασία των ασθενών τους.
Ο ΙΣ Αργολίδας θα παρακολουθεί την πορεία και την εξέλιξη της νόσου και θα ενημερώνει το κοινό με τα τελευταία δεδομένα, δίνοντας έμφαση στην πρόληψη και την έγκαιρη αντιμετώπιση της νόσου.
Η πρόεδρος Η γραμματέας
Δ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ Α.ΔΑΡΑΒΕΛΙΑ