Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015

Τα Μυαλά που Κουβαλάς: 7 μυστικά για γονείς που κρύβει η ταινία. Aπό 3 Σεπτεμβρίου στο Cine Valia στο Άργος


Ο Pete Docter και ο Jonas Rivera, το δίδυμο πίσω από το
«Ψηλά στον ουρανό», δημιούργησε μία απίστευτα δυνατή, σημαντική και σπουδαία ταινία: «Τα Μυαλά που Κουβαλάς» (INSIDE OUT). Ξέρω, ξέρω είναι κινούμενα σχέδια. Πώς θα μπορούσαν μερικά κινούμενα σχέδια να είναι ΟΛΑ αυτά; Αλλά εμπιστευτείτε με, είναι! Eιδικά για όλους εμάς που μεγαλώνουμε παιδιά που κυριαρχούνται από τα συναισθήματά τους.

«Τα μυαλά που κουβαλάς» δεν είναι απλά μια ξεκαρδιστική ταινία, με τρόπο που μόνο οι ταινίες κινουμένων σχεδίων μπορεί να είναι, αλλά παρουσιάζει πώς δουλεύει το μυαλό, τη μετάβαση από την παιδική στην εφηβική ηλικία και τα βασικά του μεγαλώματος των παιδιών, όλα σε ένα όμορφο περιτύλιγμα σχετικά με ένα 11χρονο κορίτσι που λέγεται Riley και τα συναισθήματα που ζουν στο κεφάλι της.

Πήγαμε να τη δούμε με την 9χρονη κόρη μου, και είδαμε δυο διαφορετικές ταινίες. Εκείνη έκανε ένα αστείο, παιχνιδιάρικο και φανταστικό ταξίδι. Εγώ; Εγώ είδα την πιο αξιόλογη ταινία για το μεγάλωμα των παιδιών που είχα ποτέ τη χαρά να δω.

Η ταινία με συγκίνησε. Γέλασα. Έκλαψα. Με συγκλόνισε. Και με άλλαξε.


Παρ” όλο που απόλαυσα το κάθε λεπτό της ταινίας, είχε μια επίδραση πάνω μου που διήρκεσε πολύ μετά το τέλος της ταινίας. Με τι τρόπο; Επειδή είδα όχι απλά το μυαλό του παιδιού μου, αλλά και το δικό μου το μυαλό και τη δουλειά που κάνουμε οι γονείς ως επιστάτες των συναισθημάτων των παιδιών μας. Και δεν είναι μόνο αυτό. Να μερικά από τα μυστικά για γονείς που προέκυψαν από «Τα μυαλά που κουβαλάς».

Δημιουργήστε χαρούμενες «κύριες αναμνήσεις» για τα παιδιά σας.

Η Χαρά, το κύριο συναίσθημα που κρατούσε τα ηνία της ταινίας (το επικρατέστερο συναίσθημα από αυτά που νιώθει η μικρή Riley), βοηθάει στη δημιουργία χαρούμενων αναμνήσεων που αποτελούν τις κύριες αναμνήσεις της Riley – δυνατές αναμνήσεις που θα μείνουν για πάντα στις αποθήκες του μυαλού. Αυτές οι αναμνήσεις είναι σπάνιες και υπέροχες. Αφού δείτε την ταινία, θα ανυπομονείτε να δημιουργήσετε περισσότερες θετικές κύριες αναμνήσεις για το παιδί σας, που θα διαρκέσουν μία ζωή.

2. Βοηθήστε στο χτίσιμο αξιόλογων νησιών προσωπικότητας.

Η Riley έχει 5 νησιά προσωπικότητας. Το Νησί του Χόκεϊ, το Νησί της Ειλικρίνειας, το Νησί της Χαζομάρας, το Νησί της Φιλίας και το Νησί της Οικογένειας. Είναι δουλειά μας ως γονείς να βοηθήσουμε στο χτίσιμο και στη διατήρηση αυτών των νησιών για τα παιδιά μας και μαζί με τα παιδιά μας. Παρ” όλο που ανήκουν στα παιδιά μας, το να τους δώσουμε τα εργαλεία για να τα διατηρήσουν είναι πολύ σημαντικό.

3. Η ταινία μας δίνει νέους τρόπους για να μιλήσουμε με τα παιδιά μας για τα συναισθήματά μας.

«Δεν μπορώ να περιγράψω πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει μια ταινία που γίνεται εργαλείο για να μπορέσουμε να μιλήσουμε με τα παιδιά μας,» είπε η Amy Poehler που στα Αγγλικά κάνει τη φωνή της Χαράς. Τα καθίζεις κάτω και τα ρωτάς πώς αισθάνονται και δε παίρνεις απάντηση. Με αυτούς τους «ανθρωποποιημένους» αστείους ήρωες, τα παιδιά μπορούν να μιλήσουν καλύτερα για τα συναισθήματά τους. Αλλάζει τα πράγματα. Δεν το λέω συχνά αυτό για τα projects στα οποία συμμετέχω και ίσως να μην το ξαναπώ ποτέ, αλλά δεν πειράζει. Το να έχω συμμετάσχει σε κάτι που αισθάνομαι ότι έχει προσθέσει αξία στον κόσμο, είναι κάτι σημαντικό.»

Πράγματι, κάτι σημαντικό. Μετά την ταινία τα παιδιά μπορούν να εκφράσουν καλύτερα τα συναισθήματά τους λέγοντας «οδηγούσε ο θυμός» μετά από κάποιο ξέσπασμα ή «η λύπη είχε πιάσει δουλειά».

4. Συνειδητοποιήστε ότι ό,τι κι αν κάνετε, η παιδική ηλικία θα τελειώσει.

Όλοι μας έχουμε κρατήσει σφιχτά τα παιδιά μας και έχουμε ευχηθεί να έμεναν γλυκά και μικρά για πάντα. Αλλά η παιδική ηλικία, όπως όλα τα καλά πράγματα, πρέπει να τελειώσει. Θα γίνει γρηγορότερα απ” όσο θα θέλαμε. Το να μπορείς να αντιληφθείς αυτές τις αλλαγές στα παιδιά σου και να μπορείς να τα υποστηρίξεις σε κάθε φάση της ζωής τους, είναι ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ. Μπορεί να θρηνήσουμε για τις γλυκές στιγμές από την παιδική τους ηλικία, αλλά με τη βοήθειά μας, θα μεγαλώσουν και θα γίνουν σπουδαίοι ενήλικες.

5. Το Νησί της Χαζομάρας δε θα υπάρχει πάντα.

Κάποια νησιά θα υπάρχουν για πάντα, όπως το Νησί της Οικογένειας και το Νησί της Φιλίας. Αλλά υπάρχουν και τα νησιά που θα εξαφανιστούν: Το νησί της Χαζομάρας, το Νησί του Ποδοσφαίρου, Το Νησί του Συγκροτήματος μπορεί να εξαφανιστούν, να αντικατασταθούν inside outμε άλλες αγάπες. Απλά να υποστηρίζετε τα παιδιά σε οποιαδήποτε νησιά έχουν στην κατοχή τους. Πολλοί γονείς, συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού μου, δε θέλουν να εξαφανιστεί το Νησί της Χαζομάρας.

6. Ο Θυμός, η Αηδία, ο Φόβος ζουν στο μυαλό τους για έναν λόγο.

Μπορεί να μη σας αρέσει όταν το παιδί σας εκφράζει θυμό, αηδία ή φόβο, αλλά όλα αυτά τα συναισθήματα είναι σημαντικά. Είναι εκεί για να προστατεύσουν τα παιδιά μας από φυσικούς και κοινωνικούς κινδύνους.

7. Μερικές φορές τα παιδιά, αλλά και εμείς, χρειαζόμαστε το χρόνο μας να είμαστε λυπημένοι.

Η λύπη έρχεται σε όλους, αλλά σημαντικό είναι πώς τη διαχειρίζεσαι. Όλοι έχουμε περιόδους που είμαστε λυπημένοι, μια απάντηση στα άσχημα πράγματα που συμβαίνουν, μια άσχημη μέρα, ή απλά άσχημη διάθεση. Παρ” όλο που μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να κάνετε αστείες φάτσες ή να γαργαλήσετε το παιδί σας για να του φτιάξετε τη διάθεση, μερικές φορές το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι απλά να ακούσετε.

«Τα μυαλά που κουβαλάς» είναι σπουδαία ταινία, αλλά το σπουδαιότερο είναι ότι σε παρακινεί να γίνεις καλύτερος γονιός και καλύτερος άνθρωπος. Αλήθεια, πόσο συχνά το κάνει αυτό μια ταινία;