Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

Γιάννης Μανιάτης - «Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ»


Σημεία τοποθέτησής μου στην τηλεόραση της ΕΡΤ (31.8.2015)
1. Η χθεσινή υπογραφή της συμφωνίας ανάμε
σα στην κα Γεννηματά και τον κ. Θεοχαρόπουλο για συμπόρευση ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ΔΗΜ.ΑΡ., αποτελεί το πρώτο ελπιδοφόρο μήνυμα συνεργασίας ανάμεσα στις δυνάμεις της Σοσιαλδημοκρατίας και της Ανανεωτικής Αριστεράς. Συνεργασία ανάμεσα στους ανθρώπους που πολιτικά και ιδεολογικά βρίσκονται ανάμεσα σε μια συντηρητική Νέα Δημοκρατία που ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, και από την άλλη σ’ έναν λαϊκίστικο, αριστερό, ή δήθεν αριστερό ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ο οποίος έχει υποσχεθεί τα πάντα σε όλους.
2. Ο μεσαίος χώρος, ο χώρος του Μεταρρυθμιστικού Κέντρου, για πρώτη φορά αποκτά και ουσιαστικά έναν Τρίτο Πόλο. Έναν πόλο σταθερότητας και προοδευτικής διακυβέρνησης.
3. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. από το 2012 έλεγε ότι η λύση της χώρας είναι μία: η ευρύτερη δυνατή συνένωση όλων των δυνάμεων που πιστεύουν στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας. Δυστυχώς όμως το έλεγε σε ώτα μη ακουόντων, γιατί και η Νέα Δημοκρατία περνούσε την αντιμνημονιακή της περίοδο, και ο ΣΥΡΙΖΑ περνούσε την περίοδο της πάνω πλατείας, κάτω πλατείας, όλοι είναι ίδιοι Γερμανοτσολιάδες, κ.λπ.
4. Δυστυχώς, ο δημόσιος διάλογος επικεντρώνεται σχεδόν πάντα στο φαίνεσθαι, στην επιφανειακότητα. Ποτέ δεν έχει γίνει μια θεματική συζήτηση με μόνο ερώτημα προς τα κόμματα, με ποιον τρόπο η Ελλάδα θα γεννήσει δημόσιο χρήμα, νέες θέσεις εργασίας και θα λύσει το τεράστιο θέμα της ανεργίας.
5. Μαζί με το δράμα των προσφύγων, που είναι ίσως η κλασσικότερη ένδειξη κυβερνητικής αποτυχίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, έχουμε άλλους 200 ανθρώπους των οποίων η υγεία κινδυνεύει στις στοές των Μεταλλείων της Χαλκιδικής, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, που αρνήθηκε η προηγούμενη κυβέρνηση να εφαρμόσει. Πριν 2 μέρες η Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κα Φώφη Γεννηματά, επισκέφθηκε τους 200 μεταλλωρύχους της Χαλκιδικής που είναι κλεισμένοι στις στοές και σήμερα πρόκειται να αποστείλω ως εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ., επιστολή προς τον Υπουργό ΠΑΠΕΝ, καθ. Ι. Γκόλια, με την οποία θα ζητήσω να πράξει η σημερινή Κυβέρνηση το προφανές, δηλ. ότι οι αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου εφαρμόζονται, ότι η χώρα θέλει επενδύσεις, καθώς και ότι με σεβασμό στο περιβάλλον η χώρα μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας.
6. Πρόσφατο δημοσίευμα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ανέφερε ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση ξέχασε (!!!) μετά από 45 μέρες ακόμη και να ανοίξει τις προσφορές του μεγάλου διαγωνισμού που είχαμε προκηρύξει για τους Υδρογονάνθρακες, που είναι η ελπίδα του έθνους. Η ελπίδα της πατρίδας είναι να καταφέρουμε να αξιοποιήσουμε τον ορυκτό μας πλούτο και να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας.
7. Σύμφωνα με έρευνα του Ι.Γ.Μ.Ε., ο ανεκμετάλλευτος ορυκτός πλούτος της χώρας, εκτός των πετρελαίων, είναι πάνω από 40 δις ευρώ. Αυτή τη στιγμή μπορούμε άμεσα να προκηρύξουμε θέσεις εργασίας και διαγωνισμούς για να αξιοποιήσουμε πολύ σοβαρά ακίνητα του Δημοσίου.
8. Ο πολύπαθος χώρος της οικοδομής πρακτικά δεν υπάρχει. Με το Πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ’ΟΙΚΟΝ» που υπήρχε φτιάχτηκαν 12.000 θέσεις εργασίας κι επενδύθηκαν 400 εκατομμύρια ευρώ. Τώρα, μέσα στο 2015 μπορεί η Κυβέρνηση που θα προκύψει να προκαλέσει επενδύσεις συνολικού ύψους 1 δις ευρώ, από τα 400 εκατ. ευρώ του καινούριου ΕΣΠΑ, αλλά πρέπει να θέλουμε το καινούριο ΕΣΠΑ, τη συγχρηματοδότηση από τις τράπεζες και τη διασφάλιση για ένα δάνειο 300 εκατ. ευρώ που είχαμε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
9. Στο ερώτημα τι έκανε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. τα προηγούμενα χρόνια, απαντώ: Εμείς βάλαμε την υπογραφή για την περιβαλλοντική αδειοδότηση στις Σκουριές, εμείς προκηρύξαμε τον διαγωνισμό για τους Υδρογονάνθρακες, εμείς απλοποιήσαμε όλη τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Το 2014 εγκρίθηκαν 105 μεγάλες νέες επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού 6 δις ευρώ, οι οποίες θα δημιουργούσαν 8.000 θέσεις εργασίας.
10. Η Ελλάδα ήταν μια χώρα που βασίστηκε στον κρατισμό, σε ένα κράτος που δεν ήταν παραγωγικό κι ενώ έχουμε μπροστά μας τις δυνατότητες για μια Ελλάδα της ελπίδας και του χαμόγελου, της απασχόλησης και της δημιουργίας πλούτου, ασχολούμαστε με τον κ. Κατρούγκαλο και το 12%, με τον κ. Χαϊκάλη και την offshore εταιρεία του, με τους 53 του κ. Τσίπρα, κ.ο.κ.
11. Είναι δυνατόν τη Δευτέρα μετά τις εκλογές να συνεχίσει κανείς να στηρίζεται στο παλιό κακέκτυπο του δήθεν ισχυρού δικομματισμού, όταν όλοι ξέρουμε ότι το πρώτο και το δεύτερο κόμμα θα είναι γύρω στο 25% το καθένα και θα υπάρχει ένας τεράστιος κατακερματισμός πολιτικών δυνάμεων; Δεν είναι προφανές ότι αν θέλουμε να είμαστε μια σοβαρή ευρωπαϊκή χώρα, ούτε η αυτοδυναμία του κ. Τσίπρα έχει κανένα νόημα;
12. ΟΙ Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, κ. Ολάντ, κ. Ρέντσι, κ. Σουλτς, στην κρίσιμη διαπραγμάτευση που υπέγραψε ο κ. Τσίπρας το 3ο μνημόνιο, ήταν οι μοναδικοί που στάθηκαν δίπλα στην πατρίδα μας και βοήθησαν.
13. Το ερώτημα που απασχολεί όλες τις ελληνικές οικογένειες είναι αν υπάρχει ελπίδα σ’ αυτό τον τόπο κι αν έχει νόημα να συμπεριφερθούμε με σοβαρότητα; Από την πλευρά του ΠΑ.ΣΟ.Κ. υπάρχει βαθύτατη πεποίθηση ότι πρέπει να συμπεριφερθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις με σοβαρότητα. Αυτός ο τόπος έχει ελπίδα και η ελπίδα μπορεί να δώσει ορατά αποτελέσματα σε έναν μόλις χρόνο μετά τις επόμενες εκλογές.
14. Στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. αυτή τη στιγμή δουλεύουμε σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Στην ενίσχυση ενός αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους που το έχει βαθιά ανάγκη ο κόσμος που έχει πολύ χαμηλά ή καθόλου εισοδήματα, και ταυτόχρονα στο να προσελκύσουμε επενδύσεις με σεβασμό στο περιβάλλον και με μοναδικό κριτήριο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Είναι το μοντέλο πάνω στο οποίο έχει στηριχτεί η Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία.
15. Είναι λυπηρό να βλέπουμε τον κ. Τσίπρα ως Πρόεδρο του 1ου κόμματος και μέχρι πρόσφατα Πρωθυπουργό, να τοποθετείται αρνητικά για ποιον λόγο οι πολίτες δεν πρέπει να ψηφίσουν τους αντιπάλους του, αντί να εξηγεί για ποιους λόγους πρέπει αυτόν να τον ψηφίσουν οι πολίτες.
16. Δεν χρειάζεται πια να δανειστούμε από κανέναν. Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ. Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας όλα τα κόμματα που πιστεύουμε στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό.