Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Μειωμένη σε Αργολίδα και Κορινθία αναμένεται η φετινή παραγωγή βερίκοκων

Μεγάλη μείωση αναμένεται να παρουσιάσει η φετινή παραγωγή βερίκοκων σε Αργολίδα και Κορινθία, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι παραγωγοί. Φέτος η καλλιέργεια είχε προβλήματα με τις βροχοπτώσεις στην ανθοφορία που έπληξαν πολλές περιοχές σε Αργολίδα και Κορινθία. Αυτή την εποχή ξεκινά η συγκομιδή στις πρώιμες ποικιλίες Νίνφα και Aurora που είναι όμως μικρές ποσότητες.
Το βαρόμετρο για την φετινή πορεία της παραγωγής θα είναι τα βερίκοκα της ποικιλίας Μπεμπέκου, που η συγκομιδή τους θα ξεκινήσει μετά τα μέσα Ιουνίου παρουσιάζοντας μια οψιμότητα.
Ο κ. Άρης Λειβαδίτης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αεροδρομίου Άργους, δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «η μείωση της φετινής παραγωγής
αναμένεται να φτάσει σε ποσοστό μέχρι και 80% σε σχέση με την περσινή. Αυτό οφείλεται στα ακραία καιρικά φαινόμενα που είχαμε στην εποχή της ανθοφορίας. Έχουν επηρεαστεί όλες οι ποικιλίες βερίκοκων. Να θυμίσουμε ότι και πέρσι ήταν μειωμένη η παραγωγή (περίπου –30%) λόγω χαλαζόπτωσης και προβλημάτων στην καρπόδεση. Αυτές τις ημέρες ξεκινά η συγκομιδή στις ποικιλίες Νίνφα και Aurora. Στη συνέχεια θα ξεκινήσει η συγκομιδή των ποικιλιών Τύρβης και Τιρύνθου. Η μείωση της παραγωγής θα επηρεάσει σίγουρα τις τιμές».
Ο κ. Δημήτριος Κατσίγιαννης, Γραμματέας στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Αγίου Βασιλείου Κορινθίας, ανέφερε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «Μείωση της φετινής παραγωγής βερίκοκου ποικιλίας Μπεμπέκου (που είναι η βασική ποικιλία της περιοχής), ενδέχεται να ξεπεράσει το 20% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή ποσότητα δείχνουν οι πρώτες εκτιμήσεις. Ωστόσο να σας επισημάνω ότι και πέρσι είχαμε μια μείωση της τάξης του 30%. Το πρόβλημα είναι λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών στην ανθοφορία που είχε σαν αποτέλεσμα να μην γίνει σωστή γονιμοποίηση και όταν μεγαλώνει ο κάρπος πέφτει. Δυστυχώς η ζημιά αυτή δεν καλύπτεται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ.
Εμείς σαν συνεταιρισμός διακινούμε μέχρι 2.000 τόνους βερίκοκων ετησίως. Όμως φέτος με πολύ δυσκολία θα καταφέρουμε να φτάσουμε τους 1.000 τόνους. Η ίδια εικόνα υπάρχει και για τις υπόλοιπες ποικιλίες, όπως η Νόστος που παρουσιάζει μια μείωση 80% από την αντίστοιχη περσινή παραγωγή.
Η έναρξη της συγκομιδής ποικιλίας Μπεμπέκου αναμένεται να ξεκινήσει μετά τις 20 Ιουνίου, εμφανίζοντας μια οψιμότητα σε σχέση με πέρυσι που είχε ξεκινήσει στις 12 Ιουνίου. Το 90% της παραγωγής θα κατευθυνθεί στη μεταποίηση.
Η ποιότητα των καρπών στη περιοχή του Αγίου Βασιλείου Κορινθίας αναμένεται καλή. Επιπλέον οι παραγωγοί, εκτιμώντας ότι φέτος το βερίκοκο θα έχει ιδιαίτερα υψηλές τιμές αύξησαν τις καλλιεργητικές φροντίδες, γεγονός που συντείνει στην επίτευξη ικανοποιητικής ποιότητας του προϊόντος. Πάντως οι τιμές παραγωγού δεν αναμένεται να φτάσουν σε πολύ υψηλά επίπεδα. Για παράδειγμα η ποικιλία Orange Red, που θεωρείται ο «βασιλιάς» των βερίκοκων, δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 1 ευρώ το κιλό».
Αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και στις περιοχές Ημαθίας και Πέλλας. Όπως μας τόνισε ο κ. Αντώνιος Σαργιαννίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «η Φρουτοπηγή», που είναι στην περιοχή της Βέροιας, «φέτος αναμένεται να υπάρξει μείωση της παραγωγής βερίκοκων λόγω των καιρικών συνθηκών στις περιοχές της Ημαθίας και Πέλλας».

totheshelf

Μπορείτε να κατεβάσετε εντελώς δωρεάν την εφαρμογή στο iPhone/iPad αλλά και το κινητό σας ή την ταμπλέτα σας με λογισμικό android και να καταχωρήσετε προϊόντα (μεταξύ αυτών και βερίκοκα) που θέλετε να πουλήσετε ή να αγοράσετε. Στις καταχωρήσεις σας μπορείτε να αλλάζετε τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από το κινητό σας, για παράδειγμα αν η ποσότητα ή η τιμή του προϊόντος σας μειώθηκε μπορείτε άμεσα να τροποποιήσετε την καταχώρησή σας. Εφόσον καταχωρήσετε τα προϊόντα σας στο Totheshelf, οι χρήστες της εφαρμογής μπορούν πλέον να επικοινωνήσουν μαζί σας ώστε να προχωρήσετε σε συναλλαγή. Κατά τον ίδιο τρόπο μπορείτε και εσείς να αναζητήσετε πιθανούς αγοραστές ή πωλητές – για να επικοινωνήσετε μαζί τους, αρκεί μία μηνιαία συνδρομή στο Totheshelf με 0,89 ευρώ!
Για να κατεβάσετε την εφαρμογή totheshelf, κάντε κλικ στο www.totheshelf.com και σκανάρετε το qrcode ή κάντε αναζήτηση στο App Store ή το Google play με τη λέξη agrotypos.
Σταύρος Παϊσιάδης
info@agrotypos.gr