Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Πολιτιστική διαδρομή στα γνωστά και άγνωστα μνημεία της Αργολίδας

arxaiologikos-xoros-mukinon
Το Terrabook επισκέφτηκε αρχαιολογικούς χώρουςαξιοθέατα πολιτισμού και σας παρουσιάζει γνωστά
και άγνωστα μνημεία της αργολικής γης. Εκτός απ’την παλιά πόλη του Ναυπλίου, τα υπέροχα θέατρα της Επιδαύρου και τα μυστηριώδη ρωμαϊκά ωδεία του Άργους, κάναμε μια στάση και σ’ αλλά αξιοθέατα, την ανακάλυψη των οποίων οι περισσότεροι από εμάς αγνοούν και περιμένουν να τα επισκεφτούμε.

Αρχαιολογικός χώρος Μυκηνών : Ο χρυσός της Αργολίδας
arxaiologikos-xoros-mukinon
Το βασίλειο του μυθικού Αγαμέμνονα, είναι το σημαντικότερο και πλουσιότερο ανακτορικό κέντρο της Ύστερης Εποχής του Χαλκού στην Ελλάδα. Το όνομά του έχει συνδεθεί με τα ομηρικά έπη και τις μεγάλες τραγωδίες της κλασσικής εποχής, ενώ ενέπνευσε και συνεχίζει να εμπνέει παγκοσμίως την πνευματική δημιουργία και τέχνη.  Έτσι από το 1999, συμπεριλαμβάνεται στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Η παράδοση αναφέρει ότι ο Περσέας, ένας από τους γιους του Δία, ίδρυσε τις Μυκήνες  και για την κατασκευή τους χρησιμοποίησε μυθικά όντα από την Ασία, τους Κύκλωπες, εξαιτίας των οποίων τα τείχη τους ονομάστηκαν κυκλώπεια. Εκεί υπάρχουν διάσπαρτα μνημεία και μυκηναϊκοί οικισμοί, αλλά και η περίφημη Πύλη των Λεόντων .
Περιηγηθείτε στον αρχαιολογικό χώρο Μυκηνών εδώ

Αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου : Tο τελειότερο πέτρινο ηχείο του κόσμου
Στη δυτική πλευρά του Κυνόρτιου όρους, κοντά στο χωριό Λυγουριό , στέκει το διασημότερο αρχαίο ελληνικό Θέατρο, το οποίο συνδυάζει την κομψότητα με την άψογη ακουστική, έργο του ξακουστού αρχιτέκτονα Πολύκλειτου. Εκεί τελούνταν οι μουσικοί, ωδικοί και δραματικοί αγώνες των Ασκληπιείων. Έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO και σ’ αυτό συναντά κανείς τη γνωστή τριμερή διάρθρωση του αρχαιοελληνικού θεάτρου στην τελειότερή του έκφραση. Το 1955 εγκαινιάστηκε εκεί το Φεστιβάλ Επιδαύρου που έκτοτε περιλαμβάνει παραστάσεις στο αρχαίο θέατρο κάθε καλοκαίρι.
Διαβάστε αναλυτικά για το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου εδώ

Ασκληπιείο της Επιδαύρου : Ο τόπος των ιατρικών θαυμάτων
Το σημαντικότερο θεραπευτικό κέντρο όλου του ελληνορωμαϊκού κόσμου, που βρίσκεται πίσω από το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου κι απέχει μόλις λίγα χιλιόμετρα από την πόλη της Παλιάς Επιδαύρου στεγάζει το ομώνυμο ιερό του θεού Ασκληπιού. Το θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον, με τις άφθονες ιαματικές πηγές του συντελούσε στη βελτίωση της υγείας των ασθενών του. Το Ασκληπιείο δε σταμάτησε να λειτουργεί ούτε και μετά την επίσημη απαγόρευση της αρχαίας θρησκείας και λατρείας του θεού, μέχρι που εγκαταλείφθηκε οριστικά από τους καταστροφικούς σεισμούς του 522 και του 551 μ.Χ.
Διαβάστε αναλυτικά για το Ασκληπιείο της Επιδαύρου εδώ.

Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου : Το «ζωντανό» θέατρο
Στην ακρόπολη της αρχαίας πόλης της Επιδαύρου και στη νοτιοδυτική πλαγιά της, ιδρύθηκε από χορηγίες εξεχόντων προσώπων της τοπικής κοινωνίας. Σε προγενέστερη του Ασκληπιείου περίοδο, το μικρό θέατρο της Επιδαύρου, εξυπηρετούσε τις δημόσιες ανάγκες έκφρασης της εποχής, κυρίως όμως τα δρώμενα της Διονυσιακής λατρείας. Χαρακτηριστικό του θεάτρου είναι οι επιγραφές πάνω στα λίθινα εδώλια που φέρουν τα ονόματα χορηγών, ζωντανεύοντας την παλιά αίγλη του, ενώ γι’ αυτόν το λόγο το αποκαλούν και »λαλούν θέατρο». Κάθε Ιούλιο από το 1995 μέχρι και σήμερα, εκεί πραγματοποιούνται σημαντικές μουσικές εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων κι η διοργάνωση του “Μουσικού Ιουλίου” του Ελληνικού Φεστιβάλ.
Διαβάστε αναλυτικά για το μικρό Θέατρο της Επιδαύρου εδώ

Αρχαίο θέατρο Άργους : Το λαξευτό αρχαίο θέατρο
arxaio-theatro-argous
Το κορυφαίο πολιτιστικό μνημείο του Άργους , βρίσκεται νοτιοανατολικά του λόφου της Λάρισας. Κατασκεύαστηκε στα τέλη του 5ου αιώνα π.Χ. και θεωρείται ένα αρχιτεκτονικό επίτευγμα του Πολύκλειτου, καθώς κατά το ένα τρίτο είναι λαξευμένο σε φυσικό βράχο. Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αρχαία θέατρα του ελλαδικού κόσμου, και στα εδώλειά του φιλοξένησε τους μουσικούς και δραματικούς αγώνες των Νεμέων, αλλά και μονομαχίες επί Ρωμαιοκρατίας. Σήμερα, εκεί γίνονται κάποιες παραστάσεις του φεστιβάλ Επιδαύρου .
Ανακαλύψτε το αρχαίο θέατρο Άργους εδώ.

Αρχαία αγορά Άργους :Το κέντρο του εμπορικού κόσμου της αρχαιότητας
arxaia-agora-argous
Στην καρδιά της σύγχρονης πόλης του Άργους στο νομό Αργολίδας  κι ακριβώς απέναντι από το αρχαίο θέατρο, πνιγμένη στα φυτά, ξεπροβάλλει η ερειπωμένη αρχαία αγορά Άργους, το αλλοτινό εμπορικό κέντρο της Πελοποννήσου.
Περιηγηθείτε στην αρχαία αγορά Άργους εδώ.

Μπούρτζι : Το νησί-φρούριο του Ναυπλίου
mpourtzi
Το Μπούρτζι, ο «Θαλασσόπυργος»της Αργολίδας, είναι ένα μικρό νησί που βρίσκεται στην είσοδο του λιμανιού του Ναυπλίου και αποτελεί το σήμα κατατεθέν της πόλης από το 15ο αιώνα. Επί ενετοκρατίας χρησιμοποιήθηκε ως φρούριο για την προστασία του Ναυπλίου από τις πειρατικές επιδρομές και ξεχώριζε για την κινητή αλυσίδα που έφτανε στη μύτη της Ακροναυπλίας και τσάκιζε τα εχθρικά πλοία που προσέγγιζαν το λιμάνι. Από το 1865, το Μπούρτζι αφοπλίστηκε και άρχισε να στεγάζει τους δήμιους που πραγματοποιούσαν τις εκτελέσεις των θανατοποινιτών των φυλακών του Παλαμηδίου και έμεναν εκεί γιατί ήταν μισητοί στους κατοίκους του Ναυπλίου. Στο Μπούρτζι σήμερα κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου διοργανώνονται μουσικές εκδηλώσεις.
Διαβάστε περισσότερα για το Μπούρτζι εδώ.

Παλαμήδι : Η φυλακή του Κολοκοτρώνη
palamidi
Το Παλαμήδι είναι το κάστρο που βρίσκεται ανατολικά της πόλης του Ναυπλίου κι αποτελεί ένα από τα εντυπωσιακότερα επιτεύγματα βενετσιάνικης αρχιτεκτονικής.
Ορατό από κάθε σχεδόν σημείο της πόλης, το φημισμένο κάστρο ατενίζει από ψηλά όλο τον Αργολικό κόλπο και κατασκευάστηκε από τους Ενετούς το 18ο αιώνα. Ο σχεδιασμός του Παλαμηδίου ως τυπικό μπαρόκ φρούριοβασίζεται σε ένα σύστημα αλληλοϋποστηριζόμενων προμαχώνων, οι οποίοι συνδέονται μεταξύ τους με τείχη. Αν κάποιος από αυτούς περνούσε στα χέρια του εχθρού, η άμυνα συνεχιζόταν από τους υπόλοιπους. Κατά τη διάρκεια της αντιβασιλείας, χρησίμευσε σαν φυλακή πολιτικών και ποινικών κρατουμένων ως τη δεκαετία του 1920.  Σ’ αυτό  φυλακίστηκε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης το 1833 για 11 μήνες με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας και αποφυλακίστηκε χαριστικώς όταν ενηλικιώθηκε ο Όθωνας
Περιηγηθείτε στο Παλαμήδι εδώ.

Ακροναυπλία: Η χερσονησίδα προστασίας του Ναυπλίου
akronauplia
Η Ακροναυπλία είναι μια βραχώδης χερσονησίδα απέναντι από το Μπούρτζι, δίπλα από τον λόφο του Παλαμηδίου.
Η ιστορία της Ακροναυπλίας  ακολουθεί αυτή του Ναυπλίου, αφού ανά τους αιώνες, περιήλθε σε Ρωμαίους, Βυζαντινούς, Φράγκους, Ενετούς και Τούρκους, μέχρι και την απελευθέρωση της Ελλάδας.  Tο 1926 έγινε η μεταφορά των φυλακών του Παλαμηδίου στους στρατώνες της και επί δικτατορίας του Μεταξά, οι πολιτικοί του αντίπαλοι στέλνονταν εκεί. Οι φυλακές λειτούργησαν  μέχρι το 1960 περίπου και το 1970 ξεκίνησε η κατεδάφισή τους για να κατασκευαστεί μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα η οποία έχει πάψει πλέον να λειτουργεί.
Δείτε την Ακροναυπλία πατώντας εδώ.

Λιοντάρι των Βαυαρών: Το κοιμισμένο λιοντάρι των βράχων
liontari-baubaron
Το Λιοντάρι των Βαυαρών βρίσκεται στην πόλη του Ναυπλίου, στη συνοικία Πρόνοια.  Λαξευμένο με εξαιρετική τέχνη πάνω στο βράχο, είναι ένα από τα πρώτα υπαίθρια γλυπτά του νεοελληνικού κράτους, έργο του Γερμανού καθηγητή γλυπτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Κρίστιαν Σίγκελ. Το μνημείο είναι παραγγελία του βασιλιά της Βαυαρίας Λουδοβίκου του Α΄, ως φόρος τιμής των Βαυαρών στρατιωτών που ανήκαν στην ακολουθία του γιου του, Όθωνα και έχασαν τη ζωή τους από επιδημία τύφου στην Ελλάδα το 1833 – 1834. Το εντυπωσιακό πέτρινο μνημείο κατασκευάστηκε το 1836 με πρότυπο το Λιοντάρι της Λουκέρνης προς τιμή των Ελβετών πεσόντων της Γαλλικής Επανάστασης, και συμβολίζει τη δύναμη και τη γενναιότητα τους, ενώ ο ύπνος του ζώου συμβολίζει τον θάνατό τους. Οι Ναυπλιώτες παλιότερα αναφέρονταν στο Λιοντάρι των Βαυαρών ως «Αγγουρώον», αφού έλεγαν ότι οι Βαυαροί πέθαναν από τα πολλά πικράγγουρα που έφαγαν.
Δείτε φωτογραφίες από το Λιοντάρι των Βαυαρών εδώ.