Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΑ

 
Η  ΦΕτινή σεζόν κρουαζιέρας και οι αφίξεις κρουαζιερόπλοιων σε κροατικά λιμάνια της Αδριατικής ξεκίνησε στις αρχές Απριλίου, με τον τουρισμό κρουαζιέρας να θεωρείται συχνά ως στήριγμα του τουριστικού επαγγελματικού κλάδου της χώρας, αλλά και ορισμένους ειδικούς να προειδοποιούν για αρνητικές περιβαλλοντικές επιδράσεις από τα κρουαζιερόπλοια που, όπως λένε, υπερβαίνουν τα οικονομικά αποτελέσματα.
   Ο Κροάτης εμπειρογνώμονας σε θέματα τουρισμού, Χρβόγιε Τσάριτς, σε επιστημονικό άρθρο του επισημαίνει τις αρνητικές επιπτώσεις των κρουαζιερόπλοιων που δεν είναι ορατές για πολλούς λόγους.
   Προειδοποιεί για μαζικής κλίμακας ρύπανση και λέει ότι ένα κρουαζιερόπλοιο με 3.000 επισκέπτες στο πλοίο παράγει καθημερινά 10,5 έως 12 τόνους στερεών αποβλήτων, 1.203 κιλά διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο του ταξιδιού, καθώς και μεγάλες ποσότητες λυμάτων καθώς και 390 έως 480 κιλά επικίνδυνων αποβλήτων.
   Αυτό που κάνει τα πράγματα χειρότερα είναι το γεγονός ότι αναπτυσσόμενες χώρες δεν έχουν ακόμη αναπτύξει νομοθεσία και μηχανισμούς ελέγχου και
διαχείρισης των αποβλήτων, επισημαίνει ο κ. Τσάριτς.
   Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Κροατίας (DZS), το 2014, ξένα κρουαζιερόπλοια με 1,02 εκατομμύρια επιβάτες πραγματοποίησαν 705 δρομολόγια μέσω Κροατίας και έμειναν στη χώρα κατά μέσο όρο δύο ημέρες. Ωστόσο δεν είναι διαθέσιμα στοιχεία για τα τουριστικά έσοδα από τις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων.
   Η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Τουρισμού της Κροατίας, Έβα Ντε Ζαν δήλωσε στο κροατικό πρακτορείο ειδήσεων Hina ότι "δυστυχώς ούτε η Κεντρική Στατιστική Υπηρεσία ούτε η Κροατική Εθνική Τράπεζα κρατούσαν στατιστικά στοιχεία που επιτρέπουν να αποσαφηνιστεί το μερίδιο αυτού του τύπου του τουρισμού στο σύνολο των εισοδημάτων από τον τουρισμό".
   Ανέφερε μόνο στοιχεία του Ινστιτούτου Τουρισμού πριν από μερικά χρόνια, τα οποία δείχνουν ότι τα ετήσια έσοδα από τον τουρισμό κρουαζιέρας στην Κροατία ανέρχονται στα 52,8 εκατομμύρια ευρώ.
   Ο Χρβόγιε Τσάριτς εκτιμά ότι το κόστος των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τα κρουαζιερόπλοια υπολογίζεται σε 390 εκατομμύρια ευρώ.
   Το 70% του τουρισμού κρουαζιέρας στην Κροατία καταγράφεται στο νοτιότερο κροατικό θέρετρο της Αδριατικής, την πόλη Ντουμπρόβνικ.
   Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία αποκαλύπτει "ενδιαφέροντα" δεδομένα σχετικά με την απόθεση θείου στο Ντουμπρόβνικ, τα οποία μπορεί να χρησιμεύσουν ως δείκτης του ποσοστού ρύπανσης του περιβάλλοντος από τα κρουαζιερόπλοια.
   Τα κρουαζιερόπλοια χρησιμοποιούν καύσιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε θείο, και το 2013 στο Ντουμπρόβνικ καταγράφηκαν 31,13 κιλά εναπόθεσης θείου ανά εκτάριο, ενώ το φορτίο στόχος για εναπόθεση θείου ορίζεται σε 5 κιλά ανά εκτάριο. Το 2013, η εναπόθεση θείου στους περισσότερους σταθμούς μέτρησης στην Κροατία κυμαινόταν μεταξύ 2-6 kg / ha και στη Ριέκα ήταν 11 kg/ha.
http://energypress.gr/news/kostos-ton-perivallontikon-epiptoseon-apo-ta-kroyazieroploia-einai-megalytero-apo-ta-kerdi