Καιρός και συνδεδεμένη έδωσαν άλλοθι φέτος στους χυμοποιούς
Τσατσάκης Γιάννης
«Πάτηµα» στη συνδεδεµένη ενίσχυση που θα χορηγηθεί φέτος για πρώτη χρονιά στους καλλιεργητές που παραδίδουν τα πορτοκάλια τους προς
χυµοποίηση φαίνεται ότι βρίσκουν πολλές µεταποιητικές επιχειρήσεις προκειµένου να προµηθευθούν φθηνότερα την πρώτη ύλη για τις ανάγκες τους αποµειώνοντας την τιµή στον παραγωγό.
Όπως αναφέρουν στην Agrenda παραγωγοί από την Πελοπόννησο, τα πρώτα ανησυχητικά σηµάδια άρχισαν να διαφαίνονται από την αρχή της σεζόν και δη από το ∆εκέµβριο που τα εργοστάσια της περιοχής ανακοίνωσαν τις πρώτες τιµές. «Όλες οι επιχειρήσεις στην Αργολίδα ξεκίνησαν το ∆εκέµβριο να αγοράζουν µε 7 ευρώ το κιλό. Στην πορεία όµως, περίπου ένα µήνα µετά αυτή η τιµή άρχισε να υποχωρεί προς τα 5 ευρώ ενώ το τελευταίο διάστηµα έχει πέσει ακόµα χαµηλότερα», λέει στην Agrenda ο Σπύρος ∆αµούντος, πρόεδρος τοπικής οµάδας παραγωγών.
Ο ίδιος εκτιµά ότι δύο είναι οι βασικοί λόγοι πίσω από αυτή τη µεταστροφή: «Πρώτον η στρεµµατική ενίσχυση η οποία «αποενοχοποίησε» πολλούς επιχειρηµατίες οι οποίοι µάλλον αναζητούσαν άλλοθι για να µειώσουν τις τιµές. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι επειδή δεν εξασφάλισαν, απαλλακτικό από το ΦΠΑ, το ενσωµάτωσαν στα τιµολόγια και ουσιαστικά µετέφεραν την επιβάρυνση στους παραγωγούς».
Στην Αργολίδα βρίσκονται συγκεντρωµένα τα περισσότερα εργοστάσια χυµού στην Πελοπόννησο (5 στον αριθµό, µεταξύ αυτών οι επιχειρήσεις Χριστοδούλου, Ασπίς-∆έδες, ΡΕΑ). Στη συγκεκριµένη περιοχή, τουλάχιστον, τα πράγµατα φαίνεται να είναι καλύτερα από πλευράς τακτικότητας των πληρωµών ιδίως από επιχειρήσεις όπως η Αφοί Χριστοδούλου κάτι που µάλλον δεν ισχύει για το νοµό Λακωνίας. Ντόπιοι παραγωγοί µιλούν για µεγάλες καθυστερήσεις εκ µέρους του ΑΣΕΕ Αµυκλών διαµαρτυρόµενοι ότι ακόµα τους οφείλονται χρήµατα από πορτοκάλια που παρέδωσαν πέρυσι καθώς και για δραστικό «κούρεµα» των τιµών. Παράλληλα δηλώνουν ότι το συνεταιριστικό εργοστάσιο «τακτοποίησε» τις οφειλές του προς καλλιεργητές βάζοντας ένα µικρό ποσό (170 ευρώ) έναντι στους λογαριασµούς τους.
Ο πρόεδρος του συνεταιριστικού εργοστασίου Σπύρος Παπαδάκος παραδέχεται ότι «αυτό όντως συνέβη κάποια στιγµή» καθώς και ότι η εξόφληση των παραγωγών γίνεται µε επιταγές µεγάλης διάρκειας (9µηνες, ακόµα και 12µηνες) ωστόσο θεωρεί ότι «από τη στιγµή που έχει στα χέρια του ο παραγωγός επιταγή δε θεωρούµε ότι του χρωστάµε. Άλλωστε καµία επιταγή µέχρι σήµερα δεν έχει «σκάσει» στα χέρια παραγωγού ή άλλου προµηθευτή µας». Όσον αφορά στην τιµή, υποστηρίζει ότι µεσοσταθµικά η τιµή που έχουµε δώσει ως τώρα είναι 6,5 ευρώ.