Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

Η ΜΑΡΙΑ ΚΩΤΣΟΒΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΓΓ ΤΗΣ ΙΝΤΕΡΠΟΛ


Εθνική Συνάντηση για την Περιβαλλοντική Ασφάλεια πραγματοποιήθηκε χθες (18-12-2014) στις εγκαταστάσεις της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, στην Αθήνα, την οποία συνδιοργάνωσαν η Ελληνική Αστυνομία και η Γενική Γραμματεία της INTERPOL.
Στο πλαίσιο αυτό, συναντήθηκαν ειδικοί και εκπρόσωποι φορέων λήψης αποφάσεων από τις εθνικές Αρχές επιβολής του νόμου και τους Οργανισμούς με αρμοδιότητες περιβαλλοντικών θεμάτων, για να συζητήσουν και να αναπτύξουν μακροπρόθεσμες στρατηγικές για την καταπολέμηση του περιβαλλοντικού εγκλήματος.
Συγκεκριμένα, παρευρέθηκε ο Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Σπυρίδων Παπασπύρου, ο οποίος κήρυξε την έναρξη των εργασιών, απηύθυνε χαιρετισμό και καλωσόρισε τους παρισταμένους εκ μέρους του Αρχηγού Αντιστράτηγου Δημητρίου Τσακνάκη.
Από τη Γενική Γραμματεία της Interpol , παρέστησαν ο Αστυνόμος Β’ Ιωάννης Κοκκίνης και η κ. Μαρία Κωτσοβού. Επιπλέον, συμμετείχαν εκπρόσωποι των αρμόδιων Υπηρεσιών του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας και της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, εκπρόσωποι του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής, του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής
και της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης του Υπουργείου Οικονομικών.
Το συντονισμό του σεμιναρίου είχε ο Τμηματάρχης του 4ου Τμήματος Διεθνών Οργανισμών Interpol, της Διεύθυνσης Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας, Αστυνομικός Υποδιευθυντής Αριστείδης Σταμούλης.
Σκοπός ήταν τόσο η ενίσχυση των σημερινών πρωτοβουλιών, όσο και η δημιουργία νέων και καινοτόμων στρατηγικών για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών ζητημάτων.
Πιο αναλυτικά, οι στόχοι της συνάντησης ήταν οι εξής:
  • Η συντονισμένη συνεργασία των αρμόδιων φορέων, μεταξύ των οποίων Περιβαλλοντικές και Αστυνομικές Υπηρεσίες.
  • Η αντιμετώπιση θεμάτων σχετικών με:
    • τη ρύπανση των υδάτων και του εδάφους από απόβλητα και παράνομα φυτοφάρμακα,
    • το παράνομο εμπόριο ξυλείας,
    • τις απειλές που υφίσταται η πανίδα και η χλωρίδα, 
    • την παράνομη εξόρυξη ορυκτών, 
    • την παράνομη αλιεία και το κυνήγι.
  • Η δημιουργία Εθνικής Ειδικής Ομάδας (Task Force) για την περιβαλλοντική ασφάλεια, που θα ασχολείται με την αντιμετώπιση σημαντικών ζητημάτων αναφορικά με το περιβαλλοντικό έγκλημα στην Ελλάδα.