Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Η ΑΛΚΗΣΤΙΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Δ/ΝΤΡΙΑ ΤΗΣ ΕΦΟΡΕΙΑΣ ΑΡΧ/ΤΩΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ (ΝΑΥΠΛΙΟ)

Κενά καλύπτονται, αδικίες διορθώνονται, νέοι και κατάλληλα καταρτισμένοι επιστήμονες τοποθετούνται σε νευραλγικές θέσεις. Αυτή είναι η κεντρική γραμμή των νέων προσώπων που χθες άκουσαν το τηλέφωνό τους να χτυπά και ενημερώθηκαν από την οδό Μπουμπουλίνας ότι αναλαμβάνουν τις διευθύνσεις νευραλγικών μουσείων -όπως το Εθνικό Αρχαιολογικό. Μόνο που οι θέσεις αυτές είναι -οι περισσότερες τουλάχιστον- προσωρινές, αφού σε περίπου 4 μήνες θα γίνουν αλλαγές για την τοποθέτηση μόνιμων διευθυντών. Ομως τα μηνύματα που περνάνε είναι πολλά.

Οι οριστικές επιλογές θα γίνουν με βάση την πρώτη προκήρυξη για τον τρόπο επιλογής προϊσταμένων στο Δημόσιο που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, επιβάλλοντας αλλαγές και προβλέποντας τρία στάδια στα οποία το ΑΣΕΠ θα παίζει ρόλο. Ομως το υπουργείο Πολιτισμού, υπό το βάρος των αλλαγών που έπρεπε να γίνουν για τη θωράκιση κρίσιμων διευθύνσεων και κυρίως την επιτάχυνση του έργου σε μια εποχή κρίσιμη, προχώρησε στην πρώτη επιλογή. Οι προτάσεις για τα νέα πρόσωπα κατατέθηκαν από τις αρμόδιες διευθύνσεις και εξετάστηκαν ενδελεχώς από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ, με τον υπουργό Κώστα Τασούλα να παίρνει τις τελικές αποφάσεις.

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ θέλει να στείλει το μήνυμα ότι δεν υπάρχουν προφυρογέννητοι στον πολιτισμό. Ο κύκλος των διευθυντών πρέπει να είναι σαφής: Από τις ανασκαφές και την έρευνα στις διευθύνσεις σε έναν συνεχή κύκλο που δεν ευνοεί κάποιους με ισχυρές μόνιμες θέσεις. Ενα πρόσωπο που αξίζει την προσοχή μας, αφού θα οδηγήσει ουσιαστικά το υπουργείο και σημαντικές μορφές του θεσμικού πολιτισμού σε μια νέα εποχή -στην ψηφιακή- είναι η Βασιλική Παπαγεωργίου. Περίπου 40 ετών, εξαιρετικά καταρτισμένη, γνώστρια των απαιτήσεων και των δυνατοτήτων της νέας ψηφιακής και τεχνολογικής εποχής, τοποθετήθηκε στη Διεύθυνση διαχείρισης εθνικού αρχείου μνημείων, τεκμηρίωσης και προστασίας πολιτιστικών αγαθών.

Οι νέοι διευθυντές αναλαμβάνουν από την 29η Οκτωβρίου. Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά όλα τα ονόματα που πηγαίνουν στις νέες διευθύνσεις όπως δημοσιεύθηκαν στη «Διαύγεια».