Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

"Τήρηση προδιαγραφών εμπορίας για έναρξη εξαγωγικής περιόδου εσπεριδοειδών 2014-15"

ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ
Δ/ΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ Π.Ε. ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

 Πριν την έναρξη της εξαγωγικής περιόδου για τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, μανταρίνια, κ.λ.π) επισημαίνεται για μία ακόμα φορά η αναγκαιότητα τήρησης των απαραίτητων προδιαγραφών εμπορίας που προβλέπονται από τον Καν.(ΕΕ) 543/2011 κατά τη διακίνηση φορτίων πορτοκαλιών ή μανταρινιών στο εξωτερικό.

Η κατάσταση ωριμότητας των καρπών αναφορικά με την περιεκτικότητα σε χυμό, το χρωματισμό, και τα σάκχαρα, θα πρέπει να πληρεί ορισμένες προδιαγραφές ώστε τα φορτία να αντέξουν στις συνθήκες μεταχείρισης και μεταφοράς και να φθάσουν στον τόπο προορισμού τους σε καλή κατάσταση. Αναφορικά με την περιεκτικότητα σε χυμό, αυτή πρέπει για τα πορτοκάλια να είναι μεγαλύτερη από 33%, για τις κλημεντίνες πάνω από 33% και για τα λεμόνια μεγαλύτερη από 25%. Επιπλέον για τα πορτοκάλια ο δείκτης ωριμότητας σάκχαρα/οξέα θα πρέπει να είναι μεγαλύτερος του 6,5.

Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό τα πρώτα φορτία της εμπορικής περιόδου, που θα φθάσουν στις αγορές του εξωτερικού να έχουν τον απαιτούμενο χυμό, το κατάλληλο χρώμα και τα σάκχαρα, ώστε να διαφημίσουν τα ελληνικά εσπεριδοειδή και ιδιαίτερα της Αργολίδας, με τελικό αποτέλεσμα τις καλές τιμές και τη συνέχιση της εμπορίας με ευοίωνες προοπτικές.

Έτσι, πριν την έναρξη της συγκομιδής, θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι έμποροι όπως έχουν ενημερωθεί, υποχρεωτικά να αποστείλουν δείγματα εσπεριδοειδών στο Π.Κ.Π.Φ& Π.Ε. Ναυπλίου και να λάβουν θετική απάντηση. Η Υπηρεσία μας διατηρεί το δικαίωμα λήψης δειγμάτων και αποστολής στο Π.Κ.Π.Φ& Π.Ε. Ναυπλίου κατά τη διάρκεια της συσκευασίας ή και από το έτοιμο προς αποστολή φορτίο, προκειμένου να ελέγξει εάν πληρούνται τα κριτήρια ωριμότητας και έτσι να διαφυλάξει το κύρος του προϊόντος.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον Καν.(EE) 543/2011, η τυποποίηση των καρπών σε μέσα συσκευασίας (κιβώτια) με σήμανση, είναι υποχρεωτική. Στη σήμανση αυτή θα πρέπει να αναγράφονται: τα στοιχεία ταυτότητας του συσκευαστή ή και του αποστολέα, ο κωδικός του μητρώου εμπόρων (GR), το είδος και η καταγωγή του προϊόντος, τα εμπορικά χαρακτηριστικά (κατηγορία, μέγεθος), τα συντηρητικά που χρησιμοποιήθηκαν στο συσκευαστήριο κατά την επεξεργασία των πορτοκαλιών ή των μανταρινιών καθώς και ο κωδικός ιχνηλασιμότητας που ταυτοποιεί τον παραγωγό από τον οποίο προέρχονται οι καρποί των εσπεριδοειδών του φορτίου.

Είναι λοιπόν σαφές ότι διακίνηση φορτίων σε πλαστικές κλούβες κατευθείαν από το χωράφι απαγορεύεται. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί παράβαση, αυτή τιμωρείται με πρόστιμο από 500€-20.000€

Επειδή την περυσινή χρονιά υπήρξαν καταγγελίες ότι αιτία των χαμηλών τιμών στα εσπεριδοειδή κατά τη διάρκεια της εμπορικής περιόδου 2013-14, ήταν η διακίνηση φορτίων πρώιμων πορτοκαλιών που δεν πληρούσαν τα απαραίτητα κριτήρια ωριμότητας και δυσφήμησαν το προϊόν, καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (έμποροι, παραγωγοί, Ομάδες, Συνεταιρισμοί κ.λ.π.) να συμβάλουν με τις ενέργειές τους στη διαφύλαξη της ποιότητας και του καλού ονόματος του προϊόντος στις αγορές του εξωτερικού. 

Σκοπός της Υπηρεσίας είναι να διαφυλάξει με τα μέσα που διαθέτει, την ποιότητα των εξαγόμενων/αποστελλόμενων φορτίων εσπεριδοειδών ώστε να αποφευχθούν καταγγελίες και απορρίψεις φορτίων όπως συνέβη τις προηγούμενες χρονιές.

Υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με το άρθρο 23, παρ.2β του Ν.4235/2014 (ΦΕΚ Α΄32) «η μη τήρηση των προβλεπόμενων προδιαγραφών διάθεσης, ποιότητας και των κανόνων παραγωγής», επισύρει επιβολή προστίμου ύψους 500-20.000 € και «η μη συμμόρφωση κατά την εισαγωγή, εξαγωγή, το ενδοενωσιακό εμπόριο και την διάθεση στην αγορά του υπευθύνου του φορτίου με την υποχρέωση για αναγγελία όλων των απαραίτητων πληροφοριών και των ακριβών ενδείξεων για την αναγνώριση του προϊόντος» επισύρει επιβολή προστίμου ύψους 3.000-10.000 €.