Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

Eγγραφές στο Ωδείο του Άργους

Δευτέρα, 1- 9- 2014
ΕΝΑΡΞΗ ΕΓΓΡΑΦΩΝ Έτους 2014-2015
Δευτέρα 8-9-2014
ΕΝΑΡΞΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩN
Και μην ξεχνάμε  ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ!
Γιατί αποτελεί σπουδαίο μέσο για την απόκτηση ολοκληρωμένης παιδείας, ειδικής εκπαίδευσης, επαγγελματικού προσανατολισμού και προσφέρει τη δυνατότητα επικοινωνίας και χαράς σε μικρούς και μεγάλους.
Γιατί  ενισχύει αποτελεσματικά  την ικανότητα συγκέντρωσης και μνήμης, αναπτύσσει την πειθαρχία και πολλές άλλες δεξιότητες.
Στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΑΡΓΟΥΣ
Γιατί εδώ η μουσική αντιμετωπίζεται με τη σοβαρότητα που της αξίζει. Εκλεκτοί μουσικοί διδάσκουν, καθοδηγούν – με γνώση και αγάπη – στους δρόμους της
Μουσικής  σπουδαστές από την ηλικία των 4 ετών.
Το βασικό πρόγραμμα του Ωδείου – δηλαδή τα μαθήματα –, συμπληρώνουν  εκπαιδευτικού, κυρίως, χαρακτήρα συναυλίες μαθητών, συναυλίες καθηγητών, ακροάσεις μουσικής σε μουσικές αίθουσες της Αθήνας, επισκέψεις  σε χώρους πολιτισμικής αναφοράς κ.α. Όλα αυτά  αποσκοπούν στην πολύπλευρη καλλιέργεια των σπουδαστών μας.
Με τη διεύρυνση της Χορωδίας – υπό τον σπουδαίο μαέστρο Βαλέρι Ορέσκιν –  στην οποία μπορούν να συμμετέχουν όλα τα παιδιά του Άργους, τα μαθήματα  Μουσικής αγωγής που προσφέρει στους μαθητές της πρώτης τάξης των Δημοτικών  σχολείων αλλά και τις συναυλίες καθηγητών και μαθητών ή άλλων προσκεκλημένων καλλιτεχνών, παρεμβαίνει στην πολιτιστική ζωή της πόλης και επιδιώκει να συνεισφέρει στη διαμόρφωση της των νέων.
ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΠΑΝΤΑ
Δωρεάν δοκιμαστικά μαθήματα σε όλα τα όργανα,  δωρεάν συμμετοχή στη Χορωδία.
Τα Μουσικά  Σύνολα  του Δημοτικού Ωδείου
Χορωδία  Ελληνικής Βυζαντινής Εκκλησιαστικής και Δημοτικής Μουσικής
Η χορωδία της Ελληνικής Βυζαντινής Εκκλησιαστικής και Δημοτικής Μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Άργους συστάθηκε παράλληλα με την δημιουργία της Σχολής το 1986. Σκοπός της χορωδίας ήταν εξ αρχής και είναι κατά κύριο λόγο, η έμπρακτη εφαρμογή και χορωδιακή εκτέλεση των διδασκομένων μαθημάτων από όλους τους σπουδαστές και κατά δεύτερο λόγο, ως επερχόμενο αποτέλεσμα, η κατάδειξη της εργασίας τους. Έχει εμφανισθεί σε ιερούς ναούς της Αργολίδας, αλλά και σε συναυλίες και σε φεστιβάλ, εκτελώντας ύμνους Βυζαντινής Μουσικής και Δημοτικά τραγούδια, συνοδεία οργάνων. Τη χορωδία χαρακτηρίζει η προσήλωση, στα παραδοσιακά μαθήματα των βυζαντινών και μεταβυζαντινών κλασικών μεγάλων συνθετών και μόνον, καθώς και η προσπάθεια των μελών της δια την αυστηρή και πιστότερη απόδοση αυτών, βάσει των θεωριών της Ελληνικής μας μουσικής παράδοσης των μεγάλων εκτελεστών.
Τη Χορωδία διευθύνει ο χοράρχης Παναγιώτης Κωστόπουλος
 Σύνολο εγχόρδων και πνευστών
Το σύνολο ξεκίνησε και συνεχίζει να  λειτουργεί ως συμπληρωματική εκπαιδευτική δραστηριότητα με στόχο την εξοικείωση των σπουδαστών της Σχολής των εγχόρδων με την μουσική πράξη. Αρχάριοι και προχωρημένοι μαθητές συμμετέχουν στα δύο τμήματα και συμπράττουν σε συναυλίες. Το σύνολο έχει εμφανισθεί σε συναυλίες του Ωδείου και σε εκδηλώσεις άλλων φορέων (Αρχαιολογικού Μουσείου Ναυπλίου, Φίλων του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Μουσείου, Συλλόγου Γεωπόνων Αργολίδας, Λυκείου των Ελληνίδων κ.λ.π.). Οι εμφανίσεις του συνόλου προκαλούν τη θερμή υποδοχή και τον ενθουσιασμό των ακροατών.
Διευθύνει το σύνολο η βιολίστα Μόνικα Παπαϊωάννου
Σύνολο ελληνικής λαϊκής μουσικής
Αποτελείται από σπουδαστές της Σχολής των λαϊκών και παραδοσιακών οργάνων (μπουζούκι, λαούτο, μαντολίνο) και της Σχολής Κιθάρας. Συμμετέχουν επίσης – ανάλογα με το πρόγραμμα – και σπουδαστές άλλων οργάνων. Εμφανίζεται συχνά στο Άργος και την ευρύτερη περιοχή σε διοργανώσεις του Ωδείου και άλλων φορέων ενώ συμμετείχε στην περιοδεία του Λαϊκού Ορατόριου Άξιον Εστί   των Ο. Ελύτη και Μ. Θεοδωράκη σε παραγωγή και παρουσίαση του συλλόγου «Αργολική Πολιτιστική Πρόταση».
Την ορχήστρα διευθύνει ο καθηγητής Νίκος Πετσάκος.
Παιδική – Εφηβική Χορωδία
Η Χορωδία  θεωρήθηκε από την αρχή της λειτουργίας του Ωδείου, σαν βασικό εκπαιδευτικό εργαλείο για τη βιωματική εξοικείωση των σπουδαστών με τη μουσική. Χρησιμοποιώντας το φυσικό μουσικό όργανο που διαθέτουμε όλοι, τη φωνή, ο σπουδαστής αντιλαμβάνεται  τη μελωδία και το ρυθμό, μαθαίνει να ακούει και να συντονίζεται αρμονικά. Επίσης ο σπουδαστής ασκείται στον αυτοέλεγχο, στην πειθαρχία, στην ομαλή συνεργασία.    Φυσικά τα μέλη της Χορωδίας δεν είναι μόνιμα, γεγονός που δικαιολογεί την έλλειψη σταθερής πορείας.
Στα χρόνια της λειτουργίας του Ωδείου και υπό την Διεύθυνση εξαίρετων μαέστρων η Χορωδία έδωσε πολλές συναυλίες στην περιοχή μας και όχι μόνο.
Σήμερα τη Χορωδία διευθύνει ο σπουδαίος μαέστρος Βαλέρι Ορέσκιν.  
ΣΧΟΛΕΣ
Oι σχολές και τα τμήματα σπουδών του Δημοτικού Ωδείου Άργους είναι οι εξής:
  • Σχολή Θεωρητικών
Τμήματα:
-          Ωδικής
-          Αρμονίας
-          Αντίστιξης
-          Φούγκας
-          Σύνθεσης
-          Προετοιμασίας μαθημάτων για Εισαγωγή στη Μουσικολογία 

Υποχρεωτικά θεωρητικά μαθήματα για όλες τις Σχολές: 
-          Θεωρία της Μουσικής
-           Αρμονία
-           Solfege
-          Διεύθυνση Χορωδίας
Μορφολογία

-          Οργανογνωσία
-          Ιστορία της Μουσικής
-          Εκ πρώτης όψεως ανάγνωση
-          Μουσική Δωματίου
 
  • Σχολή Ενόργανης Μουσικής
Τμήματα:
Πληκτών
-Πιάνο
-Ακκορντεόν
-Αρμόνιο
Εγχόρδων 
- Βιολί
- Βιόλα
- Βιολοντσέλο
Ξύλινων Πνευστών
- Φλάουτο
- Όμποε
- Κλαρινέτο
- Σαξόφωνο
- Φλάουτο με ράμφος
Τμήμα Κιθάρας 
Τμήμα Κρουστών
  • Σχολή Εκκλησιαστικής Μουσικής
-          Βυζαντινή Εκκλησιαστική Μουσική
-          Θεωρία Βυζαντινής εκκλησιαστικής Μουσικής
-          Τυπικόν
-          Υμνολογία
-          Μετρική
-          Λειτουργική
-          Ιστορία της Εκκλησιαστικής Μουσικής
 
-          Μονωδία
-          Μελοδραματική
-          Ορθοφωνία

·         Σχολή Παραδοσιακής Μουσικής
-          Μπουζούκι
-          Λαούτο
-          Μαντολίνο
-          Τουμπελέκι
-          Ντέφι
-          Νταούλι
·         Τμήμα Μουσικής Προπαιδείας για παιδιά 4-8 ετών.

 
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:  2751025095 καθημερινά 12.00-20.00.