Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

Η Επίδαυρος στην Αθήνα

«Προμηθέας Δεσμώτης» σε σκηνοθεσία Έκτορα Λυγίζου (εδώ  με τη Στεφανία Γουλιώτη)
Δεύτερη ευκαιρία να δούμε πολυσυζητημένες καλοκαιρινές παραστάσεις

Η Επίδαυρος στην Αθήνα, η Πειραιώς 260 ξανανοίγει

Ο Γιώργος Λούκος αποφάσισε να επαναλάβει Καραντζά, Λυγίζο, Κιτσοπούλου και Μαυρίκιο, ενώ το θεατρικό πρόγραμμα του Σεπτεμβρίου σε Αττική και γειτονιές πρωτεύουσας της είναι ιδιαίτερα ελκυστικό
Της Νόρας Ράλλη

Αυτό που συνήθως ακούς είναι το πόσο άδικο είναι οι παραστάσεις της Αθήνας
να μη φτάνουν μέχρι τα θέατρα της περιφέρειας. Αυτήν τη φορά, όμως, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Γιώργος Λούκος, κατόρθωσε να μας κάνει να λέμε το ακριβώς αντίθετο. Τι καλά που οι πλέον αξιόλογες και πολυσυζητημένες παραστάσεις της Επιδαύρου θα επαναληφθούν στην αθηναϊκή γειτονιά μας, και συγκεκριμένα στην Πειραιώς 260. Ταυτόχρονα, και άλλες αξιόλογες παραστάσεις εκτός Φεστιβάλ, που ταξίδεψαν την καλοκαιρινή περίοδο εκτός των τειχών, μεταφέρονται στο κλεινόν άστυ. Πιο συγκεκριμένα:

*Είτε το ονομάσουμε παράταση είτε επανάληψη, το σίγουρο είναι πως όσοι δεν μπόρεσαν να τις παρακολουθήσουν στην Επίδαυρο ή όσοι φανατικοί θέλουν να τις ξαναδούν, έχουν πλέον την ευκαιρία. Ο φετινός Σεπτέμβριος ξεκινά στην Πειραιώς 260, με τέσσερις παραστάσεις εμπορικής επιτυχίας και καλλιτεχνικής αξίας να ξαναπαίζονται εκεί (η προπώληση ξεκίνησε χθες. Ωρα έναρξης παραστάσεων: 21.00. Εισιτήρια: 20-5 ευρώ).

● Τα έργα των δύο νέων σκηνοθετών που έχουν δεχθεί τις καλύτερες κριτικές, εντός και εντός Ελλάδας, για τη δουλειά τους: «Ελένη» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά (12-14/09) και «Προμηθέας Δεσμώτης» σε σκηνοθεσία Εκτορα Λυγίζου (18-10/09), στο κτίριο Δ και οι δύο.

● «Ματωμένος Γάμος» του Λόρκα, σε σκηνοθεσία Λένας Κιτσοπούλου (15-17/09, στο Κτίριο Η), που ήταν sold out μέρες πριν παρουσιαστεί για πρώτη φορά τον Ιούλιο, μια παράσταση τολμηρή, αν και αμφιλεγόμενη.

● «Πάπισσα Ιωάννα» του Δημήτρη Μαυρίκιου (21-23/09, στο Κτίριο Η), μια παράσταση εν εξελίξει, βασισμένη στο ομώνυμο έργο του Εμμ. Ροΐδη.

Εκτός από τις σκηνές της Πειραιώς, τέσσερις ακόμα παραστάσεις της Επιδαύρου θα παρουσιαστούν και σε άλλους χώρους της Αθήνας και της Αττικής.

* Στο Ηρώδειο θα επαναληφθεί ο «Φιλοκτήτης» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Κώστα Φιλίππογλου (4/09), με Μαρκουλάκη-Μαρμαρινό-Χειλάκη, που τον είδαν 13.000 θεατές τις δύο ημέρες που ανέβηκε στην Επίδαυρο.

* Ο «Ιππόλυτος» του Ευρυπίδη, παράσταση του Εθνικού Θεάτρου σε σκηνοθεσία Λυδίας Κονιόρδου, με πρωταγωνιστές την ίδια και τον Νίκο Κουρή, ήδη περιοδεύει. Αιγάλεω, Χαλάνδρι, Πετρούπολη, Ελευσίνα, Βύρωνας είναι οι πρώτοι σταθμοί (έως 17/09).

* Οι «Πέρσες» του Αισχύλου, του ΚΘΒΕ, σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη, με τους Γιάννη Φέρτη (Δαρείος) και Λάζαρο Γεωργακόπουλο (Αγγελιοφόρος), Ακη Σακελλαρίου (Ατοσσα) και Γιώργο Κολοβό (Ξέρξης) προσκαλεί στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας (28/08).

* Οι «Βάκχες» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Αντζελας Μπρούσκου, μετά την Επίδαυρο, όπου τόσες συζητήσεις και ενδιαφέρον προκάλεσε, έρχονται στο Θέατρο Ρεματιάς στο Χαλάνδρι (28-29/08) και στη συνέχεια σε Ηλιούπολη, Βύρωνα, Παπάγου, Κορυδαλλό, Πειραιά κ.α. (Εως 12/09).

Τρεις ακόμα καλοκαιρινές παραγωγες, εξωφεστιβαλικές βέβαια, που αλώνισαν την επαρχία σε μια δύσκολη περίοδο, έρχονται στη γειτονιά μας.

* «Λυσιστράτη», η μεγαλοφυής αντιπολεμική κωμωδία του Αριστοφάνη, με τη Μαρία Καβογιάννη για πρώτη φορά πρωταγωνίστρια στον ομώνυμο ρόλο, στις 3/09 θα παρουσιαστεί στο Θέατρο Πέτρας, ενώ θα περάσει και από Βριλήσσια, Ν. Σμύρνη, Αχαρνές, Ηλιούπολη κ.α. (έως 16/09).

* «Θεσμοφοριάζουσες» του Αριστοφάνη, σε διασκευή του Γιώργου Κιμούλη και του Πιτσιρίκου, σε παραγωγή του «Ακροπόλ». Η παράσταση ξεκινάει την αθηναϊκή της περιοδεία από τον Κορυδαλλό (30/08), με φινάλε στο Ηρώδειο (19/09).

* Τέλος, «Η Κοιμωμένη ξύπνησε», το παραμύθι για παιδιά κάθε ηλικίας των Ξένια Καλογεροπούλου και Θωμά Μοσχόπουλου, συνεχίζει το καλοκαιρινό του ταξίδι, κάνοντας στάση στο Δημοτικό Θέατρο Ηλιούπολης (3/09) και στο Φεστιβαλ Παπάγου (6/09).

* INFO: Πληροφορίες αναλυτικά και για την περιοδεία των παραστάσεων στην Αττική, στη στήλη Θεάτρου της εφημερίδας. Ολες οι παραστάσεις ξεκινούν στις 21.00.

n.ralli@efsyn.gr