Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

ΕΩΣ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΟΙ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ - «Τρέχουν» οι δηλώσεις κτηματογράφησης στην Αργολίδα

«Τρέχουν» οι δηλώσεις κτηματογράφησης σε Κοζάνη, Αργολίδα και Αρκαδία
ΤΟΥ ΚΟΣΜΑ ΖΑΚΥΝΘΙΝΟΥ
kzakinthinos@pegasus.gr
Μισό εκατομμύριο δηλώσεις κτηματογράφησης αναμένεται να «τρέξουν» στο διάστημα του επόμενου τριμήνου, με τους κατοίκους Κοζάνης, Αργολίδας και Αρκαδίας, να έχουν προθεσμία δήλωσης της περιουσίας τους έως τις αρχές Οκτωβρίου του 2014. Οι διαδικασίες εισέρχονται σε κανονική τροχιά υλοποίησης, με την επόμενη φάση να «ανοίγει» για τις περιοχές της Πέλλας, Έβρου και Τρικάλων.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της «Κτηματολόγιο Α.Ε.» πρόκειται για συνολικά 400 χιλ. δηλώσεις στον Νομό Κοζάνης και περίπου 120 χιλ. δηλώσεις στους Νομούς Αργολίδας και Αρκαδίας, με τη συλλογή να αφορά το υπόλοιπο των νομών, που δεν συμμετείχαν στην προηγούμενη γενιά κτηματογράφησης, περιλαμβάνοντας έτσι συνολικά 11 ΟΤΑ του καλλικρατικού δήμου Ναυπλιέων, 8 ΟΤΑ του καλλικρατικού δήμου Άργους-Μυκηνών και το υπόλοιπο του Νομού Κοζάνης.
Σύμφωνα με το Κτηματολόγιο, στην περιφέρεια Κοζάνης έχουν μέχρι στιγμής καταγραφεί 13.185 γεωτεμάχια, ενώ 5.393 δικαιώματα προέκυψαν από την επεξεργασία άλλων στοιχείων, παρότι δεν δηλώθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους (π.χ. περίπτωση συνιδιοκτησίας, όπου ο ένας συνδικαιούχος δήλωσε το ποσοστό του και ο άλλος όχι, ή περίπτωση που από τον ίδιο τίτλο ιδιοκτησίας προκύπτουν δύο δικαιώματα εκ των οποίων το ένα δηλώθηκε και το άλλο όχι κ.ο.κ.). Επίσης, 452 γεωτεμάχια έλαβαν τον χαρακτηρισμό «αγνώστου ιδιοκτήτη» (ποσοστό 3,43%), ενώ για 461 γεωτεμάχια δεν κατέστη δυνατός ο εντοπισμός τους στους χάρτες (ποσοστό 3,5%).
«Τρέχουν» οι δηλώσεις κτηματογράφησης σε Κοζάνη, Αργολίδα και Αρκαδία
Ωστόσο, μεγάλο ζήτημα παραμένουν τα ανεντόπιστα γεωτεμάχια, όπως επισημαίνει η ΕΚΧΑ, ζητώντας από τους δικαιούχους να προσέλθουν στα κατά τόπους γραφεία, προκειμένου να ολοκληρώσουν την καταγραφή των ιδιοκτησιών τους (να το εντοπίσουν). Εάν και πάλι δεν είναι δυνατή η επαλήθευση των ορίων
του ακινήτου, οι δικαιούχοι μπορούν να ζητήσουν αυτοψία, η οποία θα διενεργηθεί από το προσωπικό του γραφείου.
Αντίστοιχα, όσοι δεν έχουν προσέλθει στη διαδικασία της κτηματογράφησης μέχρι σήμερα και οι ιδιοκτησίες τους έχουν λάβει τον χαρακτηρισμό «αγνώστου ιδιοκτήτη» έχουν ακόμα μια ευκαιρία κατά τη διάρκεια της «ανάρτησης» να καταγράψουν το δικαίωμά τους και να αποφύγουν άσκοπη ταλαιπωρία στο μέλλον.
«Τρέχουν» οι δηλώσεις κτηματογράφησης σε Κοζάνη, Αργολίδα και Αρκαδία
Ταυτόχρονα, εκτός από τη συλλογή δηλώσεων σε νέες περιοχές, έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι διαδικασίες κτηματογράφησης και έχουν ενταχθεί σε λειτουργία κτηματολογίου οι ΟΤΑ Άστρους και Παράλιου Άστρους, Δολιανών και Ξεροπήγαδου του Ν. Αρκαδίας, οι ΟΤΑ Ολυμπιάδας, Περδίκκας, Αγ. Χριστοφόρου και Φιλώτας του Ν. Κοζάνης και οι ΟΤΑ Κεφαλαρίου και Νέας Κίου της Αργολίδας. Για τις περιοχές αυτές το 2015 - 2016 εκπνέει η προθεσμία μέσα στην οποία οι πολίτες μπορούν να διορθώσουν τυχόν σφάλματα που αφορούν στην ακίνητη περιουσία τους. Μετά το πέρας της προθεσμίας οι εγγραφές στο κτηματολόγιο γίνονται οριστικές και παράγουν αμάχητο τεκμήριο υπέρ των εγγεγραμμένων στο Κτηματολόγιο, δηλαδή αποκλείεται οποιαδήποτε μεταβολή του περιεχομένου τους.
Όσον αφορά την Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας, μέχρι στιγμής, 8 περιοχές είναι ενταγμένες σε λειτουργία Κτηματολογίου από τα πρώτα προγράμματα. Πρόκειται για το Άργος και τις πρώην κοινότητες Κεφαλαρίου, Κιβερίου, Κουτσοποδίου, Μύλων, Νέας Κίου, Σκαφιδακίου. Ωστόσο, επειδή οι περιοχές αυτές ανήκαν στα πιλοτικά προγράμματα, δόθηκε παράταση στην προθεσμία διόρθωσης αρχικών εγγραφών κατά δύο έτη.
Η διαδικασία
Για την υποβολή της δήλωσης ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο, η διαδικασία είναι απλή και στα έγγραφα που χρειάζεται να καταθέσουν οι πολίτες απαραίτητο είναι να γνωρίζουν την τοποθεσία του ακινήτου τους, ώστε να εντοπίζεται επάνω στους χάρτες. Κι αυτό γιατί, πολλές φορές, η περιγραφή του ακινήτου στον τίτλο ιδιοκτησίας δεν είναι επαρκής για τον εντοπισμό του. Στα απαραίτητα δικαιολογητικά για την υποβολή δήλωσης ιδιοκτησίας, εκτός από το έντυπο της δήλωσης (Δήλωση του ν.2308/95) -που οι πολίτες μπορούν να το προμηθευτούν από τα γραφεία Κτηματογράφησης- θα χρειαστεί να καταθέσουν:
α) Απλό φωτοαντίγραφο του τίτλου που τεκμηριώνει το δικαίωμά (π.χ. συμβόλαιο)
β) Απλό φωτοαντίγραφο του πιστοποιητικού μετεγγραφής του
γ) Τυχόν τοπογραφικό διάγραμμα του ακινήτου
δ) Απλό φωτοαντίγραφο δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου
Στην περίπτωση που το δικαίωμα έχει αποκτηθεί με χρησικτησία, εφόσον δεν υπάρχει σχετική δικαστική απόφαση, θα χρειαστεί να υποβάλονται διάφορα έγγραφα που αποδεικνύουν τη χρησικτησία (π.χ. λογαριασμοί ΔΕΗ, ΟΤΕ κλπ, μισθωτήρια, αποδεικτικά επιδότησης, πράξη αναγνώρισης ορίων, κ.λπ.).
Εντοπισμός ακινήτου
Ο εντοπισμός ενός ακινήτου στο χάρτη αποτελεί μία εύκολη διαδικασία, όταν πρόκειται για περιοχές δομημένες, δηλ. όπου υπάρχει οδός και αριθμός. Όμως στις αγροτικές περιοχές, τα πράγματα είναι πιο σύνθετα. Στην περίπτωση αυτή, για τον εντοπισμό του ακινήτου, απαραίτητα είναι τα σύγχρονα τοπογραφικά διαγράμματα («εξαρτημένα τοπογραφικά»), τα οποία διαθέτουν συντεταγμένες χ και ψ στο Εθνικό Σύστημα συντεταγμένων, που χρησιμοποιεί και το Κτηματολόγιο. Πρόκειται για τον πλέον αξιόπιστο τρόπο εντοπισμού των ακινήτων. Εφόσον υπάρχει τέτοιου τύπου τοπογραφικό η προσκόμισή του είναι υποχρεωτική. Σε κάθε περίπτωση, είναι υποχρεωτική η επισύναψη οποιουδήποτε τύπου τοπογραφικού διαγράμματος (έστω και παλαιάς χρονολογίας), εφόσον:
  • το αναφέρει το συμβόλαιό ιδιοκτησίας
  • ο ιδιοκτήτης επικαλείται χρησικτησία σε αγροτεμάχιο / οικόπεδο
  • έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια (συνεπώς υπάρχει τοπογραφικό)
  • έχει συνταχθεί για οποιαδήποτε άλλη χρήση (π.χ. για αγοραπωλησία)
Για όλες τις άλλες περιπτώσεις, εάν δεν υπάρχει τοπογραφικό διάγραμμα, οι ιδιοκτήτες μπορούν να εντοπίσουν το ακίνητό τους με τους εξής ανέξοδους τρόπους:
α) Μέσω της «Υπηρεσίας Θέασης Ορθοφωτογραφιών», που παρέχει δωρεάν η ΕΚΧΑ ΑΕ από τον ιστότοπο της. Επιλέγοντας Νομό και ΟΤΑ, οι πολίτες μπορούν να περιηγηθούν στην περιοχή που τους ενδιαφέρει και:
  • να βρουν το ακίνητό τους
  • να τοποθετήσουν στον χάρτη τα όριά του (να σχεδιάσουν ένα σκαρίφημα)
  • να μετρήσουν τις διαστάσεις και το εμβαδόν του και
  • να εκτυπώσουν την εικόνα για να την υποβάλουν μαζί με τη δήλωσή τους.
Η εφαρμογή διαθέτει ένα ειδικό εργαλείο info, με το πάτημα του οποίου εμφανίζονται στον χάρτη οδοί, οικισμοί και σημεία ενδιαφέροντος της ευρύτερης περιοχής (π.χ. όνομα εκκλησίας, δημαρχείου, σχολείου). Με τον τρόπο αυτό, η περιήγηση και η αναζήτηση περιοχών γίνονται ευκολότερα.
β) Με οποιαδήποτε μετρητική μέθοδο, ακόμα και μικρότερης ακρίβειας, όπως είναι η μέτρηση ενός απλού GPS χειρός, που μπορούν να κάνουν ακόμα και μόνοι τους για να εντοπίσουν σε ένα πρώτο επίπεδο τη θέση του ακινήτου τους.
16 περιφερειακά κτηματολογικά γραφεία
  • Μέσα από το εθνικό πρόγραμμα του Κτηματολογίου, συνολικού προϋπολογισμού πάνω από 560 εκατ. ευρώ, θα καταγραφεί, αξιοποιηθεί και θα διασφαλιστεί το υπόλοιπο 65% της έκτασης της χώρας, ώστε να έρθει να προστεθεί στο άλλο 35%, που είναι υπό κτηματογράφηση.
  • Το έργο που πρόκειται να ολοκληρωθεί έως το 2020, θα δημιουργήσει περισσότερες από 12.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ αποτελεί την πιο δύσκολη, την πιο μεγάλη μεταρρύθμιση της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης τα τελευταία 150 χρόνια.
  • Σήμερα, όλα τα ακίνητα των ιδιωτών και του Δημοσίου κατα-γράφονται στα περίπου 400 Υποθηκοφυλακεία όλης της χώρας. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και πολύ πριν από το 2020, από τα 400 αυτά υποθηκοφυλακεία θα οδεύσουμε σε μόλις 16 Περιφερειακά Κτηματολογικά Γραφεία, μέσα από τα οποία θα δίνονται όλες οι απαντήσεις, και για τη διασφάλιση της περιουσίας του δημοσίου αλλά και για το μεγάλο αναπτυξιακό άλμα της χώρας.
Περιοχές υπό κτηματογράφηση
Το 2014, εντάσσονται σταδιακά σε προγράμματα Κτηματογρά-φησης, οι υπόλοιπες περιοχές της χώρας, που δεν έχουν κτηματογραφηθεί, σύμφωνα με το πρόγραμμα των 107 περιοχών του 2008, που αφορούσε στις πρωτεύουσες νομών, καθώς και με τα παλαιότερα προγράμματα. Από τις 107 περιοχές, των οποίων η συλλογή δηλώσεων ξεκίνησε στις 17 Ιουνίου του 2008, πολλές έχουν προχωρήσει στα επόμενα στάδια της κτηματογράφησης (π.χ. ανάρτηση κτηματολογικών στοιχείων), ενώ σε αρκετές από αυτές λειτουργούν Κτηματολογικά Γραφεία (αρχικές εγγραφές).
Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται αναλυτικά μέσα από τη «Μηχανή Αναζήτησης Περιοχών» για το στάδιο Κτηματογρά-φησης, στο οποίο βρίσκεται η περιοχή τους, καθώς και για τις σχετικές προθεσμίες υποβολής δηλώσεων ή υποβολής αιτήσεων διόρθωσης/ένστασης, τόσο για τα νέα όσο και για τα προηγούμενα προγράμματα. Με το πρόγραμμα των 107 περιοχών θα ενταχθούν συνολικά 3,1 εκατ. στρέμματα, θα καταγραφούν 6,7 εκατ. δικαιώματα ιδιοκτησίας και θα καλυφθούν τα 2/3 του πληθυσμού της χώρας. Η διαδικασία υποβολής δηλώσεων από τους πολίτες, που αποτελεί το πρώτο βήμα της διαδικασίας κτηματογράφησης, ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2008. Μέσα σε έξι μήνες περίπου 2,8 εκατομμύρια πολίτες δήλωσαν περίπου 5,1 εκατομμύρια δικαιώματα ιδιοκτησίας στις περιοχές αυτές.