«Η σημερινή συμφωνία μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και SOCAR, δεν είναι μόνο ο κυριότερος σταθμός για την επιτυχή ολοκλήρωση μιας σημαντικής ιδιωτικοποίησης.
Επισφραγίζει, ουσιαστικά, τη συνεργασία μεταξύ της Ελλάδος και του Αζερμπαϊτζάν στον Ενεργειακό Τομέα, ενώ συμβαδίζει και με τη δέσμευση της χώρας μας για την υλοποίηση του Νότιου Διαδρόμου μεταφοράς Φ.Α. προς την Ε.Ε.
Λίγο πριν στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, που με την προσωπική του συμβολή έχει στηρίξει αποφασιστικά τόσο την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, όσο και την υλοποίηση του TAP, εξέφρασε στον Πρόεδρο της SOCAR κ. Αμπντουλάγεφ, τη στρατηγική επιλογή της Ελλάδας να αποτελέσει τη γέφυρα που θα ενώσει ενεργειακά την Ε.Ε. με το Αζερμπαϊτζάν.
Είναι μεγάλη χαρά να καλωσορίσω τον κύριο Ρόβναγκ Αμπντουλάγεφ στην Αθήνα. Η σημερινή υπογραφή, επιβεβαιώνει την εξαιρετική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Μία συνεργασία καθοριστικής σημασίας, που αποτελεί παράδειγμα αμοιβαία επωφελούς περιφερειακής συνεργασίας και η οποία αναμένεται να συμβάλλει ιδιαίτερα στην προώθηση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης.
Πριν από 4 ημέρες ελήφθη στο Baku η Τελική Επενδυτική Απόφαση για την υλοποίηση της παραγωγικής ανάπτυξης του κοιτάσματος Shah Deniz II και της κατασκευής του αγωγού ΤΑΡ, του οποίου η πρώτη χώρα διέλευσης είναι η Ελλάδα.
Η SOCAR είναι ένας από τους κύριους μετόχους και στις δύο παραπάνω επενδύσεις.
Θυμίζω ότι η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα της Ε.Ε. που εισήγαγε αζερικό αέριο, ήδη από το 2007.
Η Ελλάδα γίνεται και πάλι η πρώτη χώρα που συνδέει την ιστορική περιοχή της Κασπίας Θάλασσας με την Ευρώπη. Το Αζερμπαϊτζάν πλέον βρίσκεται στον πυρήνα της ενεργειακής ασφάλειας της Ένωσης.
Το γεγονός ότι ο ΤΑΡ διέρχεται από την Ελλάδα, ενισχύει την προοπτική της χώρας μας να καταστεί ο κατεξοχήν διαμετακομιστικός κόμβος στη Νότιο Ανατολική Ευρώπη. Με αξιοποίηση των επιπλέον ποσοτήτων αερίου που θα διοχετεύονται στο Ελληνικό σύστημα, ανοίγονται προοπτικές για χαμηλότερες τιμές στους βιομηχανικούς και οικιακούς καταναλωτές.
Η Ελλάδα θέλει να χτίσει πάνω στις ήδη εξαιρετικές, στρατηγικής σημασίας, σχέσεις με το Αζερμπαϊτζάν. Γι’ αυτό κατά τη διάρκεια της Προεδρίας που αναλαμβάνουμε από την 1η Ιανουαρίου, θα επιδιώξουμε την αναβάθμιση των διμερών σχέσεων μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την ενέργεια να αποτελεί ένα εξαιρετικό σημείο αφετηρίας και με στόχο την ανάδειξη της Ελλάδας, ως πύλης επαφής του Αζερμπαϊτζάν με την Ευρώπη.
Μόλις χθες, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να επανεξετάσει τα σημαντικά ενεργειακά ζητήματα κατά την επόμενη σύνοδό του στις 24 Μαρτίου 2014 επί Ελληνικής Προεδρίας, συμπεριλαμβανομένων των κοινών ενεργειακών μας στόχων και των επιπτώσεων των υψηλών τιμών και του κόστους ενέργειας στην ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας. Το θέμα αυτό, με δική μου πρωτοβουλία ως Προέδρου του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας, θα τύχει ουσιαστικής επεξεργασίας και προετοιμασίας, ήδη από τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου.
Παράλληλα, θα αναδείξουμε στο άτυπο Συμβούλιο του Μαΐου, την ανάγκη ενίσχυσης της ασφάλειας εφοδιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα αναγκαία δίκτυα ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, μεταξύ των οποίων είναι φυσικά και ο ΤΑΡ που μπαίνει, πλέον, στο δρόμο της ταχείας υλοποίησής του.
Παράλληλα, οι ευοίωνες εξελίξεις των ερευνών υδρογονανθράκων στη Ν.Α. Μεσόγειο, προσδίδουν νέα δυναμική για ανάπτυξη, ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία των πολιτών της ευρύτερης περιοχής.
Η Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας, η οποία διατηρεί το 34% του ΔΕΣΦΑ, υποδέχεται με ικανοποίηση την SOCAR στην Ελλάδα και ευελπιστεί σε μια αμοιβαία ειλικρινή και αποδοτική συνεργασία, τόσο στον ΔΕΣΦΑ, όσο και γενικότερα στον Ενεργειακό Τομέα.
Εύχομαι κάθε επιτυχία στη νέα συμφωνία που υπογράφεται σήμερα και στους κοινούς μας στόχους.»